bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Míč nebo puk? Nový trenér Buffala chce v NHL uplatnit zkušenosti z Premier League

13. srpna 2019, 17:00

Jiří Lacina

Hlavním trenérem Buffala Sabres se stal v květnu. Ve funkci nahradil Phila Housleyho. Z jeho štábu asistentů mu zbyl toliko Steve Smith, rady ale nehledal jen u něj. Ralph Krueger (na snímku vlevo s majitelem klubu Terrym Pegulou) se celé léto postupně snaží poznávat prostředí v klubu, jednotlivé hráče, generálního manažera i majitele. Na novou výzvu se nesmírně těší.

V nedávném rozhovoru zmínil celý proces jako „velmi intenzivní“. Devětapadesátiletý matador se nových výzev nebojí. Před lety přerušil hokejové vazby a vydal se za vskutku nevšedním úkolem, když přijal práci pro fotbalový Southampton F.C. v anglické Premier League.

„Pokud se podíváte do mé minulosti, přijímám různé projekty a tenhle mě vrací k lásce, kterou je a vedle mé rodiny a manželky zůstane hokej. To platilo i v době, když jsem pracoval pro Southampton. Bude snadné to znovu nastartovat. Vždycky jsem zůstával blízko hře, nyní jen potřebuji určitý čas na přizpůsobení," říká německý rodák z kanadského Winnipegu.

Motivátor se zkušenostmi z celého světa

Období opětovné adaptace na lední hokej započalo zhruba v červnu. Předně se na mistrovství světa na Slovensku osobně seznámil s Jackem Eichelem a Samem Reinhartem. Se zbytkem hráčů Sabres si popovídal po telefonu. Ty konverzace popsal s ohledem na různorodost jednotlivých hráčských charakterů jako ‚velkou příležitost‘.“

Rétorickou dovednost předvedl hned po příletu do Buffala. V KeyBank Center pronesl vzrušenou až patetickou řeč k zaměstnancům klubu. Novináře ujistil, že má notebook plný videa se zápasy NHL, aby si omrknul, kam se hokej v jeho nepřítomnosti posunul. Dál osobně dohlédl na angažování dvou nových asistentů, zúčastnil se draftu a před otevřením trhu s volnými hráči několika osobně volal.

Krueger není žádný holobrádek. Hokeji se vyučil v Kanadě, pak ho hrál dlouho aktivně v Německu. Na různých úrovních a v různých koutech světa trénoval, jak sám říká, čtvrt století. Začínal v Německu, vedl rakouské mistry z Feldkirchu, v sezóně 2012-13 byl hlavním koučem Edmontonu Oilers. Trénoval také národní tým Švýcarska, skautoval pro Carolinu Hurricanes, byl součástí trenérského štábu Kanady na OH 2014, o dva roky později vedl na Světovém poháru výběr Evropy.

„Všechno je velmi snadné a přirozené. Nejedu sem s tréninkovým plánem, který jsem používal v minulosti. Pro Buffalo se zařídím přesně podle jeho potřeb, podle složení týmu, podle slabin a silných stránek. Ten program bude obsahovat prvky, které mám rád, ale jinak bude originální.“

Tou nejzajímavější položkou v jeho životopise je s ohledem na léta strávená u hokeje práce pro fotbalový Southampton. Zámořský tisk si všímá podobnosti s Buffalem. Zhruba stejně lidnatá města, složitý klubový osud, vášniví fanoušci. Povězme si, jak se sem vlastně Ralph Krueger dostal.

Nechceš nám pomoct, Ralphe?

Po vyhazovu z Edmontonu pracoval krátce pro národní tým Kanady na olympiádě v Soči. Pak si chtěl dát delší pauzu. V té době mu zazvonil telefon. Tehdejší majitelka Southamptonu, v Německu narozená švýcarská byznysmenka Katharina Liebherr, hledala po odchodu prezidenta Nicoly Corteseho někoho k sobě. Kruegerovo volno netrvalo dlouho. Den po oslavách zlata v Soči sedal do letadla směr Anglie.

Novým prezidentem byl jmenován v březnu 2014. Leckoho v NHL to překvapilo, jiné vůbec. „Myslím, že je ojediněle nadaný,“ říká jeho bývalý trenérský kolega Tom Renney. „Hodně toho, co jsme dělali, máme společné – hokej v NHL. V čem je jiný, to je schopnost doručování vzkazů. Disponuje uměním komunikovat s mladými, starými a vzbudit v nich pocit potřebnosti. Ten chlap je skvostný.“

Krueger je autorem motivační knihy a v této oblasti se angažoval také v Anglii. Jeho hlavním úkolem bylo vytvořit v zadluženém klubu vítěznou kulturu, modernizovat přístup k obchodním záležitostem. Pohyboval se spíš v manažerské oblasti. „Byla tam majitelka, která vše podědila po zemřelém otci, neměla zkušenosti. V podstatě jsem suploval vlastníka,“ říká.

Výřečný chlapík se stal tváří klubu. Hovořil s reportéry, strhával na sebe pozornost. Hned první rok skončil Southampton v Premier League osmý, nejlépe za posledních jedenáct let. Následný výprodej nejlepších hráčů, jenž přinesl do klubové pokladny přes 92 miliónů euro, vzbudil mezi fanoušky paniku. „Někteří si dali tu práci, aby mi napsali dopis, že jsem naprostý idiot,“ vybavuje si.

Žádná pohroma se nekonala, Southampton skončil další sezónu sedmý. Spolupráce původně plánovaná na dva roky se díky úspěchům protáhla. V roce 2017 bylo 80 procent akcií klubu prodáno do Číny za 210 miliónů euro. Starý pan Liebherr zaplatil za původně třetiligovou organizaci 14 mil. euro. Pod čínskými majiteli zůstal Krueger v klubu další dva roky, kdy šly výsledky mužstva dolů.

Přínos „skutečného lídra“, jak jej noviny nazývají, je nicméně nezpochybnitelný. V Anglii zanechal výborný dojem. Jiná věc je, jak si povede v NHL. S hokejem byl během svého fotbalového angažmá krátce v kontaktu na Světovém poháru 2016, jinak nestál na střídačce šest let. „Bude to velký projekt, který potřebuje od Ralpha Kruegera to nejlepší,“ těší se na novou práci vitální chlapík.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.