bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Milník hodný krále. Lundqvist zastavil už 20 tisíc střel

15. prosince 2017, 17:00

Pavel Golasowski

Chytající legenda mezi brankáři v kanadsko-americké NHL a švédský „král“ Henrik Lundqvist se stal teprve patnáctým gólmanem, který pochytal alespoň dvacet tisíc střel. S úspěšností zákroků 91,95 procenta je vůbec nejlepším mezi všemi brankáři, kteří tuto metu pokořili.

Ve čtvrtečním zápase nastoupili Jezdci z New Yorku proti Ottawě Senators a ačkoli zápas nedotáhli do vítězného konce, mohli se v kabině utěšovat alespoň dílčím úspěchem jednoho ze svých spoluhráčů. Dlouholetá opora týmu z Manhattanu brankář Henrik Lundqvist si připsal 20 000. zákrok v kariéře, když ve dvanácté minutě a dvaačtyřicáté sekundě ukryl ve své výzbroji střelu Diona Phaneufa.

Když se novináři Lundqvista ptali, jestli si uvědomuje, že by mohl v utkání proti Ottawě překročit metu 20 tisíc zákroků, vypadal, že ho to přinejmenším vůbec nezajímá. Na otázku pro NHL.com, zdali to pro něj vůbec něco znamená odpověděl strohé „Ne... Tedy chci tím říct, že člověk si uvědomí, kolik toho už odehrál, aby mohl pochytat tolik střel, ale nejsou to čísla, které bych počítal,“ dodal pětatřicetiletý Švéd.

V tomto ohledu není sám. Brankáři obvykle nepočítají, kolik pochytali za svoji kariéru střel. Jsou pro ně daleko důležitější čísla jako počet vítězných zápasů, procentuální úspěšnost zákroků nebo počet vychytaných nul a samozřejmě zisk Stanley Cupu.

„Pro mě jsou důležité výhry,“ prozradil Henrik Lundqvist. Těch má na kontě 419 a všechny s Jezdci. Mezi brankáři z Evropy je na prvním místě, má tak o 30 vítězství víc než jeho idol z dětství Dominik Hašek.

Z pohledu počtu vychytaných střel je důležité zmínit i úspěšnost zákroků. Ta se u Lundqvista po nočním zápase zastavila na 91,95 procentech, a stal se tak nejlepším brankářem mezi všemi gólmany, kteří hranici pokořili. Na druhém místě je stále aktivní Roberto Luongo (26 739 zákroků) s úspěšností 91,92 procent.

Henrik Lundqvist má platný kontrakt až do roku 2021. V průměru pochytá 1610 střel za sezónu, a proto můžeme očekávat, že si připíše dalších zhruba pět tisíc zákroků. „Všechno závisí na tom, kolik toho odchytáte,“ řekl Lundqvist. „Pokud chytáte pravidelně, tak budete mít více zásahů, pokud ne, tak si ligu nezahrajete. Musíte si to zasloužit.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.