bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

McDavid splnil slib. Oilers se ve středu vrátí do Anaheimu

8. května 2017, 11:30

Jiří Lacina

Dodnes se ten příběh připomíná. V roce 1994 slíbil Mark Messier fanouškům New York Rangers, kteří tehdy čekali na Stanley Cup dlouhých 54 let, že se dočkají pokračování série. Jezdci prohrávali ve finále konference s New Jersey 2:3, a pokud chtěli přežít, museli nutně zvládnout šestý zápas. To se povedlo a Messierův vzkaz je dodnes vnímán jako ukázka toho nejsprávnějšího kapitánství.

Trochu méně už se zmiňuje jiný Messierův slib, tentokrát nesplněný. Když se v roce 2000 velký kapitán vracel na Manhattan, kde zrovna potřetí za sebou nepostoupili do play off, stejně hlasitě garantoval, že „tentokrát play off bude“. Dal si záležet, aby jeho slib vyzněl stejně jako před šesti lety. Když ho nesplnil, nikdo mu jej nepřipomínal. Lidé si zkrátka pamatují jen to lepší.

Stejnou příležitost dostali fanoušci o tomto víkendu v souvislosti s Connorem McDavidem. Také současný kapitán Oilers slíbil fanouškům po pátečním průšvihu:  „Ve středu se sem vrátíme!“ Edmonton ztratil v posledních třech minutách třígólové vedení, načež prohrál v prodloužení.

Ono, popravdě, co měl také McDavid jiného říct?

Výbuch Oilers v šestém zápase byl nepochopitelný i pro většinu zcela nezasvěcených fandů. Co teprve pro zaryté příznivce, kteří mají po mnoha letech důvod mačkat Edmontonu palce ještě v průběhu května? Byla to katastrofa. Žádný jiný tým nedal v historii play off NHL tři góly v závěrečné hře bez brankáře. Až Anaheim. K dovršení všeho zlého završili domácí comeback vyhraným prodloužením.

McDavidovi nezbylo než slíbit, že s kamarády tuhle blamáž napraví, a historie si bude jednou pro vždy pamatovat, že svůj slib dodržel. Oilers vyhráli o dva dny později vysoko 7:1. Sám kapitán k sedmigólové nedělní nadílce překvapivě bodově nepřispěl, nicméně byl to prý právě McDavid, kdo jako správný lídr povzbuzoval po bolestivé prohře spoluhráče.

Leon Draisaitl vypadal zvlášť zničený. Kapitán ho po skončení utkání chytil kolem ramen a do šatny odešli společně. V neděli odehrál jednadvacetiletý Němec životní zápas. K výhře Edmontonu pomohl hattrickem a dvěma asistencemi. Když se ho novináři zeptali, jestli to byl jeho nejlepší zápas v kariéře, odpověď se nabízela. „Asi jo, v sázce byla celá sezóna…“ přikývl Draisaitl.

Anaheim zřejmě hodně věcí podcenil a po dvaceti minutách prohrával 0:5. „Lepší než třígólové vedení,“ smál se po utkání brankář Cam Talbot s odkazem na minulý duel. Hosté sice podle svých zvyklostí přidali a ve druhé a třetí třetině domácí Olejáře přehrávali, na vygumování takové ztráty už ale neměli síly. Zázraky nemůžete chtít každý den.

Někdy to vypadá, že Edmonton si trochu hraje s osudem. Se San Jose si neodpustil vysokou sedmigólovou porážku, s Anaheimem ztratil zápas v posledních minutách. Jenomže Kačeři nejsou o nic přesvědčivější. Táhne je především Ryan Getzlaf, jenž opakovaně a právem kritizoval spoluhráče za nedostatečné nasazení.

„Oni hráli tvrdě, my ne. Prohrávali jsme souboje, nehráli jsme dobře. Dávali góly, my ne,“ zlobil se – nikoli poprvé v této sérii - tahoun Ducks po nedělním klání.

Nyní jde o to, který z týmů bude přesvědčivější ve středu. Po tomhle utkání už totiž nebude žádná šance na reparát. Žádná možnost něco dalšího slíbit. Bude se radovat fenomén základní části Connor McDavid nebo jedna z největších osobností dosavadního průběhu play off Ryan Getzlaf?
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.