bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Matthews napodobil Gretzkyho či Lemieuxe. Hraji hokej a bavím se, říká

17. října 2018, 10:00

Martin Schwarz

Těžko si mohli představovat lepší vstup do sezony. Toronto Maple Leafs vyhráli šest utkání ze sedmi, vedou tabulku celé NHL a nastříleli už třiatřicet branek. Podíl na velké části z nich má mladý útočník Auston Matthews, který se po utkání s Los Angeles Kings zapsal do ligové historie. V jednom ohledu totiž už nyní napodobil legendy Gretzkyho, Lemieuxe nebo Bossyho.

Jak je to možné? Jednoduše. Ofenzivní torontská hvězdička posbírala v každém z prvních sedmi duelů sezony 2018-19 dva či více kanadských bodů, což příliš hráčů v historii soutěže nedokázalo. Podobně skvěle kdysi ročníky rozjeli velká jména Wayne Gretzky (1983-84), Mario Lemieux a Kevin Stevens (1992-93) a Mike Bossy (1984-85). Ačkoli je Matthewsovi teprve 21 let, stíhá významné ligové milníky. A klidně se může stát, že začne atakovat i další, protože zatím vypadá k nezastavení.

„Vůbec nevím, co se děje,“ popisoval kalifornský rodák své pocity pro novináře ze serveru nhl.com. „Prostě jen hraji hokej, bavím se a zkouším vyžívat všechny příležitosti, které mám k dispozici. U některých gólů jsem měl docela štěstí, že nakonec spadly do branky. Důležité hlavně je, že naše lajna hraje dobře a zlepšuje se. A také to, že vyhráváme jedno utkání za druhým, chceme tímto způsobem pokračovat,“ dodal.

Auston Matthews zažívá jednoznačně nejlepší období své dosavadní kariéry. Se 16 kanadskými body vede produktivitu National Hockey League a díky 10 nastříleným brankám je také jejím nejlepším střelcem. Na co hráč s číslem čtyřiatřicet na zádech sáhl, to mu vyšlo. Dokázal tak (alespoň prozatím) umlčet zlé jazyky, které kritizovaly jeho výkony v jarním play-off. Tehdy posbíral pouhé dva body za sedm střetnutí a mnozí tvrdí, že i proto Maple Leafs neprošli v prvním kole přes Boston Bruins. Však taky tenkrát napovrch prosákly zvěsti o velké nespokojenosti kouče Mike Babcocka s výkony předloňské jedničky draftu.

Skvělý tah s Kapanenem

Od podzimu vše šlape jako dobře promazaný stroj. Trenéři mimo jiné namixovali smrtící útok ve složení Patrick Marleau – Auston Matthews – Kasperi Kapanen a soupeři Toronta nestačí lovit kotouče ze svých sítí. Matthesova lajna naposledy obstála i proti prvnímu útoku Los Angeles Kings, který vede zkušený harcovník Anže Kopitar.

„Na Austonovi se mi líbilo, že dnes hrál proti Kopitarově lajně a byl velmi dobrý,“ utrousil pochvalu na adresu svého svěřence kouč Babcock. „Je skvělé, že máme hráče, jenž umí hrát výborně s pukem i bez něj. Navíc má teprve jednadvacet let a stále se zlepšuje. Pokaždé, když je na ledě, tak zajišťuje nebezpečí pro soupeře, jeho formace teď hraje opravdu dobře,“ pokračoval jindy kritikou nešetřící lodivod. 

Přitom úspěšné trio spolu nenastupuje od samotného úvodu sezony. Vedle Matthewse a Marleaua původně pobýval forvard Tyler Ennis. Až v první třetině utkání proti Chicagu (8. října) jej nahradil finský talent Kasperi Kapanen. A hle, ono to funguje. Matthews od posunu Evropana do elitní lajny nastřádal 12 bodů, Kapanen jich stihl 8.

„Má výborné dovednost,“ chválil Matthews svého o rok staršího spoluhráče. „Proti Los Angeles se mu opravdu dařilo, vždyť dal dva góly. Je opravdu zábava s Kasperim hrát,“ uzavřel.

V pátek nad ránem středoevropského času Toronto Maple Leafs vyzvou před svými fanoušky Pittsburgh Penguins. Potvrdí kanadský tým ofenzivní pohodu a prodlouží Matthews bodovou sérii o další partii?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.