bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Minulá sezona nebyla náhoda. Proč se Islanders drží v popředí tabulky?

12. prosince 2019, 16:55

Jiří Sameš

New York Islanders zaskočili v minulé sezoně řadu odborníků a postarali se dost možná o největší překvapení. Navzdory odchodu hvězdného útočníka Johna Tavarese předváděli velmi sympatické výkony a zahráli si druhé kolo play-off. Letos ukazují, že se nejednalo pouze o náhodu.

Islanders nevstoupili do sezony 2019-2020 ideálně, když z úvodních čtyř zápasů třikrát prohráli. Potom už ale radost pohledět...

12. října porazili doma Florida Panthers 3:2 po nájezdech, přičemž tak zahájili desetizápasovou vítěznou šňůru.

Zejména ale tehdy nastartovali neskutečnou sedmnáctizápasovou sérii na bodech (bilance 15-0-2), díky níž stanovili nový klubový rekord.

Pořádnou stopku jim vystavili až 25. listopadu Anaheim Ducks, u nichž na ledě Isles padli 0:3. Šlo o jejich první prohru po šedesáti minutách od 11 října.

Kvalitní výsledky mají Islanders samozřejmě i nadále.

V noci na úterý zvítězili na hřišti Tampa Bay Lightning 5:1, a získali tak čtvrtou výhru z posledních šesti zápasů. V tabulce Metropolitní divize jsou potom stále na druhém místě (bilance 20-7-2).

Co přesně tedy stojí za skvělými výsledky Isles? Jaké jsou hlavní důvody jejich pokračujících úspěchů?

Mistři nastaveného času

Co se prodloužení a samostatných nájezdů týče, jsou Islanders na čele celé National Hockey League.

Prodloužení rozhodovalo v jejich případě sedmkrát a mají na svém kontě hned pět výher, v nájezdech ještě neprohráli (bilance 2-0). 

Na ofenzivě se podílí všichni

Hokejisty Islanders na předních místech v produktivitě či mezi střelci rozhodně nehledejte. Ofenziva jim sice funguje, avšak nikdo zde vyloženě nevyčnívá.

Nejproduktivnějším hráčem je útočník Mathew Barzal, jenž za 29 zápasů zapsal celkem 26 kanadských bodů. Aktuální vládce bodování, útočník Connor McDavid přitom nasbíral více než dvojnásobný počet bodů.

Tým z Long Islandu ale zdobí hloubka v útoku, což je právě často rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Mají čtyři kompletní formace, které mohou kdykoli udeřit. Hvězda typu John Tavares zkrátka není potřeba.

Samozřejmě, na soupisce najdeme výborné hokejisty. Kromě Mathewa Barzala jsou tahouny třeba útočníci Brock Nelson (čtyři vítězné góly, z toho tři v prodloužení), Josh Bailey, Anders Lee.

Výkonnostní posun udělal útočník Anthony Beauvillier, dobře zapadla i nová tvář, útočník Derick Brassard. Zajímavostí je, že dokonce dvanáct hokejistů má na svém kontě alespoň jeden vítězný gól. Obdivuhodné!

Efektivita

V počtu střel na bránu jsou Islanders docela suverénně nejhorší v lize (818), to ale vůbec nevadí.

Svoje šance totiž zvládají dokonale využít, což nádherně dokazuje statistika úspěšnosti střelby, kde jim patří sedmé místo (10.3%).

Podceňovaná brankářská dvojice září

Před sezonou na papíře zřejmě jedna z nejhorších brankářských dvojic v NHL, realita je ovšem zcela odlišná. 

Příchod brankáře Semjona Varlamova, jenž podepsal s Islanders 1. července čtyřletou smlouvu na celkem 20 milionů dolarů, považovala většina expertů za pořádný průšvih. Zatím to tak ale úplně nevypadá.

Isles jsou aktuálně znovu nejlepším týmem v defenzivě, když ve 29 zápasech inkasovali pouze 69 branek (nepočítáme-li samostatné nájezdy). 

Chvála pochopitelně nepatří jen Semjonu Varlamovovi, který má za 17 zápasů bilanci 10-3-2, průměr obdržených branek 2.26 a procentuální úspěšnost zákroků 92.6.

Islanders své gólmany pravidelně rotují a jeví se to jako parádní strategie. Brankář Thomas Greiss odchytal 15 zápasů, přičemž u něj uvidíme i mírně lepší čísla, než jakými se může chlubit Varlamov.

Soupeřům nic nedarují

Současná NHL je o rychlosti a dovednostech. Islanders mají určitě oboje, soupeře ale porážejí i díky síle.

Pokud se podíváme do statistiky rozdaných hitů, mají jich na svém kontě čtvrtý nejvyšší počet (862). Průměrně tak dají téměř 30 hitů na utkání.

Fenomén Trotz

Odtrénoval 1 635 zápasů (plus 121 v play-off), dvakrát získal Jack Adams Award (2016, 2019) a na jaře 2018 doprovodil Washington Capitals k prvnímu Stanley Cupu.

Barry Trotz je jedním z nejlepších koučů v historii nejlepší hokejové ligy, svěřence dokáže vždy výborně připravit. 

„Tenhle tým se plně soustředí na přítomný okamžik," řekl Trotz ve chvíli, kdy Islanders měli výše zmiňovanou bodovou sérii.

„Všichni každý večer tvrdě pracují, vždy vynaloží maximální úsilí," pokračoval.

Více ke kapitole naleznete níže.

Příští duel sehrají Islanders v noci na pátek, kdy na ledové ploše Panthers zakončí třízápasový trip.

A jak už bylo nastíněno hned v úvodních odstavcích, zaútočí zde na pátou výhru z posledních sedmi zápasů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.