bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mrázek míří vysoko. Dohodne se i bez arbitráže a dostane Andersenovy peníze?

26. července 2016, 14:00

Tomáš Zatloukal

Podobně štědře se mladým hráčům se statusem RFA, tedy volným agentům s omezením, dlouho nerozdávalo. "Jackpot" vyhráli Marcus Johansson, Chris Kreider a hlavně Brayden Schenn. Všichni si nově vydělají kolem pěti milionů dolarů a na podobné sumě se může úspěšně uzavřít také vyjednávání mezi Petrem Mrázkem a Detroitem Red Wings. Pokud se obě strany nedohodnou, přiřkne tučnou výplatu ostravskému rodákovi nezávislý soudce. Arbitráž je vypsaná na středu.

Mrázek žádá na první pohled až nestydatou částku ve výši 10 milionů dolarů za dva roky věrných služeb. Jenže již pohled na čerstvě uzavřené kontrakty zmíněného tria hráčů jednoznačně dokládá, že se toto léto v NHL utrácí. Zároveň Mrázkův návrh přibližují realitě další dva faktory: od nové sezóny bude jasnou jedničkou Rudých křídel, a tak by neměl brát výrazně méně peněz než Jimmy Howard, požadovaná suma by navíc z českého reprezentanta učinila až 18. nejlépe placeného gólmana zámořské soutěže.

Vítkovický odchovanec by se dostal na úroveň Frederika Andersena, dánský čahoun se nedávno upsal Torontu Maple Leafs. Pokud Mrázkův případ dojde až před arbitráž, dá se tušit, že nezávislý soudce přes vše vyřčené z pěti milionů dolarů ještě ubere a jeho verdikt bude někde na půl cesty mezi představami obou táborů. Jen pro upřesnění, Detroit navrhuje za zmíněné dva ročníky 5,85 milionu dolarů. A GM Ken Holland dodává: "Těžko se nám hledá větší počet porovnatelných brankářů pro férové určení ceny."

Zkušený funkcionář každopádně zastává názor, že by bylo lepší se často nepříjemnému slyšení (Tommy Salo by mohl vyprávět) vyhnout a dohodnout se mimo soudní síň. Vždy jde o lepší řešení," tvrdí. Svých slov se zpravidla drží, vždyť naposledy podstoupil typickou arbitráž před 21 lety, kdy stál proti Rayi Sheppardovi. Nyní se nepochybně pokusí najít s Mrázkem, respektive s jeho zástupci ze společnosti Newport Sports Management, společnou řeč. Zbývá mu na to přibližně den. Poté přijdou na řadu "obhajoby".

Mrázek si řekl o vysokou smlouvu vynikajícími výkony, ze kterých polevil jen krátce. Sezónu 2015-16 zakončil s 54 odehranými zápasy na kontě, průměrně obdržel 2,33 gólu na utkání a kryl 92,1 % střel. Kdyby Holland neměl na soupisce také Howarda, patrně by neváhal a okamžitě by někdejšího hrdinu juniorského "nároďáku" podepsal na dlouhé roky dopředu, podobně jako Lamoriello Andersena. Byť by asi nebyl tolik štědrý a snažil se ujednat gáži na úrovni Cama Talbota či Craiga Andersona.

Kolem 4,2 milionu dolarů.

Nezávislý soudce takové možnosti nemá. Nemůže Mrázkovi přiřknout delší než dvouletý pakt. Jeho výše, jestliže na slyšení dojde, bude ovšem velmi pravděpodobně hodně blízko právě vyřčené hranici. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.