bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

McDavid možná s céčkem na dresu, Oilers zvažují volbu kapitána

21. dubna 2016, 12:00

Martin Schwarz

Opět skončili za očekáváním a jediný žebříček, v němž se Edmonton Oilers budou po letošní sezóně objevovat mezi nejvýše postavenými, bude ten s pořadím volby na draftu. Ani v ročníku 2015-2016 tradiční zástupce kanadského hokeje neokusil play-off, navíc odehrál základní část téměř bez kapitána. Avšak absence hokejisty s céčkem na hrudi se má stát minulostí, mezi hlavní adepty na posun do v zámoří často diskutované funkce vstoupil i mladík Connor McDavid.

V českém prostředí povětšinou nepředstavitelné, za velkou louží velmi často praktikované. Nejedna organizace NHL udělila během předchozích let kapitánské označení muži, jenž sotva stačil okusit atmosféru nejlepší ligy světa. Jen vzpomeňme na rekordně rychlé (počítáme-li dobu uplynulou od jejich příchodu do National Hockey League) „kapitánování“ Sidneyho Crosbyho či Gabriela Landeskoga. Teď k nim může přibýt další mladá naděje – Connor McDavid. Jistého nic nemá, nýbrž patří k hlavním adeptům.

Zahraniční média McDavida, který odehrál v letošním – svém premiérovém – ročníku pouze část zápasů z dlouhodobého rozpisu utkání, pasují do role jakéhosi čekatele na post kapitána. A tady vzniká onen největší spor veřejnosti, fanoušků a novinářů. Má na sebe před necelým rokem draftovaný talent, do něhož Olejáři vkládají značné naděje, vzít tak zodpovědnou úlohu již v rámci druhé sezóny v NHL? „V závěru ročníku byl naším lídrem na ledě,“ konstatoval nedávno McDavidův spoluhráč Taylor Hall pro web sportsnet.ca.

Jistěže, jestli jste alespoň při pár duelech sledovali Kanaďánův pohyb na kluzišti a jeho naprostý přehled o hře, s radostí potvrdíte Hallova slova. Pak se ovšem vyplatí vzít v úvahu, že devatenáctiletý forvard odehrál jen 45 zápasů, a přestože v nich nakupil úctyhodných 48 bodů, stále za sebou nemá ani jedno celé období pod záštitou NHL. Je tedy správné jej zatížit „kapitánskou profesí“, která může (i když samozřejmě nemusí) odvést pozornost od hlavního úkolu, jímž je pravidelné střádání bodíků do statistik?

Generální manažer Edmontonu Peter Chiarelli na otázku, zda jeho tým hodlá povolat v příští sezóně kapitána, odpověděl jednoznačně: Myslím, že ano, měli bychom jmenovat nového vůdce. „Dělá vše správným způsobem,“ říká brankář OIilers Cam Talbot o spoluhráči. Jak je vidno, také McDavidovi kamarádi z šatny by souhlasili s přilepením céčka na trikot rodákovi z Ontaria. Nelze ale ze hry vyřadit ani další borce edmontonské sestavy, jako je už zmiňovaný Talyor Hall (vítěz kanadského bodování celku za období 2015-2016) nebo pravé křídlo Jordan Eberle.

Takový Wayne Gretzky, pravděpodobně nejrespektovanější hokejista v historii klubu vůbec, nesouhlasí, že McDavid není dostatečně připraven. „Z mého pohledu je na tuhle novou úlohu nachystaný. Myslím, že nejlepší hráči a nejlepší atleti jsou lidé, kteří vyžadují tlak na svou osobu. Je si dobře vědom, kým je a dokáže se soustředit,“ uvedl Gretzky pro stránky thehockeywriters.com. Popřel tak neslučitelnost nízkého věku s kapitánskou pozicí. Ale přeci, počkat o jeden rok déle by škodu nenapáchalo.

Sidney Crosby poprvé vyrukoval jako kapitán do hry v devatenácti letech, stejně jako útočník Colorada Gabriel Landeskog. Jonathan Toews z Chicaga reprezentoval týmový dres s označením „C“ o rok později. Tihle tři – ale i mnozí jiní – nesnadnou výzvu zvládli. „V kabině Oilers není žádný vyloženě zkušený vůdce, jenž by se měl stát kapitánem, takže kolem koho jiného stavět, než kolem talentu z generace, od níž si zákulisí Edmontonu hodně slibuje,“ dodává nakonec Gretzky. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.