bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mně se nikdo nevylže: Pronger je v disciplinárce

15. října 2014, 12:30

Petr Adler

Tomu se říká udělat z kozla zahradníka: obránce Chris Pronger (na snímku) se stal členem disciplinární komise NHL, ve zdejší řeči oddělení pro bezpečí hráčů. Když hrával, byl to jeden z nejtvrdších a nejbezohlednějších obránců v lize. A trestů vyfasoval také dost. Distancí dostal celkem osm, včetně dvou ve Stanleyově poháru.

A právě proto, tvrdí Pronger, je pro to místo přímo stvořen. Dopustil se přece tolika faulů, z toho mnoha zákeřných a předem chladnokrevně promyšlených, že mu nikdo nemůže nakukat, že to tak nemyslel a že mu to je líto.

Kromě toho, dodává, nikdy ho moc nezajímalo, zda je nejoblíbenějším hráčem nebo člověkem.

Obojí dokázal před lety, když podepsal mnoholetou smlouvu s Edmonton Oilers a hned po první sezóně požádal zcela bezohledně (a dost veřejně) o výměnu někam jinam.

O přesných důvodech se nikdy s nikým nebavil, takže si člověk může vybrat ze dvou možností. První, poněkud velkorysejší, tvrdí, že milostivé paní (Lauren) se zatraceně nelíbilo, když si s mužíčkem vyšla do města a fanoušci nejen, že jejího manžela poznávali, ale dokonce si mnozí troufli ho žádat o podpis. Druhá možnost, poněkud přímočařejší, říká, že se pan Pronger eroticky zapletl s jednou místní televizní reportérkou, a milostivá paní (Lauren) s tím nebyla spokojená.

To, že se Prongerova žádost dostala (zcela zřejmě jeho přičiněním) na veřejnost způsobilo, že tehdejší generální manažer Oilers Kevin Lowe měl svázané ruce. Rozhodně nebyl v situaci, aby mohl vyžadovat za Prongera nějaké královské výkupné. Všichni dobře věděli, že Pronger si postavil hlavu.

Ať už je pravdivá kterákoliv možnost, jedno víme přesně: Lowe mohl nechat Prongera sedět (a neplatit mu z jeho šestimiliónové gáže ani cent, dokud se neumoudří), nebo pokrčit rameny a zbavit se bolehlavu. Lowe udělal zcela pragmaticky (a patrně také moudře) to druhé; jedním z jeho úlovků tenkrát byl i český obránce Ladislav Šmíd.

První reakce: zděšené překvapení

Jelikož znalci v NHL většinu příhod kolem Chrise Prongera znají nazpaměť, nelze se moc divit, že kolem jeho jmenování vznikl poprask. A nejen kvůli Prongerově minulosti.

Totiž: Chris Pronger je dosud zaměstnancem Philadelphia Flyers. Na listině ho klub vede jako zaměstnance v dlouhodobě zdravotní neschopnosti. I přesto, že je naprosto jasné, že Chris Pronger si už nikdy v NHL nezahraje, neboť jeho zdravotní potíže, vyvolané otřesy mozku, jsou takové povahy, že mu to lékaři nedovolí, ani kdyby je žádal na kolenou, ostatně, také pěkně zničených.

Proč tedy neodejde Pronger do důchodu? Kvůli zajimavůstce z minulé kolektivní smlouvy mezi NHL a jejími hráčskými odbory NHLPA.

Jsa na seznamu chorých, bude Pronger dostávat výplaty ze svých smluvených pěti miliónů až do vypršení své smlouvy, aniž by se ta částka započítávala do mzdového stropu klubu.

Ve chvíli, kdy odevzdá lize a odborům podepsanou žádost o odchod do důchodu, peníze brát nepřestane, ale klub bude mít po ty zbývající tři roky potíže se mzdovým stropem, neb těch pět miliónů dolarů se do něj započítá.

NHL tohle ví moc dobře, jenže s tím nemůže moc dělat.

NHLPA tohle ví neméně dobře, jenže s tím nechce nic dělat.

Střet zájmů?

Ve chvíli, kdy šéf disciplinárky Stephane Quintal ohlásil, že najmul i Chrise Prongera, začaly se ozývat řeči nejen o Prongerově minulosti, ale i o tom, že jde o střet zájmů. Je zaměstnancem Flyers, a co když se dostane někdo z jeho mužstva před disciplinárku?

Pronger ve své odpovědi používá příkladu bývalého šéfa téhle komise, Colina Campbella. Ten, když se jeho syn Gregory dostal do NHL, oznámil, že nebude vyšetřovat jediný případ, který by se týkal synova klubu (Boston Bruins).

“Takže se vyhnu účasti na vyšetřování nekázně v mužstvu Flyers,” pokrčil rameny Pronger.

Zajímavé ovšem je, že někteří hráči, jimž Pronger v zápalu boje dost silně ublížil, jsou jeho jmenováním nadšeni. Třeba takový Ryan Kesler. V roce 2008, když byl ještě zaměstnancem Vancouver Canucks, si na něj došlápl tehdejší zaměstnanec Anaheim Ducks Pronger. Doslova došlápl: srazil Keslera a dupal mu po noze nohou obutou do boty vybavené ostrou bruslí. Za tuhle legraci nakonec dostal Pronger osm zápasů mimo hru. A Kesler, dnes zaměstnanec Ducks, který si odchod z Vancouveru vydupal podobným způsobem jako to kdysi udělal Pronger s Edmontonem, teď tvrdí, že NHL nemohla udělat nic lepšího než najmout Prongera.

