bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Memorial Cup nám vzaly fauly, tvrdí Zbořil. Teď se chce dotknout NHL

4. července 2017, 0:30

Václav Jáchim

Někdo si myslí, že by měl přidat a víc na sobě pracovat, jiný uznává jeho velké přednosti, díky nimž před dvěma lety už v prvním kole draftu zaujal Boston. Jakub Zbořil patří mezi hokejisty, kteří nenechávají okolí v klidu. Jeden z nejnadanějších českých obránců absolvoval poslední rok v juniorském týmu Saint John Sea Dogs, s nímž došel málem do finále Memorial Cupu. "V sezoně se občas projevila trošku ponorka, přece jen jsme hráli dlouho pohromadě. Ale play off bylo super. Parta se neskutečně semkla," povídá účastník dvou posledních MS juniorů.

Dvacetiletý brněnský rodák si ani na jednom ze šampionátů neužil postupovou radost, semifinále viselo pro ročníky 1996 a 1997 moc vysoko. Zbořil si pak spravil náladu v klubu, závěr quebecké juniorské ligy mu vyšel na jedničku. "Celou soutěž jsme vyhráli a pak bojovali o Memorial Cup. Byla to neskutečná událost. Naprosto úžasná! Vyhrát tuhle trofej je strašně těžké, máte na ni maximálně tři nebo čtyři roky, víc nikdo v juniorkách nehraje," upozorňuje.

36 nahrávek za sezonu? Vidíte, táta mě drbal, ať víc střílím

Hráči Saint Johnu kráčeli za úspěchem zpočátku jistě, jenomže pak vypadli z tempa. Cestu do finále jim zatarasili junioři Erie. A také vlastní nedostatky. "Měli jsme strašně moc faulů, za zápas jsme jich udělali v průměru o šest víc než soupeř, to je pak těžké," povídá upřímně. Nepovedený závěr Jakuba docela štve. "Mohli jsme a měli dokázat víc. Mužstvo bylo kvalitní, dali jsme se ohromně dohromady. Škoda, že to nevyšlo," povídá.

Sám si vedl hodně zdatně. V základní části quebecké ligy sehrál 50 utkání a zaznamenal 41 bod, v 16 duelech play off zapsal do produktivity sedm čárek. Zejména celkový počet 36 asistencí je na obránce vynikající. "Vidíte, a to mě táta pořád drbal, ať víc střílím," usměje se. "Ne, po osobní stránce to nebylo špatné. Snažil jsem se hrát co nejlépe, celá sezona byla povedená. Věděl jsem, že po ní budu končit, takže jsem do toho dal všechno."

Ano, na podzim už půjde jinam. Saint John, to je minulost. "Prožil jsem tam krásné roky a budu moc rád vzpomínat," vzkazuje na dálku. Hokejový život jde dál, na Zbořila čeká vstup mezi dospělé. "Už loni jsem si říkal, že bych na to měl. Ale nebylo mi ještě dvacet let a do AHL by mě nepustili. Proto tedy ještě jedna sezona v juniorce. Vyhráli jsme QMJHL a užili si atmosféru Memorial Cupu. Bylo to moc hezké, teď přichází další etapa," uvědomuje si.

Po sezoně jsem si dal jen týden volna a hned začal trénovat

Od června 2015 je pod křídly Bostonu. Bruins brali nadaného obránce ze 13. místa prvního kola draftu, Zbořil platí za naději pro nejbližší budoucnost. Pere se ale i s některými názory, podle nichž trošku hřeší na svůj talent. "Tohle se táhne od prvního kempu, který byl hned po draftu. Tam jsem nebyl připravený, protože jsem měl potíže s kolenem a skoro měsíc nemohl vůbec nic dělat. Od té doby si to asi mnozí pamatují," říká s klidem.

Na tyhle řeči nedá, odpovědí je třeba uplynulá sezona, v níž hrál znamenitě a zařadil se k nejlepším bekům CHL. Každý svého štěstí strůjcem, Jakub to dobře ví. "Teď mě čeká development kemp. Co jsem u Bruins, tak už celkově třetí. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale snad dobře. Jelikož jsme sezonu ukončili pozdě, dal jsem si jen týden volna a hned začal trénovat. Připravený jsem," hlásí. S bratrem Adamem navíc stíhali i studijní povinnosti. "Dokončoval jsem druhý ročník střední školy, studuju sportovní management. Takže toho bylo docela dost," usměje se.

Coby rodilý Brňan sledoval na dálku tažení Komety za mistrovským titulem. "Hlavně jsem to přál Martinu Nečasovi, s nímž jsem se skamarádil na dvacítkách. Je to výborný hráč a kluk, držel jsem mu pak i palce na draftu," reaguje. Až se vrátí ze čtyřdenní přípravy Bostonu, bude doma do poloviny srpna. Dva týdny před hlavním kempem stráví na trénincích v Montrealu.

Zápasy s Weberem a Paciorettym v Montrealu, to bylo fakt vynikající

"Makají tam kluci jako Michael Frolík, Ondra Pavelec a další, kteří mají za agenta Allana Walshe. Musím říci, že to je skvělé. Strašně se mi to líbilo. Příprava měla úroveň, koncem týdne se vždycky hrály mini zápasy deset na deset. Navíc chodili i Shea Weber, Max Pacioeretty a další osobnosti, takže to bylo fakt vynikající," pochvaluje si.

Pak Jakub vyrazí do kempu bojovat o šanci směrem k NHL. "Než jsem po sezoně v Saint John letěl domů, mluvil jsem jen s člověkem, který má u Bruins na starost development kemp. Říkal, že Boston přijde o určité hráče, jednoho beka si také vzal nováček z Las Vegas v rozšiřovacím draftu. Nějaké místečko by tam snad mohlo být," uvažuje.

Je odhodlán zaujmout a prorazit, slavné NHL by se rád každopádně dotkl. "Když se to nepovede trvaleji v prvním týmu, budu makat na farmě. Moc bych si přál, kdybych dostal aspoň nějaké zápasy NHL, abych do ligy nakoukl. Bylo by to obrovské povzbuzení," uzavírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.