bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mrázek vs. Ovečkin, šampioni proti šoumenům. Washington jde na Carolinu

10. dubna 2019, 17:30

Tomáš Zatloukal

Smečovali do basketbalového koše, hráli si na rybáře, postavili se do "ringu" s Evanderem Holyfieldem. A teď chtějí drát peří z orlích křídel, která neodmyslitelně patří k Washington Capitals. Hokejisté Caroliny jsou nicméně jasnými outsidery, do vyřazovacích bojů se protáhli až na poslední chvíli a skončili ve Východní konferenci sedmí. Hurricanes jsou navíc, až na výjimky, mladí a nezkušení. A jen elán patrně na sražení obhájce Stanley Cupu stačit nebude.

Jaké je hrát proti úřadujícím šampionům NHL?

To si parta kolem respektovaného lídra Justina Williamse vyzkoušela měrou vrchovatou. Hurricanes se coby divizní rivalové potkali s Capitals v základní části čtyřikrát, ukořistili však jen jediný bod a dohromady dali pouhých devět gólů.

Na Washington si ani jednou nepřišli a pokud chtějí, aby si fanoušci v Carolině prodloužili pobyt na tribunách PNC Areny co nejdéle, budou muset černou sérii prolomit. Jinak jim nabídnou jen dva mače a to by bylo po desetiletém čekání na play off poněkud málo.

Klíčem k postupu se může stát Petr Mrázek. Český gólman, jehož emotivní oslava postupu do Stanley Cupu obletěla sociální sítě. "Jsme tam, jsme tam, jo, jo," hulákal do mikrofonu a domácí hala Hurikánů bouřila. Důvodem, proč by mohl Capitals dělat výrazné problémy, je jeho dlouhodobá výtečná bilance proti Alexi Ovečkinovi.

Stačí si vzpomenout, jak kdysi Ovečkina natrápil ještě v Detroitu. Nejde jen o večer, kdy mu zlikvidoval 15 střel. Nyní už osminásobnému vítězi Richardovy trofeje trvalo dva roky a deset let vzájemného soupeření, než poprvé v NHL Mrázka překonal. Soutěživý brankář mu propustil až střelu s pořadovým číslem 41.

V této sezoně pak prošedivělý kanonýr procedil za Mrázkova záda jediný kotouč, dalších osm pokusů mu lapil. Jejich souboj bude tuze zajímavý a třeba se dočkáme opakování historie. Pamatujete si na rok 2011, kdy Washington vstupoval do úvodního kola také jako jasný favorit a poté ztroskotal na Jaru Halákovi v kleci Montreal Canadiens?

Jenže dnešní kádr Capitals je jiný. Má útočnou sílu rozvrženou do více formací, alespoň dvacet gólů zaznamenalo hned sedm hráčů, včetně českého štírka Jakuba Vrány. Skórovat může kterákoliv lajna a směrem dopředu budí družina vedená trenérem Toddem Reirdenem patřičný respekt.

Horší už je to s obrannou fází hry. I kvůli tomu, že si Michal Kempný při touze po odplatě v nedávném zápase s Tampa Bay Lightning přisedl nohu a přijde o vrchol sezony. Washingtonu se tím pádem rozpadl nejosvědčenější defenzivní pár Kempný, Carlson. A mimochodem, i v době, kdy Kempný hrával, nefungovala obrana zrovna dokonale.

Naopak, mnohdy si vybrala vyloženě slabý den a velké problémy dělaly Capitals začátky zápasů, často inkasovali jako první. Stěžejní tak bude, jestli zopakuje Braden Holtby mezi třemi tyčemi výkony z loňského jara. V opačném případě se letos podobně dlouhé tažení vyřazovacími boji opakovat nebude.

Carolina bude pro obhájce Stanley Cupu nebezpečná díky rychlým útočným výpadům, mladí dravci Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen i Andrej Svečnikov mají talentu na rozdávání. Výtečně hrál v základní části Williams, přezdívaný Mr. Game 7 (je úsměvné, že o tuto neporazitelnost přišel až právě ve Washingtonu).

Je vynikajícím hecířem a bude mužstvo dál inspirovat. Play off je jeho čas. Dalšího elitního motivátora mají Hurikáni na střídačce, Rod Brind'Amour má charisma filmových drsňáků a navíc umí vštípit svým svěřencům ten správný herní systém. Vždyť ač Capitals ani jednou neporazili, podle pokročilých statistik je ve třech ze čtyř případů alespoň ve hře pět na pět přehrávali.

Washingtonu znepříjemní cestu za postupem důrazní Jordan Martinook či Micheal Ferland, tvrdé hity rádi a často rozdávají také Calvin de Haan (momentálně na marodce) a Dougie Hamilton. O spoustu bulí, po kterých zůstanou hráči Capitals bez kotouče, se zase postará Jordan Staal.

Celkově ale Carolina při papírovém srovnání za Washingtonem zaostává. Hurricanes chybí vyrovnanější ofenzíva, zkušenosti i obránce, jemuž by se dala bez sebemenších pochybností přišpendlit visačka "hvězda NHL".

Capitals navíc mají odpovědi snad na každou z jejich zbraní, včetně fyzického hokeje. Vždyť Ovečkin i Tom Wilson stihli přes 200 hitů a hrát tělem se nebojí ani mnozí další. Umí soupeře rozemlet, převálcovat. A nasypat jim fůru branek. Tato kombinace bude patrně na hokejové šoumeny ze Severní Karolíny příliš.

Tip redakce: 4:2 pro Washington

Názor autora: Sluší se nejprve podotknout, že jsem velkým příznivcem Alexe Ovečkina. Když loni zdvihl pohár, měl jsem slzy v očích. Stejně jako když dříve rok co rok z play off vypadával s protaženým obličejem a povětšinou mířil na MS. Letos může Washington klidně projít až do finále Východní konference, musí se ovšem vypořádat s několika výzvami. Tou první je v úvodním kole Mrázek. Dá se tušit, že střelce Capitals pořádně potrápí, ale nakonec odletí směr světový šampionát tentokrát právě on.

Letošní vzájemné zápasy:
Carolina Hurricanes - Washington Capitals 5:6 sn
Washington Capitals - Carolina Hurricanes 3:1
Washington Capitals - Carolina Hurricanes 4:1
Carolina Hurricanes - Washington Capitals 2:3

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.