bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Musíme se inspirovat Nashvillem, říká Tkachuk. Styl přípravy nemění

25. července 2017, 16:00

Martin Schwarz

Na jaře s nimi Anaheim zametl v prvním kole play-off poměrem 4:0 na zápasy, a tak Calgary Flames učinili několik změn, které mají kanadský klub posunout zase o kousek dál. Že má tým šanci potrápit ty největší favority, ví také devatenáctiletý útočník Matthew Tkachuk, jenž se právě připravuje na svůj druhý ročník v nejlepší lize světa. „Hlavně potřebujeme lepší start, začátek základní části se nám loni na podzim moc nepovedl,“ myslí si naděje Plamenů.

Calgary těsně proniklo do vyřazovací části sezóny 2016-2017 (vybojovalo první divokou kartu v Západní konferenci), ale cesta Flames za snem skončila ještě dříve, než začala. Po čtyřech utkáních play-off se albertský poroučel na letní dovolenou. „V tomto ohledu se musíme inspirovat tím, co předvedli Nashville Predators,“ míní mladý forvard Calgary Matthew Tkachuk na webu nhl.com. „Teď je samozřejmě brzy na to, abychom přemýšleli o účasti v příštím play-off. Nejprve je potřeba zlepšit začátek sezóny, loni se nám start moc nepovedl a nebyl podle našich představ.“

Mluví pravdu. Do 28. listopadu 2016 Plameny zvítězily pouze v deseti případech z pětadvaceti duelů, nevypadalo to s nimi vůbec dobře, nejlepších osm konferenčních příček se jim vzdalovalo. Teprve později přišlo zlepšení a svěřenci trenéra Glena Gulutzana ztrátu dohnali. Se stejným ziskem bodů (94) jako pozdější finalista Stanley Cupu z Nashvillu putovali do vyřazovacích bojů.

„Z uplynulé sezóny si můžeme vzít spoustu negativních i pozitivních ponaučení,“ nepochybuje šestka loňského draftu. „Myslím, že jsme mohli dojít dál, než jsme došli, ale v play-off náš kádr bohužel nehrál přesně to, co chtěl.“ Matthew Tkachuk za sebou má první sezónu v National Hockey League, během 76 zápasů základní části nasbíral úctyhodných 48 kanadských bodů za 13 branek a 35 asistencí. Na úplný závěr ročníku ovšem rodák z Arizony nebude vzpomínat s radostí, ve čtyřech kláních play-off nezískal ani bod.

Přesto nejen pro Tkachuka samotného může být krátká zkušenost s vyřazovacími boji velmi důležitá, i za krátkou dobu lze poznat, co nejtěžší zápasy roku obnáší, a co je pro ně třeba obětovat. „Teď už vím, jak to ve vyřazovací části sezóny funguje,“ potvrzuje zelenáč. „Hrajete proti těm opravdu nejlepším, ale zároveň se může stát úplně cokoli. My sice v sérii s Ducks nevyhráli ani jedno střetnutí, ale mé pocity byly takové, že jsme nepředváděli špatný hokej a aspoň nějakou výhru jsme získat mohli.“

Zaneprázdněný manažer

Devatenáctiletý snaživec má v následujících měsících za úkol ukázat, že dokáže podávat stabilní výkony. V NHL jej totiž čeká druhá sezóna, která pro talentované mladíky bývá často kritická. Američan nicméně žádné obavy nepociťuje. „Už dlouho se připravuji stále stejným způsobem, ať to bylo na zápasy s národním týmem, utkání v dresu London Knights v OHL nebo teď u Calgary Flames, nedělám v tom rozdíly,“ prozrazuje. „Postupně během celého léta se dostávám do formy tak, abych byl dokonale připraven na první zápas sezóny.“

Vedení klubu samozřejmě nemůže spoléhat pouze na mladé hokejisty Tkachukova typu, před obdobím 2017-2018 zavolalo na pomoc zkušená jména. Do branky angažovalo vysokého Kanaďana Mikea Smithe, obranu vyztužilo bývalým bekem New York Islanders Travisem Hamonicem. Právě díky druhému jmenovanému by měla defenzíva Flames vypadat zase o něco nebezpečněji.

„Nové posily mi udělaly velikou radost,“ přiznává Tkachuk. „Každý se mě ptá, jak moc jsem při své letní přípravě zaneprázdněný, ale myslím, že ze všech nejvíc měl poslední dobou napilno náš manažer Brad Treliving. Teď podle mě disponujeme velmi solidní sestavou,“ uzavírá ročník narození 1997.

O šanci u Calgary Flames bude mimochodem nadále bojovat český brankář David Rittich, který s organizací nedávno podepsal jednoletou dvoucestnou smlouvu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.