bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mason učitelem Hellebuycka? Realita vypadá opačně

22. října 2017, 11:00

Jakub Hromada

Vedení Jets přivedlo v létě do organizace zkušeného brankáře z Philadelphie Stevea Masona z mnoha důvodů. Tým potřeboval stabilní jedničku. Gólmana, na kterého bude moct spoléhat celý tým. Jednou ze snah bylo i povolat muže, který by se stal lektorem i konkurencí pro mladšího Hellebuycka.

Hodně se před startem spekulovalo, zda byl Mason (na obrázku s Hellebuyckem vpravo) tou správnou volbou a proč se ve Winnipegu nepokusili přivést třeba Elliotta, či Smithe, o kterých se tak moc mluvilo. Jets mají před sebou „bye week“, tedy týden bez zápasů a můžeme tak shrnout start tohoto týmu do sezóny z pohledu mužů pod maskou.

Bylo jasné, že ze začátku dostane prostor v brankovišti Mason, výkon pak upřesní budoucnost. Jenže při debutu devětadvacetiletého gólmana tým inkasoval 7 gólů, po tom pátém musel svou klec opustit. Tým se pak stěhoval do Calgary, kde se očekával restart. Tam ale dostal o jednu branku víc a otázky se začaly valit ze všech stran. Proč se podepsal právě Mason? Je předražený. Měli by Maurice a Chaveldayoff opustit tým? Po dvou prohrách dostal logicky šanci v Edmontonu Hellebuyck a s ním i první úspěch. Jeho úspěšnost zákroků se zabrzdila těsně pod 95 % a ke všemu svůj výkon vyšperkoval i jednou asistencí.

Connor Hellebuyck nastoupil i do utkání s Vancouverem a Carolinou, v obou dovedl tým k vítězství a navíc dostal ve třech zápasech jen 5 gólů. Pro nepochopení fanoušků dostal po úspěšném představení čtyřiadvacetiletého brankáře opět prostor Mason. A jak to dopadlo? Prohra s Columbusem 2:5 po propadáku ve druhé třetině. Možná měl Mason trochu smůlu, že vždy schytal zápas, kde se jeho obrana neblýskla zrovna skvělým výkonem, avšak tak jako tak inkasoval ve třech zápasech jedenáctkrát a jednou musel předčasně z brány pryč.

Samozřejmě následovala kritika fanoušků, ale spíš než na výkon Masona se probíral tah od hlavního kouče Jets. Tým byl na vítězné vlně, třikrát po sobě bral dva body a nyní musel od znova. K uspokojení fanoušků se rozhodl Maurice poslat na zápas s Minnesotou opět Hellebuycka a přineslo to ovoce. Sice obdržel tři branky, což je nejvyšší číslo v aktuální sezóně, jeho čísla nedosáhla na 90% úspěšnost zákroků, ale tým se na něj mohl spolehnout. Puky nevyrážel, několikrát předvedl i více než „povinný“ zákrok. Výhra 4:3 tak uklidnila všechny hráče i příznivce Winnipegu před týdenním volnem.

Když se podíváme na statistiky brankářů, kteří změnili působiště a v novém týmu se měli stát jedničkou (Mason, Elliott, Sarling, Smith, Bishop, Raanta), nejhůře je na tom právě Mason. Ve třech zápasech nedovedl tým ke dvěma bodům a jeho číselné výsledky asi můžeme nazvat propadákem. Jen málo chybí k číslu 6 u obdržených gólů na zápas, procentuální úspešnost zásahů to moc nevylepšuje - 84,6 %. 

Je tedy zřejmé, že ex-brankář Flyers příkladem mladšímu Hellebuyckovi nejde. Ten měl ovšem důvod na sobě přes léto zapracovat, a jak vidíme, jeho úsilí nepřišlo vniveč. Nyní je oporou pro celý tým a zdá se, že Winnipeg měl potřebnou jedničku neustále pod nosem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.