bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mrázek je zpět v roli dvojky, Detroit čeká po sezóně brankářské dilema

3. dubna 2016, 13:06

Matyáš Krahulík

Český brankář Petr Mrázek představoval po většinu sezóny pro Detroit jistotu v brance. Nedělal chyby, téměř v každém zápase byl za hvězdu a dokonce v mnohých statistikách vévodil celé NHL. O tom, kdo je brankovišti Red Wings pánem, tedy nemohlo být pochyb. Pak se ale něco zvrtlo. Detroit začal předvádět velice nevyrovnané výkony, se kterými se bohužel svezl i Mrázek a dostával velmi laciné góly. Důvěru trenéra pak začal mnohem častěji dostávat zkušený Američan Jimmy Howard.

Na začátku této sezóny se v Detroitu schylovalo k velkému souboji v brankovišti. Dlouholetou jedničku Jimmyho Howarda se chystal z branky vytlačit český talent Petr Mrázek. Nejprve byly výkony obou brankářů skvělé a trenér Jeff Blashill je v brance pravidelně střídal. Howard však chyboval častěji a Mrázek svými zákroky i úžasnými statistikami udivoval celou NHL. Postupně si tak brankoviště Detroitu podmanil a zdálo se, že „Howie“ bude muset po sezóně Hockeytown bezpodmínečně opustit. Dvojku s takto vysokým platem si nemůžou Rudá křídla dovolit.

Pak ale přišel zlom. V den Mrázkových narozenin (14. února) hrál Detroit na domácím ledě s Bostonem a po naprosto šíleném průběhu zápasu vyhrál těsně 6:5. Gólman s číslem 34 z tohoto duelu odešel s příšernou úspěšností zákroků, která činila pouhých 77 %. Trenér mu ale projevil svou důvěru tím, že ho ani po páté inkasované brance nevystřídal. On zápas dochytal a všichni si byli jistí, že ho hned hodí za hlavu. Tehdy ještě šlo o jedno malé škobrtnutí a Detroitu navíc nemuselo vadit. Dva body i tak zůstaly ve městě aut.

Při dalším startu ostravského rodáka už ale bylo hůře. Red Wings hráli s Pittsburghem, který rozhodně nepatří k jeho oblíbeným soupeřům. A to se také na ledě projevilo. Mrázek opět dostal „bůra“ a tentokrát již musel přepustit své místo v brance zkušenějšímu kolegovi. Detroit prohrál 3:6. Podobných zápasů pak bohužel začalo přibývat a na Mrázka dolehla frustrace. Už to nebyl ten gólman, co s kamennou tváří hodí každý nepovedený zápas nebo inkasovaný gól za hlavu a zase chytá skvěle. Od onoho zlomového utkání s Bostonem inkasuje téměř 3 a půl gólu na zápas a úspěšností zákroků se ani neblíží 90%. Takovou situaci ve své zámořské kariéře doposud nezažil.

Nutno samozřejmě dodat, že za velké množství gólů v síti Red Wings nemohou jen nejisté výkony Petra Mrázka. Detroit má dlouhodobě problémy v defenzivě, což se začalo hlavně v březnu naplno projevovat. Dokonce ani Niklas Kronwall už nebyl pro svůj tým v defenzivě oporou a podobně jako jeho krajan Jonathan Ericsson dělal zbytečné chyby, kterými pomáhal soupeřům. To se projevilo také na statistice +/-, ve které je švédský zadák s 18 zápornými body z celého týmu nejhorší. Zklamáním je určitě také Mike Green, který je skvělý pouze směrem dopředu, ale obranná činnost u něj výrazně pokulhává. Mrázek podobné chyby zadáků v minulosti řešil skvělými zákroky, ale když vypadl z formy, slabost Detroitu v tomto herním projevu se naplno projevila.

Pak tu ale bylo také velké množství laciných gólů, které Mrázek prostě chytit měl a Red Wings i kvůli nim prohrávali a propadali se tabulkou. V současné době už mají nůž na krku a pokud chtějí do play off, musí udržet v Atlantické divizi třetí postupové místo, o které momentálně bojují s Bostonem. Přes divokou kartu už cesta asi nevede, protože Philadelphia má v závěru základní části skvělou formu a postup už si sebrat zřejmě nenechá.

V takové situaci prostě musí chytat brankář, se kterým má tým větší šanci vyhrát. A to je momentálně Jimmy Howard, který si tak alespoň pro tuto chvíli uzmul zpět ztracené místo jedničky v brance Rudých křídel a právě na něj bude nyní Jeff Blashill spoléhat v boji o 25. postup do play off v řadě. Tato unikátní série je ve velkém ohrožení a Detroit ji chce za každou cenu udržet. Pokud se tedy bude Howardovi nadále dařit, je možné, že Mrázek už se do branky v této sezóně nepodívá.

V létě tu ale vznikne velké dilema pro generálního manažera Red Wings Kena Hollanda. Před časem se zdálo, že bude muset pouze řešit, kam vymění Howarda. Jestliže ale americký gólman udrží do konce tohoto ročníku roli jedničky, bude ono rozhodování daleko těžší. Mrázkovi končí smlouva a stane se omezeně volným hráčem. Detroit ho tedy bude potřebovat znovu podepsat. Jenže aby ho mohli Red Wings podepsat, museli by vyměnit Howarda, protože dva štědře placené gólmany si dovolit nemohou. Holland tedy bude nucen učinit dost možná zásadní rozhodnutí pro budoucnost klubu a jednoho brankáře si ponechat a druhého poslat o dům dál.

Zbývá jen počkat, koho si Holland vybere. Staršího a zkušenějšího Američana nebo mladšího a perspektivnějšího Čecha? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.