bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Matthews otevírá torontskou knihu rekordů. V úterý překonal Clarkea a Andreychuka

29. března 2017, 15:00

Jiří Lacina

Do nejlidnatější kanadské metropole přicházel za zvuku fanfár. Dlouhé týdny a měsíce před i po draftu 2016 se spekulovalo, jestli je lepší on nebo Patrik Laine. Pokud jsou jednou za čas podobně vysoká očekávání na místě, platí to pro tento rok. Laine i Matthews jsou ve své první sezóně nefalšovanými hvězdami ligy a můžeme si jen klást otázky, co předvedou, až budou výkonnostně kulminovat.

Už teď toho ukázali dost. Patrik Laine překonal klubový nováčkovský rekord v počtu vstřelených branek nedávno. Auston Matthews napsal své první záznamy do bohaté knihy rekordů Toronta Maple Leafs právě teď. V úterním zápase proti Floridě vstřelil svůj 35. gól v sezóně a překonal výkon klubové legendy Wendela Clarka, jenž ve svém premiérovém ročníku 1985-86 nastřílel 34 branek.

„Už jen zmínka v souvislosti s Wendelem Clarkem je obrovská pocta,“ řekl devatenáctiletý Američan. „Velké uznání mým spoluhráčům za celou sezónu. Je to určitě hodně výjimečná věc.“

Nikdo zřejmě neměl z překonání rekordu větší radost než sám překonaný. „Je to skvělé,“ řekl o první přestávce v Air Canada Centre Clark. „Jestli máme být dobří, potřebujeme tyhle mladé kluky, aby lámali rekordy a vedlo se jim co nejlépe.“

Matthews dal svůj 35. gól v sezóně na konci 12. minuty střelou z bezprostřední blízkosti po přihrávce zpoza brány. Toronto se vzdor předpovědím mnoha odborníků stále drží v postupové osmičce pro play off. Sám Matthews se 35 trefami dostal před Laineho (34), v NHL jsou v tuto chvíli jen tři lepší střelci – Sidney Crosby (42), Nikita Kučerov (38) a Brad Marchand (37).

Hráč, který strávil loňskou sezónu mezi dospělými ve Švýcarsku, přidal ještě jeden zajímavý záznam do klubové knihy rekordů. V úterý otevíral už počtrnácté v sezóně brankový zápis svého mužstva, čímž vyrovnal týmové maximum Davea Andreychuka z ročníku 1993-94.

Bál jsem se od druhé třetiny prvního zápasu...

Když se Wendela Clarka zeptali, kdy se začal obávat o svůj někdejší nováčkovský výkon, odpověděl stručně, ale jasně: „Ve druhé třetině jeho úvodního zápasu.“ Připomněl tak Matthewsovo fenomenální čtyřgólové entrée z prvního zápasu sezóny proti Ottawě.

Hodně lidí se oprávněně obávalo, že takové tempo není možné udržet, Matthews postupně zapadne a zklame. Ale kdepak. Čtyři góly - výkon, jehož dosáhl třeba i Jaromír Jágr jedinkrát za kariéru - Matthews pochopitelně už letos nezopakoval, vysokou herní úroveň ale rozhodně udržel. Nováček Toronta zůstává velkým favoritem na Calder Trophy pro nejlepšího zelenáče sezóny.

Clark přitom na mladíkovi oceňuje nejen střelecké dispozice, ale také jeho obrannou hru. „Defenzivní povinnosti, které po něm trenér žádá, přijímá s úsměvem na tváři,“ říká hokejový veterán ve výslužbě. „Nejde jen o statistiky. Tohle všechno jsou důležité věci, které se jako devatenáctiletý kluk naučil.“

Matthews projevoval touhu stát se kompletním hokejistou od počátku sezóny, což vedle jiných potvrzuje například trenér mužstva. „Když jsme se na začátku potkali, řekli jsme si, že může hrát na křídle nebo centra. On odpověděl, že chce hrát centra, že chce hrát na celé ploše hřiště. Chce být nejlepším hráčem světa, což pro nás bude výzva. Čím víc chyb uděláte, tím víc se naučíte. Nasazujeme ho do mnoha klíčových situací,“ odkrývá Mike Babcock.

Suma sumárum je to víc než povedená sezóna. A to bude Matthewsovi v září teprve dvacet let. „Pořád je prostor pro zlepšení, ale zatím to šlo docela dobře,“ chválí si své dosavadní působení v NHL s 62 body (35+27) nejproduktivnější hráč Toronta Maple Leafs.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.