bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Milionová posila! Odepsaný Ryan přepsal detroitské dějiny a vládne střelcům NHL

20. ledna 2021, 10:15

Tomáš Zatloukal

Loni obdržel za svůj pozoruhodný návrat k profesionálnímu hokeji Bill Masterton Trophy. Napsal silný příběh, když zvítězil nad závislostí nad alkoholem a pak v prvním domácím zápase dal před ottawským publikem hattrick. O pár měsíců později Bobby Ryan překvapením téměř oněměl, amerického forvarda šokovalo rozhodnutí Senátorů vyplatit jej ze smlouvy. Odepsali ho. Novou kapitolu své kariéry teď Ryan prožívá v Detroitu a zatím si vede s okřídleným kolem na prsou znamenitě.

Byl to od generálního manažera Stevea Yzermana důmyslný tah.

Dobře věděl, že v kádru Red Wings chybí schopný střelec a hlavně pravák. A tak za pouhý milion dolarů podepsal Ryana, jemuž se v kariéře povedlo čtyřikrát pokořit metu 30 branek a po hořkém konci v Kanadě měl silnou motivaci ukázat, co umí.

Už od prvního kontaktu s Ryanem byl ze zkušené posily nadšený také kouč Jeff Blashill. "Bobby má elitní ofenzivní talent, takových kluků na soupisce moc nemáme. Bude se nám hodit do přesilovky," povídal v listopadu.

Jedním dechem dodával: "Když jsme spolu telefonovali, byl to skvělý rozhovor. Bylo poznat, že je hodně namotivovaný  a chce u nás prožít báječnou sezonu. A já si myslím, že se mu to klidně může povést."

První Ryanovy zápasy v Detroitu naznačují, že by skutečně mohl zářit. Za tři mače dal čtyři góly, což se nikomu před ním u Rudých křídel nepodařilo. Grandióznější úvod nevystřihl ani Gordie Howe, Marcel Dionne, Steve Yzerman nebo Brett Hull.

Prostě nikdo. Už jen výčet několika legend, které na tradiční adrese působily, napovídá o tom, že Ryan dokázal cosi výjimečného. A co na tom, že jeho čtvrtý zásah byl z kategorie náhodných? Puk do sítě Modrokabátníků dostal díky výrazné pomoci columbuského beka Setha Jonese.

Ryan nemá jen kliku, on skutečně předvádí skvělý hokej. Měl i další dvě šance, je vidět každý večer. A Blashill ho chválí, kudy chodí. "Musím říct, že je fantastický. Tvrdě makal na svém bruslení během okurkové sezony a je to hodně znát."

"Lepší pohyb mu pomáhá k tomu, aby využíval veškerý arsenál svých zbraní. A že jich má požehnaně, vždyť byl v roce 2005 dvojkou draftu," dodává pro NHL.com.

Ryana vynesla střelecká show do netušených výšin, až čela tabulky kanonýrů. Nedá se předpokládat, že by tam vydržel dlouhodobě, nicméně rodák z Cherry Hill má našlápnuto k tomu, aby se stal tahounem Red Wings.

Pokud bude válet, pomůže to i Filipu Zadinovi, který s ním nastupuje. Oba si rychle sedli, už stihli sehrát i gólovou akci. Zadina se nechal slyšet, že se snaží od Ryana okoukat různé detaily, aby se sám dál zlepšoval. Vidí v něm vzor, mentora.

I to je důvod, proč v tuto chvíli vypadá Yzermanova milionová investice jako zdařilý manévr.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.