bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Marihuana jako léčivo po konci kariéry? Bývalí hráči podepsali přelomovou dohodu

4. března 2019, 13:10

Šimon Rogner

Asociace bývalých hráčů NHL (NHL Alumni Association) se v sobotu dohodla s kanadskou firmou Canopy Growth Corporation na tom, že jí poskytne kontakt na hráče z oblasti Toronta. Ty společnost obvolá, aby se stovkou zájemců mohla vypracovat studii, jež se pokusí zjistit, zda můžou kanabidioly pomoci hráčům zbavit se nutnosti brát opioidy. Zdánlivě nevýznamná zpráva je označována za přelomovou dohodu, která může otevřít dveře lepšímu zdraví bývalých hokejistů.

Nejdříve si pojďme vysvětlit podmínky dohody obou stran. Canopy Growth Corporation, kanadská společnost, která zkoumá konopí a vyvíjí z něho produkty, podepsala dohodu s Asociací bývalých hráčů NHL. Cíl je takovýto: zjistit, zda můžou kanabidioly (anglicky cannabidiol či CBD) – látky vyskytující se pouze v konopí, které ale nejsou tak psychoaktivní jako známé THC – pomoci bývalým hokejistům v souvislosti s neurologickými onemocněními způsobenými po otřesech mozku.

Canopy Growth zaplatí první studii, již se zúčastní stovka bývalých hráčů z oblasti Toronta. Ta zabere podle informací TSN asi rok, a bude-li úspěšná, zafinancuje společnost druhou, obsáhlejší.

Co to všechno znamená v praxi? Začíná proces implementace konopných léčiv do rekonvalescence po hokejové kariéře.

„Tohle je velký okamžik. Máme tu velkou poptávku, správnou agendu a správné lidi. Bývalí hráči jsou ochotní poskytnout své soukromí a své duše k tomu, aby pomohli komunitě. Myslím si, že Canopy je co se týče lékařské vědy opravdu skvělou společností. Jejich zařízení jsou nejlepší v oboru. Lepší biologickou laboratoř nenajdete. Nepěstují marihuanu na zahrádce,“ řekl pro TSN neurochirurg Amin Kassam, jeden z konzultantů pro hráčskou asociaci.

„Slýcháváme od sportovců spoustu anekdot o tom, jak jim kanabidioly pomáhají, ale nemáme žádná solidní data, abychom to prokázali. To se nyní pokusíme změnit s naším důvěryhodným partnerem,“ prohlásil šéf doktorského týmu společnosti Canopy Growth Mark Ware.

Společnost nyní v následujících týdnech dostane jména a kontaktní informace bývalých hokejistů z NHL, kteří žijí v oblasti kolem Toronta. Tým v čele s doktorem Kassamem se je pak bude snažit kontaktovat a postupně vybere ty, kteří projeví zájem a budou vhodnými kandidáty na výzkum.

Vybraní hráči budou během 10 týdnů všelijak zkoumáni. Jejich mozky podstoupí několik magnetických rezonancí a jiných skenování, díky čemuž doktoři vytvoří třídimenzionální mapu mozku. Budou moci také měřit a sledovat pohyb krve a mozku v nervových vláknech – abnormální výkyvy můžou totiž signalizovat zranění.

Kromě toho budou hokejisté dotazováni na své fyzické a duševní zdraví, užívání opioidů, dalších léků nebo na to, zda meditují. Kromě krevních testů je pak čekají speciální cvičení a testy s iPady, které budou zkoumat jejich řeč, psací návyky, paměť nebo emoční stav. Jako příklad můžeme uvést, že hráči budou každý den číst nahlas různé příběhy, zatímco software bude zkoumat a analyzovat změny v řeči. Paměť pak prozkouší otázky na to, zda si pamatují několik týdnů staré příběhy.

Ze stovky hráčů, kteří se studie zúčastní, bude dvacítce podáno placebo, zatímco 80 dostane pravé kanabidioly, které budou brát dvakrát týdně. Ani doktoři, ani hráči nebudou během studie vědět, kdo dostal neúčinné látky a kdo kanabidioly. Ve výsledcích se společnost zaměří na to, zda kanabidioly můžou pomoci snížit úzkost, depresi a bolest.

Zatímco dřívější studie u bývalých hráčů amerického fotbalu ukázaly, že skoro třetina užívá nějakou formu opioidů (polovina z nich se pak neřídí předpisem), nebo že sedm procent nadužívá léky proti bolesti, u bývalých hokejistů z NHL prokazatelné studie chybí. Liga se vehementně brání nařčením z toho, že může za otřesy mozků (tím, že hráče předem neinformovala) a v červenci vyhrála první z předpokládané řady soudních tahanic.

Jinak se však NHL staví k marihuaně poměrně liberálně – v létě jsme psali o možnosti vytvoření jakési příručky „Jak na trávu v NHL“ –, a po říjnové legalizaci v Kanadě se věci začínají rychle posouvat kupředu. Sobotní dohoda to jen dokazuje a jeden ze způsobů, o němž se v poslední době v souvislosti s pomocí bývalým hráčům hojně mluví, konečně dostává svoji šanci prokázat, co umí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.