bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Matthews, Laine, Puljujärvi? Medailové stupně draftu budou asi bez Kanaďanů

24. června 2016, 20:00

Václav Jáchim

Loni byl jasným favoritem draftu NHL Connor McDavid a skutečně se také stal číslem jedna. Letos to úplně zřejmé není. Auston Matthews, nebo Patrik Laine? Podle abecedy by šel dřív na řadu finský blesk, jenže odborníci spíš favorizují amerického lídra Matthewse. "Je to komplexní hráč, výtečný v ofenzivě i při bránění," řekl Dan Marr, šéf nezávislé organizace Úřadu Centrálního skautingu. Také Laine je ovšem skvělý. Pokud uspěje, stane se první finskou jedničkou draftu vůbec.

Odpověď zazní v noci na sobotu, kdy se v Buffalu koná prestižní první kolo. Do elitní třicítky se letos patrně nevmáčkne žádný z českých mladíků, na medailové stupně po dlouhých letech zase podle všeho nezamíří žádný kanadský hokejista. Matthews je hvězdou amerického hokeje, silný finský dvojblok tvoří Laine a Puljujärvi, Jako čtvrtý by mohl na pódium vystoupat další Američan a syn slavného otce Matt Tkachuk. Teprve páté místo se přisuzuje Kanaďanovi, největší šance má útočník Pierre-Luc Dubois.

Tři největší favorité navíc letos hráli v Evropě. Laine pomohl týmu Tappara Tampere k titulu ve finské SM-Liize, doma má zlato z MS dvacítek a stříbro z nedávného šampionátu dospělých v Rusku. Puljujärvi byl také členem juniorských šampionů do 20 let, slavil i na MS s osmnáctkou. Jeho sezonu poznamenalo zranění, nicméně před ním se výtečně uvedl mj. v Lize mistrů. Evropskou soutěž si vyzkoušel rovněž Matthews, s SC Curych se loni v září představil i na ledě pražské Sparty.

Skvělého Američana předtím viděli čeští fanoušci na turnaji pěti zemí v Kravařích a Porubě, tehdy šlo ještě o kategorii osmnáctiletých. Mathews se před rokem vydal do Švýcarska, aby se připravil na draft a mohl hrát kvalitní soutěž. V Curychu ho cepoval uznávaný kouč Marc Crawford, Pokud americký drahokam potvrdí předpoklady, bude poprvé od roku 2007 (Patrick Kane) znovu americkou jedničkou draftu.

Letošní výběr talentů není podle skautů až tak široký. Kvantita ano, kvalita maximálně na tři kola. To první bude jako vždy napěchované hvězdičkami, které by mohly okamžitě naskočit mezi nejlepší. Zmíněné trio favoritů určitě, další velmi brzy. Vynikající sezonu prožil v Londonu například finský dispečer přesilovek Olli Juolevi, co nabídnout má jiný zadák Jakob Chychrun - někdejší spoluhráč Pavla Zachy z juniorky Sarnie. Vedle Duboise se kluby brzy přihlásí o útočníka Logana Browna, do NHL míří další syn švédského veterána Michaela Nylandera: William už soutěž okusil v Torontu, teď je na řadě také Alexander.

Ruským lídrem by se měl stát zadák Michail Sergačjov, v prvním kole se může prosadit rovněž German Rubcov. Šikovný střelec měl smůlu, že ruské osmnáctce v poslední chvíli škrtli start na MS v Grand Forks (kvůli obavám z dopingového skandálu), u skautů to ale v případě Rubcova nebude hrát roli. Jestli některý tým v prvním kole zatouží po brankáři, zvolí patrně Evana Fitzpatricka. Stejně jako v jiných letech jdou do draftu zástupci mnoha zemí a soutěží, zase se najdou potomci slavných osobností. O Nylanderovi či Tkachukovi už byla řeč, dveře k NHL chtějí otevřít i Reichel, Bellows, Dahlen, Elynuik, Ronning nebo Amonte.

Letošní výběr potrvá opět dva dny, předcházela mu charitativní akce favoritů draftu, jejich setkání s médii i výlet k Niagarským vodopádům (na snímku). Draft startuje dnes od 19 místního času (u nás je šest hodin víc), první kolo bývá pokaždé velkým divadlem. Jako první vybírá Toronto, tedy pokud nenastane ještě nějaká změna, následují Winnipeg, Columbus, Edmonton a další týmy.  V hledišti haly First Niagara Center i u televizních obrazovek budou fanoušci zvědavi na ty, kteří se brzy stanou novými tvářemi NHL. Junioři svorně tvrdí, že číslo výběru pro ně není až tak podstatné. Každý jde svou cestou a k naplnění snů potřebuje i trochu štěstí. Najdou se příklady, kdy ani první kolo nezajistilo dotyčnému pravidelné starty v NHL, ligu naopak úspěšně váleli borci, co přišli na řadu třeba až v sedmém kole. Nebo vůbec.

Druhé kolo zahájí v sobotu v 16 hodin českého času. Také v aréně Sabres bude letos záležet především na potřebách klubů. Někdo hledá hlavně střelce, jiný důrazného zadáka či brankáře. Nesporné talenty půjdou na dračku, u dalších hráčů se budou týmy rozhodovat i s ohledem na jejich charakter, specifické přednosti a všeobecné hokejové předpoklady. "Někdy je velmi těžké posoudit schopnosti hráčů, jemuž je 18 let. Musíte si být jisti. Obecně platí, že každý z uchazečů o draft musí něčím vyniknout," tvrdí například Jiří Hrdina, evropský skaut Dallasu.

