bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Montrealská defenzíva bude napůl ruská. Přichází ofenzivní veterán Gončar

11. listopadu 2014, 22:00

Tomáš Zatloukal

O odchodu Sergeje Gončara z Dallasu se šuškalo celé léto, dokonce se obecně počítalo, že čtyřicetiletý veterán se bude stěhovat ještě před startem aktuálního ročníku. Přes veškerou snahu se výměnu nákladného zadáka nepovedlo realizovat, nenašel se žádný obchodní partner, který by o autora téměř osmi set kanadských bodů stál. A to ani přesto, že prý Hvězdy slibovaly, že pokryjí polovinu z pětimilionového cap-hitu vítěze Stanley Cupu z roku 2009.

Ročník 2014-15 odstartoval a Gončar zůstával na soupisce, respektive marodce Stars. Pak si ale na čeljabinského rodáka rozpomněl jeho starý známý. Nebyl jím nikdo jiný než montrealský lodivod Michel Therrien. Právě on vedl před pár lety Tučňáky z Pittsburghu, se kterými následně Therrienův nástupce Dan Bylsma dobyl stříbrný pohár. Marc Bergevin, generální manažer Canadiens, se tedy rozhodl oživit starou spolupráci mezi Therrienem a Gončarem a přivedl ostříleného harcovníka do Montrealu.

Za dvěma účely:  Gončar má pomoci rázně vyřešit dosavadní achilovku svého týmu, nečekaně propustný defenzivní val. Habs zatím dostávají výrazně více gólů, než jsou jich schopni nastřílet. Zároveň by měl pomoci nejen při bránění útočných ztečí soupeře, ale také jako dirigent přesilovkových her. To je další velká slabina Therrienových svěřenců, dosud se jim podařilo proměnit jen 7,7 % početních výhod, což nestačí na lepší než na 28. místo v NHL. Bergevin za Gončara obětoval Travise Moena.

Rtuťovitý forvard je doslova symbolem vysokého nasazení a neúnavné bojovnosti. Navíc rovněž ví, co je potřeba obětovat pro zisk Stanley Cupu. Na stříbrný pohár dosáhl coby člen proslulé lajny se Samuelem Påhlssonem a Robem Niedermayerem v roce 2007 navlečen do dresu anaheimských Kačerů. "Travis přináší vůdčí kvality, využijeme ho při oslabení. Navíc umí odvést všechnu tu černou práci potřebnou k vítězství," píše v tiskovém prohlášení generální manažer Stars Jim Nill. 

Pro Montreal by byl trejd Gončara za Moena za standardních okolností neakceptovatelný, protože čeljabinský rodák má ukrutně vysoký pětimilionový cap-hit. Nill tak souhlasil, že Dallas bude hradit část Gončarovy gáže, konkrétně pak 400 tisíc dolarů. Naopak Moen hraje pod velmi přijatelnou smlouvou, z platového stropu Dallasu ročně ukrojí jen 1,85 milionu dolarů. Ačkoliv se tedy hráčskou kvalitou s Gončarem i vinou odlišné pozice nemůže měřit, na poměr cena/výkon rozhodně neprohrává. 

Gončarova výměna je pro Hvězdy nadmíru logická také z jiných než ekonomických důvodů. Zkušený obránce nikdy zcela nenaplnil to, co si od něj Nill kdysi sliboval, nestal se defenzivním lídrem. Mezitím v Texasu dorostla nová vlna beků, což učinilo Gončara nepotřebným.  A kde jinde by se muž, který kdysi učil Jaromíra Jágra golfový úder, mohl rozpomínat na staré časy než pod starým koučem a také po boku krajanů. V kabině Canadiens se sejde s Andrejem Markovem a Alexejem Jemelinem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.