bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mladí útočníci Red Wings ničí obrany soupeřů a vylepšují klubové rekordy!

5. dubna 2019, 12:50

Matyáš Krahulík

Red Wings budou již třetí sezónu po sobě chybět v play off, ale jejich fanoušci mají i přesto důvod k optimismu. Mladíci v ofenzivě Rudých křídel totiž v posledních zápasech sbírají body po hrstech, a Detroitu se tak do budoucna rýsuje velmi silná generace, která by mu mohla pomoci vrátit se zpět na vrchol.

Detroit přišel o teoretickou šanci na postup do play off už několik týdnů před koncem základní části, a tak by se mohlo zdát, že sezónu již pouze dohrává. V případě Red Wings však o žádném „tankování“ nemůže být řeč. Rudá křídla mají v poslední době úžasnou formu a z posledních 10 zápasů si připsala 8 výher. Zuby si na nich přitom vylámaly i týmy jako Pittsburgh, Boston či San Jose.

Za náhlé zlepšení výkonů Detroitu může především první útočná formace, kde po boku Dylana Larkina hrají Anthony Mantha a Tyler Bertuzzi. Tito tři hráči nasbírali v posledních sedmi zápasech dohromady 38 bodů, přičemž Larkin poprvé ve své kariéře pokořil metu 30 gólů za sezónu a Mantha nasázel svůj první hattrick.

Největšího úspěchu přesto dosáhl jejich kolega Bertuzzi. Tento nositel slavného příjmení totiž nasbíral tři body v každém z po sobě jdoucích čtyř utkání, což se mu povedlo jako vůbec prvnímu hráči v historii Red Wings. Za Detroit přitom v minulosti hrály legendy jako Gordie Howe, Steve Yzerman či Sergej Fjodorov, takže ofenzivní rekordy se v tomto klubu překonávají velmi těžko.

„Je to něco speciálního. Ani nemohu svým spoluhráčům dostatečně poděkovat,“ řekl skromně Bertuzzi, který prožívá svou první kompletní sezónu v NHL a nevede si vůbec špatně. V 72 utkáních potěšil fanoušky 21 góly a přidal 26 nahrávek. Kromě toho je také jednoznačně nejlepším hráčem svého mužstva ve statistice +/-.

Mladé a kvalitní forwardy ale najdeme i mimo první lajnu Red Wings. Ve druhé formaci hraje na pozici centra Andreas Athanasiou, který v tomto ročníku naplno ukázal své střelecké kvality a stejně jako Larkin nasázel do branek soupeřů 30 gólů. To se přitom žádnému hráči Rudých křídel nepovedlo od sezóny 2008/09, kdy této mety dosáhli hned čtyři hokejisté, přičemž Marián Hossa skóroval dokonce čtyřicetkrát.

Nejnovějším přírůstkem do sbírky ofenzivních talentů je dvaadvacetiletý Kanaďan Taro Hirose, který nebyl draftován a Red Wings jej podepsali jako volného hráče z univerzitní ligy. Tento křídelník s japonskými předky zaznamenal asistenci v každém ze svých prvních pěti utkání v NHL a v zápase s Bostonem se dočkal i své první branky, kterou mu nádherně připravil Athanasiou. Je tedy velmi pravděpodobné, že Hirose zůstane na soupisce Detroitu i v příští sezóně.

Kromě výše zmíněných hráčů je potřeba počítat i s útočníky, kteří se ještě do NHL neprosadili, ale i tak představují velký příslib do budoucna. Do této kategorie patří například Joe Veleno nebo český talent Filip Zadina, který už do NHL nakoukl a v 9 utkáních nakupil 3 body (1+2). Zadinu nyní čeká play off AHL, kde by rád pomohl Grand Rapids Griffins k jejich třetímu Calder Cupu. V zářijovém kempu se pak rozhodne o tom, jestli novou sezónu začne v prvním týmu, nebo se bude ještě chvíli prát o své místo na farmě.

Není tedy pochyb o tom, že Red Wings mají v útoku mnoho talentovaných hráčů, kteří by se měli v příštích sezónách postarat o dostatečný přísun branek. Pokud by se jim navíc podařilo zalepit díry v obraně, mohli by v nejbližších letech pomýšlet na návrat do play off, kam se naposledy probojovali v roce 2016.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.