bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Monstra jsou budoucností Modrokabátníků

10. června 2016, 12:15

Josef Potůček

Na záhlaví oficiálních webových stránek hokejového týmu Lake Erie Monsters jsou sestupně napsány číslice od patnáctky do dvojky. Všechny jsou přeškrtnuty černým křížkem. Na místě jedničky je pak vyobrazen Calder Cup s letopočtem 2016. Je zřejmé, že o letošním vítězi American Hockey League může rozhodnout už jen jediné utkání.

V roce 1793 byl kapitán šalupy (jednostěžňové plachetnice určené především k příbřežní plavbě, pozn. autora) při lovu kachen překvapen velkým zvířetem, které popsal jako hada dlouhého více jak 16 stop (cca 5 metrů, pozn. autora). Od té doby došlo k řadě dalších pozorování "monstra", kterému se začalo říkat Bessie.

Když vlastníci clevelandského hokejového klubu o více jak dvě století později hledali vhodný název a logo, které by mělo spojitost s tamním regionálním folklórem a zeměpisnou geografií, kontinuita s oblastí nedalekého jezera Lake Erie byla nasnadě.

O dalších osm let později se mužstvo mající za symbol příšeru s velkýma žlutýma očima čeřící vodu stalo farmářským mužstvem Columbusu Blue Jackets. Víceletá dohoda byla uvážlivým krokem, neboť Cleveland je od Columbusu vzdálen jen nějaké dvě hodiny autem po místní dálnici I-71.

Nové seskupení se mimořádně osvědčilo již v letošní sezóně. Monstra ukončila základní část se ziskem 97 bodů, čímž stanovila svůj historický rekord a po pěti letech se probojovala do playoff. V probíhajících bojích o Calder Cup pak dosud excelují. Po pondělním vítězství ve třetím finálovém klání s Hershey Bears zaznamenali již patnáctou výhru oproti pouhým dvěma nezdarům. Poradili si s Rockfordem i Grand Rapids, kde mají tradičně silnou základnu Detroit Red Wings. Rozcupovali též obhájce trofeje Ontario Reign (dříve Manchester Monarchs, pozn. autora) se Slovákem Peterem Budajem v brance. Pouhá jediná výhra je nyní dělí od zisku druhého nejstaršího hokejového poháru.

Zajímavá je především skladba mužstva - Zach Werenski (18 let), Sonny Milano (20 let), Oliver Bjorkstrand, Kerby Rychel (oba 21 let), Josh Anderson (22 let) nebo třiadvacetiletý švédský brankář Anton Forsberg, který přišel na řadu až v sedmém kole vstupního draftu do NHL a od konferenčního semifinále nevpustil do brankoviště svého gólmanského kolegu Fina Joonase Korpisala, jenž letos nastoupil k 31 zápasům za Columbus.

A co teprve Lukáš Sedlák? Defenzivní specialista je ve vyřazovací nadstavbě společně s výše zmiňovaným dánským snajprem Bjorkstrandem nejlepším střelcem (9), přičemž si svými výkony vybojoval prodloužení smlouvy s organizací Blue Jackets.

Nejzkušenějšími harcovníky v dresu Lake Erie jsou čtyřiatřicetiletý útočník Ryan Craig, o rok mladší zadák Jaime Sifers a potom ještě Steve Eminger, protřelý obránce, jenž v NHL odehrál takřka 500 zápasů. 

Monstra jsou v letošním ročníku Calder Cupu zhmotněním týmu, který je schopen dosáhnout skvělého výsledku aniž by ve svých řadách měl hvězdné hráče. Jejich šestnáctá výhra bude očekávána v noci ze soboty na neděli v clevelandské Quicken Loans Aréně, která je vzdálena jen pár bloků od tajemného jezera Lake Erie.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.