bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mladí vpřed. Začíná to platit i pro brankáře?

20. ledna 2019, 15:20

Martin Schwarz

Nejlepší hokejové lize světa už nějakou dobu dominují mladí hokejisté, kteří jsou hlavním důvodem, proč NHL stále zrychluje. V tomto ohledu však dlouho zůstávali pozadu brankáři. Zatímco muži z útoku a obrany rok od roku mládli, pro gólmany juniorského věku bylo takřka nemožné pravidelně naskakovat v National Hockey League. Zkrátka museli do zodpovědné funkce dozrát. Letošní ročník ovšem ukazuje, že jsme možná svědky zlomu pro maskované muže.

Vlastně to zní docela logicky. Když se mezi mantinely pohybují čím dál mladší útočníci a obránci, musí jim čelit podobně mladí brankáři, aby jim hbitostí stačili. Jenže takhle trenéři při obsazování brankoviště neuvažují. Platilo (a stále ještě platí), že u gólmana je ze všeho nejdůležitější zkušenost, kterou nemůže nahradit ani sebevětší snaha nadšeného teenagera. Tihle zelenáči však mají oproti ostříleným harcovníkům jednu podstatnou výhodu: na zběsilé tempo NHL si nemusí zvykat, protože jej znají téměř odmala.

Dnešní hokej je velmi rychlý a otevřený, dochází ke spoustě tutových šancí,“ nepochyboval dvaadvacetiletý Mackenzie Blackwood, jenž letos debutoval v brankovišti New Jersey Devils a nastoupil již do dvanácti střetnutí. „Brankáři, kteří hrají v NHL dlouho říkají, že se musí rychlému tempu přizpůsobit. Ale je jasné, že spousta mladších gólmanů takový hokej dobře zná, protože v něm vyrůstala. Je to jediný styl, který poznali a nemusí tedy přivykat ničemu novému.“

Blackwood ví, o čem mluví. Jak American Hockey League, tak další nižší ligy jsou dnes hokejovější, než kdykoli předtím a rostou v nich budoucí hvězdy pro NHL. Vždyť většina velkých jmen k svižnému hokeji přičichla právě ve vedlejších soutěžích. A ne nadarmo kluby posílají své kvalitní prospekty rozehrát na farmu, aby nasáli způsob kanadsko-americké (rozuměj rychlé) hry. Což je případ třeba českého útočníka Martina Nečase, který čeká na svou další příležitost u Carolina Hurricanes. Během toho v AHL válí a sbírá jeden bod za druhým.

Také Ontario Hockey League je dnes daleko otevřenější a dominuje v ní útočná hra,“ pokračoval Blackwood, jenž v kanadské juniorské lize svedl 139 zápasů, které mu do budoucna hodně daly.

Doba přečíslení

Ale zpátky k mladým lapačům puků v NHL. Do aktuálně probíhající sezony zasáhlo už 14 brankářů, jimž nebylo ani 25 let. Devět z nich přitom nastoupilo do deseti a více střetnutí, takže nešlo o žádné náhodné starty. Pro srovnání: za předchozích pět let zamířilo do brankoviště celkem 112 brankářských zelenáčů, ale pouze 52 z nich dostalo příležitost jít mezi tři tyče aspoň v deseti případech. Letošní číslo maskovaných mladíků navíc určitě poroste. Nedávno si třeba odbyl sezonní debut vancouverský talent Thatcher Demko.

Vůbec jsem nezažil obrannou éru, když čtyři hráči bránili a jeden útočil,“ řekl Demko novinářům z webu nhl.com. „Vyrůstal jsem už v době, kdy pravidelně dochází k přečíslením dva na jednoho a mužstva jsou schopna vytvořit několik nebezpečných úniků. Na druhou stranu si nemyslím, že jsem hned první rok v mužském hokeji byl připravený hrát NHL, každý potřebuje čas. Ale například kluci jako Carter Hart (Philadelphia Flyers) předvádí skvělé výkony i jako naprostí mladíci,“ dodal.

Jestli je ročník 2018-19 pouze výjimkou v nebývalém prostoru pro mladé brankáře, to ukáže teprve čas. Zdá se však, že mládnoucí trend pronikl i do brankoviště.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.