bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mladá hvězda jménem Johansen stále září

19. prosince 2014, 16:58

Jan Prošek

Příběh Ryana Johansena je důkazem o tom, že sportovec nesmí přestat věřit sám sobě. Pokud odejde forma do věčných lovišť či se jednoduše nevejde do sestavy, je důležité neustále se pečlivě připravovat na trénincích, podávat maximální výkony. Dříve či později se podaří pomyslnou deku shodit a začne se dařit. Své by o tom mohl vyprávět právě tento rodák z Vancouveru.

Modrokabátníci ho draftovali v roce 2010  (první kolo, celkově 4. volba). Zlomová byla sezóna 2012-2013, kterou začal Ryan Johansen právě v Columbusu. V nejlepší hokejové lize světa odehrál čtyřicet zápasů, ve kterých vstřelil pět branek a na sedm přihrál. Když bylo jasné, že Columbus Blue Jackets nepostoupí do vyřazovacích bojů, poslalo vedení klubu mladého centra do farmářského týmu Springfield Falcons, zde měl nabrat nové zkušenosti. Město, které proslulo zejména kresleným oblíbeným seriálem Simpsonovi, mělo před sebou klíčové zápasy Play-Off Calder Cupu.

Velmi nepříjemné bylo zjištění, že Johansen nastoupivší do čtyřiceti zápasů NHL, nedostane prostor v rozhodujících zápasech nižší American Hockey League. Důvodem nebylo to, že by se nehodil do koncepce týmu, ale v konkurenci centrů dal trenér přednost jiným. A tak Ryan klíčové zápasy „svého“ nového týmu sledoval pouze na tribuně. „Bylo to opravdu velmi těžké. Nikdo nemá rád, když se nevejde do týmu. Asi nejhorší na tom všem byl fakt, že jsem většinu sezóny odehrál v NHL, a pak přijdu do AHL, kde sedím na tribuně,“ vzpomíná na toto období sám hráč.

Následující sezónu, tedy 2013-14, stála celá organizace Blue Jackets před velmi složitým rozhodnutím, zda ponechat v sestavě vítěze klubového bodování uplynulého ročníku Václava Prospala, nebo se poohlédnout mezi volnými hráči. Ve hře zůstávala také varianta, že by na uvolněné místo přišel právě Johansen. K tomuto kroku bylo mnoho hokejových odborníků skeptických. Generální manažer klubu, Jarmö Kekäläinen, se po dlouhém přemýšlení rozhodl pro možnost číslo tři, tedy trvalé zařazení Ryana Johansena do hlavního týmu.  Průběh ročníku ukázal, že lépe to vymyslet snad ani nemohl. Johansen ovládl kanadské bodování klubu – 33 branek a 30 asistencí. Jeho výkonu si všiml i novinář Aaron Portzline. „V jeho hře se skrývá kus Joea Thorntona a trocha Ryana Gerzlafa,“dodal na adresu mladíka.

V aktuálním ročníku odehrál Ryan Johansen 31 zápasů, vstřelil devět branek a na devatenáct přihrál. V rámci klubové produktivity mu patří s osmadvaceti body druhá pozice. Na výsluní je Nick Foligno. Kdyby si Johansen nevěřil v dobách zlých, nemohl by patřit mezi nejužitečnější hráče Columbusu v letošní sezóně. Podává velmi dobré výkony. Na závěr by se slušelo připomenout, že mu je teprve dvaadvacet let.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.