Pořadí výběru v 1. kole draftu NHL:

1. Toronto, 2. Winnipeg, 3. Columbus, 4. Edmonton, 5. Vancouver, 6. Calgary, 7. Arizona, 8. Buffalo, 9. Montreal, 10. Colorado, 11. New Jersey, 12. Ottawa, 13. Carolina, 14. Boston, 15. Minnesota, 16. Detroit, 17. Nashville, 18. Philadelphia, 19. NY Islanders, 20. Arizona, 21. Carolina, 22. Winnipeg, 23. Florida, 24. Anaheim, 25. Dallas, 26. Washington, 27. Tampa Bay, 28. St. Louis, 29. Boston, 30. Anaheim.

V pořadí mohou nastat změny, kluby do posledních chvíle před draftem i v jeho průběhu zvažují a realizují výměny. Zatím platí, že v 1. kole mají po dvou volbách Anaheim, Arizona, Boston, Carolina a Winnipeg, žádnou naopak Chicago, Los Angeles, NY Rangers, Pittsburgh a San Jose.

Žebříčky hráčů pro draft podle Úřadu centrálního skautingu (CCS):

Severní Amerika - hráči do pole:

1. Pierre-Luc Dubois (útočník, Cape Breton, QMJHL), 2. Matthew Tkachuk (útočník, London, OHL), 3. Alexander Nylander (útočník, Mississauga, OHL), 4. Jakob Chychrun (obránce, Sarnia, OHL), 5. Olli Juolevi (obránce, London, OHL), 6. Charles McAvoy (obránce, Boston Univ., H-East), 7. Logan Brown (útočník, Windsor, OHL), 8. Michail Sergačjev (obránce, Windsor, OHL), 9. Clayton Keller (útočník, USA 18), 10. Kiefer Bellows (útočník, USA 18), 11. Luke Kunin (útočník, Univ. Wisconsin, BIG10), 12. Julien Gauthier (útočník, Val-d´Or, QMJHL), 13. Michael McLeod (útočník, Mississauga, OHL), 14. Max Jones (útočník, London, OHL), 15. Jake Bean (obránce, Calgary, WHL).

Severní Amerika - brankáři:

1. Evan Fitzpatrick (Sherbrooke, QMJHL), 2. Carter Hart (Everett, WHL), 3. Tyler Parsons (London, OHL), 4. Colton Point (Carleton Place, CCHL), 5. Joseph Woll (USA 18).

Evropa - hráči do pole:

1. Auston Matthews (útočník, SC Curych, Švýcarsko), 2. Patrik Laine (útočník, Tappara Tampere, Finsko), 3. Jesse Puljujärvi (útočník, Oulu, Finsko), 4. Rasmus Asplund (útočník, Färjestad, Švédsko), 5. German Rubcov (útočník, Rusko 18), 6. Carl Grundström (útočník, MODO, Švédsko), 7. Jegor Korškov (útočník, jaroslavl, Rusko), 8. Filip Hronek (obránce, Mountfield HK, Česko), 9. Henrik Borgström (útočník, IFK Helsinky, Finsko), 10. Linus Lindström (útočník, Skelleftea, Švédsko), 11. Jonathan Dahlen (útočník, Timra, Švédsko), 12. Jacob Moverare (obránce, HV´71, Švédsko), 13. Otto Mäkinen (útočník, Tappara Tampere, Finsko), 14. Artur Kajumov (útočník, Rusko 18), 15. Lucas Carlsson (obránce, Brynäs, Švédsko).

Evropa - brankáři:

1. Filip Gustavsson (Lulea), 2. Daniel Marmenlind (Örebrö, Švédsko), 3. Veini Vehviläinen (Jyväskylä, Finsko), 4. Josef Kořenář (Jihlava, Česko), 5. Michail Berdin (Rusko 18).

Odhad pořadí 1. kola podle TSN:

1. Matthews, 2. Laine, 3. Puljujärvi, 4. Tkachuk, 5. Dubois, 6. Juolevi, 7. A. Nylander, 8. Keller, 9. Sergačjev, 10. Brown, 11. Jost, 12. Bean, 13. Chychrun, 14. McAvoy, 15. McLeod, 16. Fabbro, 17. Gauthier, 18. Bellows, 19. Jones, 20. Kunin, 21. Tufte, 22. Stanley, 23. Rubcov, 24. Howden, 25. Cholowski, 26. Hájek, 27. Thompson, 28. Johansen, 29. Katchouk, 30. Clague.,

Odhad pořadí 1. kola podle International Scouting Services (ISS):

1. Matthews, 2. Laine, 3. Puljujärvi, 4. Tkachuk, 5. Dubois, 6. A. Nylander, 7. Brown, 8. Chychrun, 9. Jost, 10. Sergačjev, 11. Juolevi, 12. Keller, 13. McLeod, 14. jones, 15. Rubcov, 16. Bean, 17. Bellows, 18. Kunin, 19. Fabbro, 20. Howden, 21. Gauthier, 22. Tufte, 23. McAvoy, 24. Thompson, 25. Stanley, 26. DeBrincat, 27. Katchouk, 28. Raddysh, 29. Moverare, 30. Laberge.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.