bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mladí a úspěšní: Matt Murray jako kometa, jejíž záře postupně pohasíná

16. září 2020, 12:00

Radek Černý

V nižší AHL bořil jeden brankářský rekord za druhým, aby svůj nesporný talent následně prodal v nejslavnější hokejové lize světa. Jako startující gólman dovedl Tučňáky z Pittsburghu ke dvěma titulům po sobě. To vše ve svých prvních dvou sezónách a s nálepkou nováčka.

Sezóna 2015-16 se pro Penguins nevyvíjela zrovna příznivě. Každoroční účastník vyřazovací části měl v prosinci skromnou bilanci 15 vítězství, 10 porážek a 3 remízy. Vedení týmu nebylo s tímto stavem spokojeno a jako první to odnesl vyhazovem trenér Mike Johnston. Toho nahradil úspěšný trenér záložního týmu z AHL Mike Sullivan. K letním posilám Philu Kesselovi a Nicku Boninovi přibyl před uzávěrkou přestupů Carl Hagelin a zrodila se útočná řada zvaná „HBK Line“, která později excelovala v playoff.

Ke vší smůle se Tučňákům zranila do té doby neotřesitelná jednička Marc-Andre Fleury. Přišla chvíle Matta Murrayho, mladého gólmana farmářského celku Wilkes-Barre/Scranton Penguins, jenž prožil v AHL veleúspěšnou sezónu. Nelehké pozice se nadějný brankář zhostil na jedničku. S bilancí 9-2-1 ve 13 zápasech provedl tým zbytkem základní části a jelikož se absence Fleuryho protáhla, zahájil v bráně také vyřazovací část.

Ani psychicky náročné zápasy play-off, ve kterých jde o všechno a každá chyba může být pro tým osudová, mladého gólmana nerozhodilo. „Je psychicky velmi odolný“ řekl o něm trenér Penguins Mike Sullivan. „Což je pro tuto profesi velmi důležité. Nevím, jestli je to součást jeho DNA nebo za to děkuje svým rodičům, každopádně tuto vlastnost má a hodně mu pomáhá.“

Svou první pouť za „starým Křapáčem“, jak je mnohdy Stanleyův pohár nazýván, zvládl na výbornou. I díky jeho jistým a stabilním výkonům vyřadili Tučňáci postupně Rangers, dále držitele Prezidentovy trofeje z Washingtonu a celek Tampy Bay Lightning, aby se ve finále střetli se Žraloky ze San Jose.

Pro Žraloky to byla první účast ve finále play-off, proti mnohem zkušenějšímu týmu neměli šanci. Pittsburgh vyhrál v šesti zápasech a získal svůj čtvrtý titul v historii. Nováček v brance Matt Murray se pod úspěch podepsal bilancí 15 výher, 6 porážek. Statistické údaje se zastavily na hodnotách: 92,3% úspěšnost zákroků a 2,08 obdržených branek na zápas.

Následující sezónu potvrdil své kvality a veterán v brance Pens Fleury přišel o post jedničky týmu. Murray zakončil svou první plnohodnotnou základní část s bilancí 32 výher ve 49 startech a v základních brankářských statistikách jako počet vítězství, úspěšnost zákroků nebo vychytaná čistá konta byl vždy v první desítce mezi všemi hodnocenými gólmany. V souboji nováčků o Calderovu trofej skončil sice až čtvrtý, ale nominace do All-Rookie týmu ho neminula.

Do play-off 2017 vstupoval jako jasná týmová jednička. Při rozbruslení před prvním zápasem se však zranil a jeho místo tak musel zaujmout zkušený Fleury. Svůj post si vzal Murray zpět až během konferenčního finále s Ottawou Senators. Ve finále proti Predátorům z Nashvillu ho čekala pořádná šichta. V prvních dvou zápasech čelil 64 střelám, za svá záda však pustil pouze čtyři puky. Třetí a čtvrtý zápas se mu moc nepovedl, ale v dalších dvou zavřel svou svatyni na petlici a po dvou čistých kontech mohl se svými spoluhráči opět pozvednout nad hlavu nejslavnější hokejovou trofej.

Jedna statistická zajímavost: Dvacátý vítězný zápas v playoff zaznamenal Murray už ve svém 28 startu. Rychleji této mety dosáhli jen dva brankáři v historii. Bill Durnan (26) a Patrick Roy (27). Slušná společnost, není-liž pravda?

Další sezónou začaly jeho zdravotní lapálie. Především tréninky se mu staly životu nebezpečnými. Jeden otřes mozku střídal druhý. Murray se pořád vracel, dostával se složitě do formy, načež přišlo další zranění, dalších několik dnů či týdnů mimo hru a tak pořád dokola. Psychicky mu nepomohla ani ztráta otce v lednu 2018.

Pittsburgh ztratil v rozšiřovacím draftu svou dlouholetou oporu Fleuryho a tak při častých absencích Murrayho musel sáhnout do záložního týmu. O svou šanci se tak začala hlásit dvojice Casey DeSmith a Tristan Jarry.

Murrayho výkonnost nabrala značně kolísavý trend. V playoff 2018 sice převedl svůj tým přes nenáviděné rivaly z Broad Street, ale přechytat slabou brankářskou trojici Flyers Elliott, Neuvirth, Mrázek nebyl zas takový oříšek. V dalším kole narazili Tučňáci na tradičního soupeře z hlavního města Spojených států a v souboji s Holtbym tahal Murray za kratší konec. Šestnáct obdržených branek a úspěšnost těsně nad 90% na postup nestačilo.

V loňské vyřazovací části to bylo ještě větší fiasko. Hned v prvním kole vyprovodili Tučňáky Ostrovani z Long Islandu. Ke všemu potupně ve čtyřech zápasech. Murray inkasoval průměrně tři branky za večer.

V rozpačitých výkonech pokračoval i v letošní základní části. Statisticky ho zastínil mladík Jarry a v předkole playoff svůj tým nepřevedl přes Montreal, který nasbíral v předčasně ukončené základní části o patnáct bodů méně. Není proto divu, že i v souvislosti s blížícím se rozšiřovacím draftem je Murrayho budoucnost v týmu Tučňáků hodně žhavým tématem.

Předešlé díly:

Mladí a úspěšní: Martin Brodeur a jeho sedm sérií za dva roky

Mladí a úspěšní: Podivné rituály i nezpochybnitelný kumšt Patricka Roye

Mladí a úspěšní: Jak právnický učeň Dryden pozvedl hokejové mazáky

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.