bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mike Cammalleri - Jágrův nový spoluhráč věří v Devils

10. září 2014, 13:21

Jiří Lacina

Podle všech prognóz měl odejít z Calgary už na jaře před uzávěrkou přestupů. Nakonec zůstal a nové působiště si našel až po otevření trhu s volnými hráči. Vlastně ani moc hledat nemusel, zájemce si ho našel sám. Z východního pobřeží přilétla parádní nabídka. Ve 32 letech se stal Mike Cammalleri na pět let hráčem New Jersey Devils.

Obě strany okamžitě prezentovaly vzájemný pakt jako záležitost „víry“. Však to znáte, nikdy to není o penězích… ale o tom, „v co věříte“. Mimochodem, podobný citát roky zdobil jeden z prvních zámořských serverů věnujících se problematice hráčských platů v NHL. 

Použil ho Sergej Fjodorov v roce 1998, pár měsíců po podpisu obřího 38 miliónového kontraktu s Detroitem (28 miliónů - 14 miliónů jako podpisový bonus, 2 mil. samotný plat a 12 mil. jako bonus za postup do konferenčního finále – je dodnes nejvyšší výdělek jednotlivce za sezónu v dějinách NHL), který musel dorovnat nestydatou nabídku Caroliny svému chráněnému hráči.

Také tehdy to bylo o tom, v co Fjodorov „věřil“, nikoli o penězích. Také Mike Cammalleri teď věří v Devils a Ďáblové věří v jeho schopnosti. A třeba to tak i doopravdy je…

Tři roky v Calgary stačily

V Calgary s odchodem svého nejlepšího střelce počítali. S 26 přesnými zásahy byl příliš lákavým zbožím. Ona to jinak nebyla žádná hitparáda - třináct minusových bodů je velká bída, 45 bodů v 63 zápasech jen nadprůměr, nicméně bilance vstřelených gólů Cammalleriho vizitku náležitě vyleštila.

Klubový prezident Flames Brian Burke prý chtěl rodáka z Richmond Hillu v provincii Ontario vyměnit ještě během sezóny, aby o něj v létě nepřišel bez náhrady, s nabídkami však nebyl spokojen. Šel tedy do rizika. Aby případné ztrátě předešel, deklaroval aspoň veřejně zájem hráče podepsat a udržet v Calgary.

Jenomže Cammallerimu tři roky stačily. Ona to totiž nebyla velká sláva ani z pohledu Plamenů. Předposlední místo v Západní konferenci, pouhých 77 bodů. Hokej v metropoli provincie Alberta byl všechno možné, jen ne zábava. Burke a generální manažer Brad Treliving přesto předložili svému útočníkovi nabídku. Smlouvě Lou Lamoriella však nemohli konkurovat. 

Štědrý kontrakt dlouholetého vládce Devils zní na pět let a 25 miliónů dolarů. To je luxus pro hráče na zenitu kariéry, který pět sezón po sobě neodehrál víc než 67 zápasů (pouze ve zkráceném ročníku ani víc nemohl) a který je svým nejlepším časům vzdálen tak půl tuctu sezón.

Láska od školních let

Generální manažer Devils toho nedbal. Podle svých slov sleduje a obdivuje Cammalleriho kariéru od jeho univerzitního období. „Vždycky hrál na hraně a má výsledky,“ ocenil na borci, jenž před lety promoval na univerzitě v Michiganu. 

„Je velmi pracovitý a soutěživý. Když jsme se poohlíželi po potenciálních volných agentech, cítili jsme, že potřebujeme střelce. Mike byl volný a byl to jeden z nejlepších hráčů, na které jsme se zaměřili, jestli ne ten vůbec nejlepší,“ nešetřil chválou Lamoriello.

Hokejista později přiznal, že námluvy odstartovaly už před otevřením trhu s volnými hráči. Bývalý útočník Los Angeles, Montrealu a Calgary má sice podle všeho svá nejlepší léta za sebou, pořád ale zůstává použitelným střelcem, který může v kterémkoli týmu naskočit do jedné z prvních dvou útočných formací. 

Sympatie prý byly vzájemné. „Co mě přitahovalo na Devils, byly úspěchy, kterých tu dosáhli, postupy, jakými tu pracují,“ svěřil se dvaatřicetiletý borec. „Mám důvěru v systém, jak to tu funguje. Vede k úspěchům.“

Popravdě, také Devils mají svá nejlepší léta za sebou. Loni se dřeli celý rok, ale na postup do play off to nestačilo. Podruhé za sebou. Nicméně Devils jsou pořád značka. Klub s historií, řádem a pevnou disciplínou. Cammalleri věří, že sem přinese to, po čem v uplynulé sezóně tolik volal třeba Patrik Eliáš. Vstřelené branky!

Kdyby se mu povedlo přispět také v samostatných nájezdech, byl by to fantastický bonus, trefa do černého. Devils loni padly ve třinácti sériích, to je neuvěřitelná porce smůly, nebo neschopnosti, chcete-li. Třináct bodů přenechaných soupeři bylo smrtících, vždyť na osmičku postupujících scházelo Ďáblům po skončení základní části jen pět bodů!

A že je snad 25 miliónů moc? Podle klubového manažera není smlouva takovým riskem, jak to vypadá. Lamoriello si vedle hry oblíbil také Cammalleriho postoje, chování, inteligenci. 

„Když jsem měl příležitost si s ním sednout a pohovořit, nemohl jsem být víc ohromen. Jeho myšlenkami, znalostmi hry, otázkami, které klade,“ složil své posile poklonu nejzkušenější manažer v lize. „I za krátkou chvíli s ním si toho hodně odnesete.“

Zahrát si s Jágrem bude pocta

Podle Lamoriella má jeho nová posila přinést do kabiny vedle střeleckých dispozic také silné charisma lídra. Není nejmenších pochyb o tom, že jeho hlas v šatně Flames byl jeden z těch nejmocnějších. Kamarádi ho někdy v nadsázce nazývají „lidským megafonem“. 

Novináři bývá často citován, ať už pro svou schopnost přesně formulovat myšlenky nebo pro kumšt trousit na potkání vtipy. Do New Jersey se těší. Už si tu našel bydlení pro sebe a rodinu. A dychtí po spolupráci s Jaromírem Jágrem. Nesmrtelný veterán má za sebou parádní sezónu a pro ojedinělou schopnost připravovat šance střelce po svém boku preferuje. 

O jejich spojení se mluví od podpisu smlouvy, Lamoriello však nechce předbíhat, prý to bude věc trenéra. Cammalleri může hrát centra, stejně jako levé křídlo, pokud zůstane uprostřed Jágrovy lajny Travis Zajac. „Je to jedna z největších legend všech dob,“ vzhlíží k dvaačtyřicetiletému Kladeňákovi. „Sportovní ikona. Hrát s ním v jednom týmu bude unikátní zkušenost.“

Pokud to bude dokonce v jednom útoku, řekne nám k tomu Cammalleri v nadcházející sezóně určitě mnohem víc. Slovní zásobu a verbální schopnosti na to má.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.