bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Měl zbraň v ústech a chtěl se zabít. Teď Theo Fleury pomáhá jiným lidem v depresích

24. července 2019, 11:20

Jiří Lacina

Jeho život, to opravdu není románek z růžové knihovny. Místo ve vrcholovém hokeji si vybojoval vzdor silným předsudkům, se svým vzrůstem totiž neměl mít vůbec šanci. Přiznané sexuální zneužívání trenérem v mládí, na závěr kariéry suspendace, deprese a pohled do hlavně revolveru. O tom všem si můžete počíst v deset let starém životopise Thea Fleuryho.

Špatné časy jsou naštěstí pryč.

Léta psychických problémů a závislosti na alkoholu ho dovedly do stavu, kdy si chtěl vzít život. Od chvíle, kdy se vysekal z nejhoršího, se snaží co nejvíc pomáhat lidem bojujícím s depresemi nebo jinými psychickými problémy. A to včetně hokejistů, kteří se nezřídka po skončení kariéry dostávají do nehezkých situací. Fleury se stal tak trochu „obhájcem mentálního zdraví“.

Nejvíc mu vadí omezenost léčby, kterou nabízí běžná medicína. „Protože nikdo nenabídne víc než radu: ‚Jdi k psychiatrovi a on ti napíše nějakou chemii.‘ Přitom vás ani nepošlou na magnetickou rezonanci, aby zjistili, co vám v tom mozku funguje a co nefunguje. Dají vám pilulky a vrhnou vás zpátky do světa, v podstatě jednají na základě metody ‚pokus-omyl‘, což je absurdní,“ zlobí se bývalý kanadský reprezentant.

„Zažil jsem to. Měl jsem zbraň v ústech, připravený vystřelit si mozek z hlavy. To bylo ještě předtím, než jsem objevil celostní postupy (psychosomatický přístup, připouštějící propojení fyzických chorob těla s psychikou, někdy se používá také termín komplexní medicína – pozn. autora), které mi umožnily zase prožívat radost, štěstí, klid a všechny tyhle věci.“

Pokus o sebevraždu přišel v roce 2004, rok po suspendaci od NHL udělené za porušení odvykacího programu. Bojoval především se závislostí na alkoholu. Loni v rozhovoru pro Global News pronesl: „Říká se, že den, kdy začnete pít, přestáváte žít; den kdy jste čistý, život obnovíte. Takže mi vlastně není 50, ale 29,“ smál se sedminásobný účastník NHL All Star Game.

Letos je to čtrnáct let, co se alkoholu nedotknul. Dobře ví, jaké úsilí stálo dokonat ten zvrat. Vyhrabat se z žumpy, ve které se nacházel. Také proto má snahu pomáhat ostatním v podobné situaci. Své jméno spojil s aplikací na podporu lidí s psychickými problémy „app iReI8“, na jejíž platformě vytvořil „Theo’s Room“. Diskusní fórum, kde bude nabízet své zkušenosti. Základ je anonymita diskutujících.

„Nejlepší práce, kterou jsem v životě odvedl, je s lidmi se stejnými zkušenostmi jako já,“ citoval Fleuryho před pár dny sporttechie.com. „Největší pokroky jsem udělal – a totéž asi může říct řada lidí – obklopený komunitou nebo skupinou, sdílející svůj boj s mentálním zdravím,“ říká muž, s nímž se koncem osmdesátých let na tripech Calgary Flames dělil o pokoj Jiří Hrdina.

Partnerství s bývalou hokejovou hvězdou bylo oznámeno na stránkách Microsoftu. iReI8 je vyvinuta na technologii Visual Studio Code a běží na cloudu Microsoft Azure, přeložena může být až do 54 jazyků. Nevhodné komentáře by měl likvidovat software na bázi umělé inteligence.

„Lidé s psychickými problémy jsou dnes možná ve většině. Zřejmě je víc lidí se zkušenostmi z oblasti psychických potíží než těch bez nich. Každý se v životě potká se situací, kdy čelí určitému trápení, upadne do depresí, vnitřního napětí, ať už je to cokoli. Proto považuji za důležité, že existuje prostor, kde se může každý individuálně bez rozpaků vyjádřit, aniž by ho někdo soudil,“ kvituje Fleury.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.