bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Milan Hejduk: Český hokej se pohybuje v cyklech, věřím, že zase půjde nahoru

21. srpna 2015, 10:35

Jan Prošek

Čtrnáct sezón odehrál v nejslavnější hokejové soutěži na světě, ani jednou neměnil klubovou příslušnost. Během své kariéry v NHL byl Milan Hejduk věrný Coloradu Avalanche. S Lavinami se dostal na absolutní vrchol, získal slavný Stanley Cup. V exkluzivním rozhovoru pro NHL.cz hovoří mimo jiné o výkonech Jaromíra Jágra či hodnotí mistrovství světa, které hostila Praha a Ostrava.

V NHL jste odehrál přes tisíc zápasů, na jaký moment nejraději vzpomínáte?
Nejraději vzpomínám na jaro 2001, kdy jsem s Coloradem vyhrál Stanley Cup. To byl vrchol mé kariéry v NHL. Myslím, že v hokeji není cennější trofej. Byl to parádní zážitek.

Aktivní kariéru jste ukončil kvůli bolavému kolenu, cítíte se nyní lépe?
Co se týká běžného života, tak je to úplně v pohodě. Obecně, profesionální sport znamená velký nápor na zdraví. Nemám problém si občas zahrát hokej, mám ho stále rád. Pokud koleno nedostává zabrat každý den, tak je v pořádku.

Omezovalo vás zranění hodně?
Myslím si, že ano. Posledních přibližně pět let aktivní kariéry jsem se tím trápil. Málokdo prožije sportovní kariéru bez zranění. Já se na to určitě nechci vymlouvat. Člověk stárne, je těžké se vyrovnat rychlosti a hbitosti mladých hráčů.

V Denveru jste si prý nechal postavit ledovou plochu...
Máme tam dům, za kterým jsme udělali menší stadionek. Rozměrově je ledová plocha daleko menší než obvykle – 30 metrů dlouhá a 15 metrů široká. S klukama si tam chodíme zahrát.

Přesedlal jste na pozici trenéra. Jak vás nová funkce baví?
Synové hrají v týmu, ve kterém s tréninkem pomáhám, jsem asistent hlavního trenéra. Snažím se jim předat zkušenosti, které jsem získal během kariéry v NHL. Denně jsem na ledě, užívám si to. Velké ambice jako trenér nemám. Já to vnímám tak, že místo toho, abych seděl na tribuně, tak jsem na ledě a pomáhám.

Jste členem „Naganské“ party, jejímž posledním aktivním hokejistou je Jaromír Jágr. Co říkáte na jeho výkony?
Klobouk dolů před ním. To, co předvádí ve 43 letech, je naprosto neuvěřitelné. Myslím si, že pokud by nešel do Ruska, tak by byl za Waynem Gretzkym druhý v historické tabulce kanadského bodování celé NHL. V té době, kdy opouštěl NHL, byl na vrcholu fyzických i psychických sil. Bůh ví, do kolika let bude aktivně hrát. Letos na světovém šampionátu v Praze a Ostravě hrál výborně.

Sledoval jste letošní mistrovství světa?
V době konání mistrovství jsem byl ještě v zámoří, ale díval jsem se. Máme tam i Českou televizi. Bylo to jednoznačně nejúspěšnější mistrovsví světa co se diváckého zájmu týká. Zisky pro Český hokejový svaz byly výborné. Český tým sice medaili nezískal, ale předváděl dobré výkony.

Kanaďané na šampionátu váleli. Nebylo mistrovství světa sledovanější více než Stanley Cup?
Stanley Cup je víc. Kanada i USA na šampionát obvykle posílají týmy, které zdaleka nejsou nejsilnější. Na druhou stranu, Kanada letos sestavila silný tým, který s přehledem vyhrál. Američané pro změnu vytvořili poměrně mladý tým. Olympiáda v hokeji nebo plánovaný Světový pohár, to jsou akce, které jsou hodně sledované médii i fanoušky. O mistrovství světa takový zájem není.

Sledujete dění v českém hokeji? Fanoušci občas hovoří o krizi.
Sleduji. Já si myslím, že se český hokej pohybuje v takových cyklech. Na přelomu tisíciletí jsme byli na vrcholu, následně se draftovalo i hodně českých hráčů. V současné době možná ten zájem není až takový, ale věřím, že zase přijde doba, kdy se bude dařit. Hodně hráčů projde draftem, bude hrát NHL, národní tým bude získávat medaile. Proti Kadaně či Rusku jsme v nevýhodě, protože jsme malá země, která má daleko méně hokejistů. 

V NHL zůstáváte příznivcem Colorada?
Jasně, pořád tam žijeme. Ke klubu mam vztah. Celkově pak fandím českým hráčům napříč celou soutěží. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.