bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Marleaův konec v San Jose? Jeho největší rozhodnutí kariéry, myslí si Demers

27. srpna 2017, 20:15

David Jahoda

Když se řekne San Jose Sharks, kdekomu se okamžitě vybaví Patrick Marleau. Ikona klubu. Jenže tohle spojení, ba dokonce pro někoho synonymum, od nadcházející sezony ale platit nebude. Velezkušený útočník se totiž rozhodl dát kalifornskému po 19 letech konec a vydal se do Toronta, týmu plného nadějných mladíků, kterým by měla patřit budoucnost. Obránce Jason Demers, který s Marleauem v San Jose hrál téměř pět let, si myslí, že brzy 38letý hráč bude pro Leafs velkou posilou.

Když 1. července podepsal se San Jose novou smlouvu Joe Thornton, očekávalo se, že stejně bude činit i další ikonická postava Sharks, Patrick Marleau. Jenže jen o den později přišla překvapivá, možná až šokující zpráva – Marleau dá San Jose po 19 letech sbohem a zamíří do Toronta, kde podepsal tříletou smlouvu s ročním příjmem 6,25 milionů dolarů.

Marleauova změna působiště překvapila i obránce Floridy Jasona Demerse, který s borcem, kterému chybí jen sedm utkání do pokoření magické hranice 1500 odehraných zápasů v NHL, strávil téměř pět sezon v kabině Sharks. 

„Bylo to bláznivé,“ poodkryl Jason Demers v rozhovoru pro oficiální web NHL své pocity poté, co se dozvěděl, že se Marleau rozhodl pro Maple Leafs. „Znám ho osobně velmi dobře a myslím si, že to pro něj bylo pravděpodobně největší rozhodnutí kariéry. Podle mě nikdo z vnější nedokáže pochopit, jak velké bylo,“ pokračoval zadák, který má za sebou první rok v dresu floridských Panterů.

Poslední dva roky v kabině Sharks trávil Marleau mimo jiné i po boku Joela Warda. I ho přepadl velký údiv, když zjistil, že někdejší dvojka draftu (z roku 1997) nebude v dresu San Jose pokračovat. „Bezpochyby to bylo docela překvapující. Určitě jsem doufal, že tu zůstane. Znamenal pro nás všechny velkou pomoc, jak na ledě, tak mimo něj. Jeho odchod pro nás bude zřejmě znamenat citelnou ránu,“ uvedl pro NHL.com Ward.

Přitom podle Demerse nebylo daleko od toho, aby i svou dvacátou sezonu v NHL odehrál Marleau v barvách Žraloků. „Poté, co jsme se spolu trochu bavili, jsem si myslel, že zůstane. Myslím si ale, že on sám i jeho rodina o tom hodně diskutovali. Bude to pro ně velká věc,“ předpovídá Demers.

Demers zavzpomínal i na to, jak na něj během společného angažmá Marleau působil. Dle vlastních zkušeností si myslí, že pro mladé mužstvo Toronta, může jeho příchodem hodně vydělat. 

„Patrick je skvělý spoluhráč. Vždycky, když přišel do kabiny, byl veselý, navíc byl výborným mentorem pro mladé kluky.“

„Trenéři nikdy nemuseli říct všechno, protože hráči jako Marleau byli první, co vás buďto pochválili, nebo řekli, ať to hodíte za hlavu a jdete dál. Když vám to řekne borec, který bude v Síni slávy, má to pro vás o trochu větší váhu, než když vám to poví trenér. Bylo zkrátka skvělé si s ním zahrát,“ vysvětloval Demers. „Patrick je skvělý spoluhráč. Vždycky, když přišel do kabiny, byl veselý, navíc byl výborným mentorem pro mladé kluky. Mě osobně si vždycky vzal pod svá křídla. Myslím si, že s ním v Torontu budou spokojení,“ snažil se předpovědět Demers.

Marleau bude pro příští sezonu u Maple Leafs vlastnit minimálně dvě „nej“. To první – bude nejlépe placeným hráčem týmu. Za ním budou trvale zranění hráči Nathan Horton (5,3 mil.) a Joffrey Lupul (5,25 mil.), až pak následuje Nazem Kadri s roční gáží 4,5 mil. A druhé „nej“? Bude nejstarším hráčem kádru, 15. října oslaví už své 38. narozeniny. Že by měl ale mládím našlapané mužstvo brzdit, to rozhodně nečekejte.

„Když bude hrát v Torontu společně s mladými hráči... no, budou skutečně rychlí,“ pravil Demers. Joel Ward jen přitakává. „Ano, Patrick je opravdu rychlý. Mám to z první ruky. Fanoušci v Torontu se můžou těšit na hráče, který se dokáže rychle pohybovat, ale navíc je pro tým neskutečně prospěšný i mimo led. Jeho pracovní morálka je neuvěřitelná. V posilovně je jeden z nejsilnějších, na ledě jeden z nejrychlejších,“ uzavřel Ward.

Marleau má ve své sbírce dvě zlata z mistrovství světa i olympijských her, Stanley Cup mu ale stále utíká. Nejblíže mu byl v sezoně 2015/16, kdy Sharks nestačili na Pittsburgh. Torontu v čele s Austonem Matthewsem se předpovídá skvělá budoucnost. Budou schopni být Leafs ale tak dobří už tak brzy, aby se Marleau během své tříleté smlouvy dočkal vysněného triumfu? Mnozí fanoušci by mu to jistě přáli.

Druhá strana mince ale upozorňuje na to, že by Marleau a zejména jeho smlouva mohla Torontu překážet, až se bude jednat o nových kontraktech pro hráče, kteří budou mít v dalších krocích Maple Leafs významnější postavení. V minulém ročníku ale prokázal, že pořád dokáže být velice platným, v 82 zápasech zaznamenal 27 gólů a 19 asistencí. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.