bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mrázka povede italský olympionik. Muzzatti lapal v NHL, děti pojmenoval po legendách

14. srpna 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Až za pár týdnů dorazí do přípravného kempu Caroliny, budou na českého gólmana Petra Mrázka čekat důležité změny. V kabině Hurikánů už nenajde oblíbeného parťáka Curtise McElhinneyho, odešel také brankářský kouč Mike Bales. S oběma Mrázek rád spolupracoval, oba přispěli k restartu jeho kariéry. "MaCa" nahradí James Reimer, Balese zase Jason Muzzatti.

O tom, že ho nadále nebude cepovat Bales, ví Mrázek už dlouho. Uznávaný Kanaďan se v červnu rozhodl pro novou výzvu, nikdo mu nebránil, a tak odešel pozvednout brankoviště buffalských Šavlí.

Bales, který v minulosti radil i Tomáši Vokounovi, ostravskému rodákovi seděl. Byl to on, kdo měl zásadní slovo při nasazování gólmanů a často doporučil carolinskému kouči Rodu Brind'Amourovi právě Mrázka.

Brind'Amour mu důvěřoval, dal na jeho úsudek.

Teď bude situaci ohledně brankářů řešit s jiným člověkem, o jehož kvalitách patrně vůbec nepochybuje. S Muzzattim se boss střídačky Hurricanes zná ze společných časů na michiganské univerzitě, kde se sešli na přelomu osmdesátých let v kádru Spartans.

Muzzatti se k vysokoškolskému klubu, v jehož dresu kdysi zářil, vrátil před čtyřmi lety jako dobrovolník a věnoval se rozvoji talentovaných gólmanů. Zkušenosti s vedením hokejistů nabral v IHL, kde dirigoval celý kádr Flint Generals a v roce 2010 se stal nejlepším hlavním trenérem soutěže.

Právě díky tomu, že kromě vizitky bývalého brankáře NHL se muže pochlubit také úspěchy na střídačce, Muzzatti zaujal i carolinského generálního manažera Dona Waddella.

"Přináší spoustu zkušeností a věříme, že skvěle zapadne do našeho realizačního týmu," vítá Waddell Muzzattiho u Canes.

Pro Kanaďana s italskými kořeny je podpis v Carolině i symbolickou záležitostí. Účastník turínské olympiády chytával v NHL kromě Calgary Flames, San Jose Sharks či newyorských Rangers i za Hartford Whalers, předchůdce Hurikánů.

Muzzattimu je devětačtyřicet, má tři děti. Mimochodem, dvě pojmenoval po legendách NHL, synové se jmenují Sutter (po slavné hokejové rodině) a Dryden (po brankářské ikoně montrealských Canadiens).

Mrázka by mohl chápat. Sám si v NHL prošel mnohým, coby brankář draftovaný v prvním kole zůstal za očekáváním a "vymetal" farmářské ligy. Nakonec v nejslavnější lize světa stihl jen 61 mačů.

Ví, jaké to je cítit tlak a čelit překážkám. 

Profesionální kariéru zakončil trojnásobný šampion italské ligy osmi sezonami na starém kontinentu, takže dokonale poznal evropskou mentalitu i odlišný životní styl. I díky tomu si možná s Mrázkem sednou.

Mrázek vstoupí do sezony jako jednička a pokusí se i bez McElhinneyho s Balesem zářit. Pokud se mu to povede, definitivně vyvrátí pochybnosti o jeho dlouhodobé budoucnosti v NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.