“Já si myslím,” řekl Kesler (a vůbec se přitom neusmíval, natož, aby se smál), “opravdu, já si myslím, že tohle oddělení potřebuje právě takové bývalé hráče jako je Pronger. Hráče, kteří vědí, oč jde a nenechají se oblafnout.”

Je pravda, že bývalý šéf hráčské bezpečnosti Brendan Shanahan nebýval žádný tichý oušlapek, jeho nástupce Stephane Quintal zná trestné lavice v NHL také víc než moc dobře, a vlastně i ten Colin Campbell nebyl nějaký beránek.

Mnozí tvrdí, že Prongerových málem dva tisíce trestných minut (1916, abychom byli přesní), osm distancí, Norrisova cena pro nejlepšího obránce, Hartova cena pro nejužitečnějšího hráče a Stanleyův pohár jsou přesně to, co ta komise potřebuje.

Co vlastně bude Pronger dělat?

Pronger bude součástí skupiny, kterou vede Quintal. To je ten pán, který vyslovuje tresty. Pomáhá mu několik lidí, a každý jinak. Damian Echevarrieta je muž, který řídí všechny videové záznamy ligy, takže vidí asi ze všech činitelů NHL nejvíc zápasů. Dalším členem je Patrick Burke, bývalý skaut Philadelphia Flyers a syn Briana Burkeho, hokejového papaláše, který získal Prongera z Edmontonu v době, kdy řídil Anaheim. Bývalé hráče, kromě Quintala a Prongera, zastupuje také Brian Leetch, kdysi hvězda New York Rangers.

Stejně jako Leetch, bude i Pronger většinu zápasů sledovat doma, na několika obrazovkách. Pro Leetche je domovem Boston, pro Prongera St. Louis. V době moderní techniky stačí, když se s ostatními členy komise sejdou jen párkrát za sezónu.

“Ale ano, já vím, že se mnozí pozastavují nad tím, jak jsem hrával,” řekl Pronger. “Jenže to se dívají na hráče, který hrál ve hře naplněné emocemi. Když teď budu sedět doma před obrazovkou, nastoupí místo emocí zvědavost. Co se stalo? Co to způsobilo? Jaké trestuhodné incidenty tomu předcházely? No, a pak pošlu Quintalovi e-mail s tím, co jsem si odpověděl.”

A jak si bude odpovídat?

“Jako hráč,” odpověděl Pronger. “Kdybych byl v podobné situaci, co bych udělal? Jak bych se zachoval? Když jsem byl v minulosti v podobné situaci, co jsem si myslel?”

Pronger bude též součástí výslechů hráčů, ať telefonicky nebo osobně. Bude také smět zavolat hráčům, po dohodě s Quintalem, aby jim řekl, že v tom či onom případě málem překročili onu neviditelnou čáru mezi povoleným zákrokem a zákrokem, za nímž následuje trest.

“Předpokládám, že budou vědět, že se mi nevylžou,” řekl Pronger. “Budou totiž vědět, že jsem byl mockrát v podobných situacích, jako jsou teď oni. Ale budou taky vědět, že právě proto, že vím, oč jde, mohou ode mne čekat značnou míru pochopení. Hokej je rychlý sport, stát se může leccos, a stává se to rychle. I já jsem hrával naplno a byl jsem vybičovaný. Dneska vím, že je někde nějaká neviditelná čára, a mým úkolem je ukázat hráčům, kde ta čára je, a co mají dělat, aby ji nepřekročili.”

Většina hráčů, když ukončí profesionální kariéru, sice odejde do důchodu, ale přesto jim zůstávají přátelství s bývalými spoluhráči, a stejně tak jim zůstává málem fanouškovský vztah alespoň k jednomu z mužstev, za která hráli. To by je, alespoň papírově, vylučovalo z jakékoliv další práce pro ligu nebo její odbory.

Neviditelná ruka Billa Dalyho

A to, říká zástupce komisaře NHL Bill Daly, to by byla škoda.

Byl to totiž právě Daly, který se v létě poptal Prongera po zdraví a při té příležitosti také po tom, zda by nechtěl pracovat pro NHL. Pronger totiž čas od času sledoval nastávající soupeře Flyers jako skaut, což mu umožnil bývalý generální manažer Paul Holmgren. Ten ale byl v létě vykopnut směrem nahoru, a místo něj přišel Ron Hextall. Pronger byl najednou z kola venku. Takže Daly tu svoji otázku načasoval opravdu dobře.

Když Stephane Quintal přijmul místo šéfa disciplinárky, zeptal se ho Daly, jak by se mu líbilo, kdyby měl za pomocníka právě Prongera. Quintal byl nadšen. Daly zavolal Prongerovi a řekl mu, že teď se neptá, teď mu to místo nabízí. Pronger se poradil doma, pak s vedením Flyers, a pak zavolal zpět: ano.

Takže teď má NHL v disciplinárce kozla zahradníkem.

A že někteří protestují?

“No a,” řekl Pronger, “to se ještě nikdy nestalo, aby všichni souhlasili se vším. A já mám hroší kůži.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.