bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Masturbace před spoluhráči, pojídání výkalů. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu v žalobě popsal poměry v juniorském hokeji

19. června 2020, 20:13

Patrik Czepiec

Doba je zlá. Lední hokej nevyjímaje. Bývalý hráč NHL Daniel Carcillo a jeho méně známý kolega Garrett Taylor společně ve čtvrtek podali žalobu proti třem nejvýznamnějším mládežnickým soutěžím, které zastřešuje zkratka CHL (Canadian Hockey League), a všem jejich 60 účastníkům. Chtějí vymýtit zneužívání juniorských hokejistů.

Z pročítání oněch řádků zůstává rozum stát. Zatím ale platí v Severní Americe povinné právnické vyjádření, že jde o názor jedné strany, k němuž se ta druhá dosud nevyjádřila, a které neprošlo ani předběžným soudním řízením.

Daniel Carcillo a Garrett Taylor předstoupili tento týden před Nejvyšší soudní dvůr v Ontariu s šokující žalobou. V předloženém spisu referují o nuceném masturbování před spoluhráči a trenéry. O sexuálních útocích. Konzumaci slin, moči, spermatu a výkalů... či dokonce hrátkách se zvířaty.

Jenže to pořád není všechno, co podle svého tvrzení v době, kdy působili v juniorských ligách, protrpěli.

“Tvrdí také, že měli těžké předměty uvázané ke svým genitáliím, které namáčeli do dráždivých a toxických tekutin. Do análů jim strkali různé předměty jako hokejky, košťata nebo jídlo. K tomu museli konzumovat velké množství alkoholu a tvrdých drog,” objasňuje Ken Campbell z The Hockey News.

Všichni zavřeli oči

Mezi obžalovanými jsou Ontario Hockey League (OHL), Western Hockey League (WHL) a Québec Major Junior Hockey League (QMJHL) společně se všemi týmy, které pod nimi působí. Carcillo hrál v prvně jmenované lize za kluby Sarnia Sting a Mississauga IceDogs mezi lety 2002 až 2005. Taylor nastupoval ve WHL, kde hájil dva roky barvy Lethbridge Hurricanes, respektive Prince Albert Raiders.

“Žádné soudní dokumenty nám do této chvíle nedorazily,” sdělilo vedení CHL, která sdružuje zmíněné juniorské soutěže, v e-mailu zaslaném redakci tiskové agentury Canadian Press. “Situaci odmítáme komentovat.”

Carcillo i Taylor ale tvrdí, ze jimi nastolený problém je skutečný a že by se o něm mělo začít mluvit otevřeně. Hlavně proto, aby se hráči ve věku 15 až 17 let nestávali oběťmi hazardu, šikany a všemožných forem obtěžování, kterému budou šéfové soutěží či jednotlivých celků jen bezmocně přihlížet.

Známý kanadský světoběžník Carcillo totiž tvrdí, že o nehorázném chování jeho spoluhráčů v sezoně 2002/03 velmi dobře věděli jak trenér Sarnie Jeff Perry, tak generální manažer Terry Doran. Ani jeden z nich se podle Carcilla přesto proti prováděným ohavnostem neohradil.

“Jako rodič ztrácíte kontrolu nad svými dětmi, které předáváte takovýmto lidem,” diví se právník James Sayce v rozhovoru pro stránku Bleacher Report. “Jedná se tady o systémové problémy, o nichž už víme nějakou chvíli. Ligy na ně reagují velmi pomalu a připouštějí tak zneužívání hráčů. Proto se objevují stále nové příběhy.”

Konec ideálů

Naposledy jeden takový vyšel na světlo před několika dny. Bývalý útočník Eric Guest promluvil o tom, jak ho v roce 2016 zástupci Kitchener Rangers z OHL nutili šňupat kokain v uzamčené koupelně.

Daniel Carcillo se i přes všechny problémy na startu kariéry, které popisuje v žalobě, propracoval až do NHL, kde strávil 11 úspěšných sezon. K tomu získal dva Stanley Cupy v barvách Chicaga. Jenže podobný příběh je častý asi jako výskyt Halleyovy komety.

Zároveň ve vzduchu zůstávají viset důležité otázky. Jaký by byl Carcillo hráč, pokud by ho netrápily psychické problémy, které spojuje s působením v OHL? Vždyť kariéru ukončil už ve 30 letech. A kolik mladých hráčů zažilo něco podobného, aby pak raději zamkli brusle v kůlně, takže nedosáhli světel reflektorů a definitivně zavrhli vysněný hokejový život?

Soutěž CHL má bezpochyby kvalitativní náskok nad všemi ostatními juniorskými projekty. Jak ale napsal na Twitteru Ken Campbell, “pokud Daniel Carcillo a spol. mají pravdu, juniorský hokej v Kanadě zažije masivní proměnu.”

Ovšem, zda Daniel Carcillo a spol. mají skutečně pravdu, to bude muset posoudit a rozhodnout teprve nezávislý soud. A dokud nepadne právoplatné rozhodnutí, jsme v situaci, které se v anglické právní hantýrce říká „on řekl – ona řekla“ (he said- she said).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.