bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Maple Leafs už dlouho trápí defenziva, jak zapadne Mikko Lehtonen?

5. května 2020, 21:25

Jiří Sameš

Toronto Maple Leafs včera oznámili příchod obránce Mikko Lehtonena. Na jejich soupisce tak budeme moct registrovat dalšího zadáka, jenž drží hokejku na levou stranu. Jak asi hokejista zapadne?

Pokud bychom měli jmenovat největší slabinu Maple Leafs, pak je to určitě defenziva. Tým se trápí směrem dozadu už opravdu hodně dlouho a sezona 2019-20 není výjimkou. 

Nepočítáme-li totiž samostatné nájezdy, hokejisté Toronta mají za 70 zápasů na svém kontě 222 inkasovaných branek, což odpovídá sedmému nejhoršímu výkonu v National Hockey League. 

V posledních letech se klub soustředil především na ofenzivu. Útočníci Mitchell Marner, Auston Matthews, John Tavares dostali všichni tři tučnou smlouvu. Pozadu nezůstal ani útočník William Nylander. ... A jaký je výsledek?

Maple Leafs se sice vepředu řadí mezi nejlepší týmy, defenzivně však strádají. Brankář Frederik Andersen aby se v bráně otáčel, často řeší i 40 střel soupeře za utkání.

Ano, generální manažer týmu Kyle Dubas se snažil vylepšit defenzivu už loni, přivedl obránce Tysona Barrieho, Jakea Muzzina. Moc se toho ale nezměnilo. 

Zajímavé je, že na soupisce Toronta vidíme převážně beky, kteří drží hokejku jako leváci (hrají tak na levé straně ledové plochy). Teď zde přibyl další takový muž – Mikko Lehtonen. 

Lehtonen byl ale nejlepším zadákem uplynulé sezony Kontinentální hokejové ligy, Maple Leafs to tedy museli zkusit. Navíc mu nedělá problém nastupovat klidně na pravé straně hřiště.

„Ve Švédsku jsem nastupoval celou sezonu na pravé straně kluziště (za HV71, sezona 2018-19 – pozn. redaktora), takže to pro mě není tak důležité," řekl Lehtonen.

„Jestli budu hrát vpravo nebo vlevo... nezáleží mi na tom. Občas mám možná radši pravou stranu hřiště," pokračoval.

O služby Lehtonena byl velký zájem, údajně se na něj ptalo až patnáct týmů. 

„Nechci to komentovat. Se svým výběrem jsem maximálně spokojen," zmínil se hokejista finskému webu Yle.

Platí za mimořádně nadaného zadáka, pokud mluvíme o ofenzivě. Hraje výborně na puku. Vyzdvihnout musíme také jeho bruslařské schopnosti nebo počínání v přesilové hře. 

„Myslím si, že Maple Leafs jsou opravdu dobrým týmem, jedná se o tradiční organizaci v NHL. Jejich hra je hodně založená na bruslení. Věřím proto, že do týmu Toronta dobře zapadnu," poznamenal. 

Lehtonen, šestadvacetiletý Fin, odehrál v sezoně KHL 2019-20 všech 60 zápasů, přičemž v nich vstřelil 17 gólů a zapsal celkem 49 kanadských bodů.

Oblékal barvy finského týmu Jokerit Helsinky a předvedl nejlepší výkon mezi beky za jeden ročník v klubové historii. Suverénně ovládl produktivitu zadáků soutěže, celkově v bodování KHL obsadil šesté místo. 

„Věděli jsme, že o něj bude velký zájem. Sledovali jsme ho a v průběhu sezony se dost zlepšoval. Měli jsme jasno o tom, že se k nám do týmu hodí," prohodil Kyle Dubas. 

Mimochodem, skvěle si počínal už na Mistrovství světa v ledním hokeji 2019, kde slavil s Finskem zlato. Po skončení turnaje se zde objevil v All-Star výběru.

„Všechno to začalo světovým šampionátem. Potom jsem zažil dobrou letní přípravu a sezonu strávil ve velmi dobrém týmu. Kolem sebe jsem měl fantastické spoluhráče, kteří mi pomohli, se zlepšit," vysvětloval Lehtonen.

„Smlouva v NHL je opravdu skvělý pocit. Zatím jsem tam však neodehrál ani jedno utkání. Musím tak zůstat nohama na zemi."

„Cílem bude získat místo v prvním týmu. Další plány si jinak nedělám. Myslím, že by to bylo hloupé," doplnil.

S hokejem začínal doma u TPS Turku, podobně jako útočník Mikko Rantanen, jeho velký kamarád. V kanadské metropoli se potká s útočníkem Kasperim Kapanenem. 

„S Kapanenem jsem ještě nemluvil, musím se mu ale ozvat," pověděl na závěr Lehtonen, jenž má zlato také z MS juniorů 2014.

Uvidíme, jak to bude vypadat s defenzivou Toronta, jejíž jedničkou je obránce Morgan Rielly, v příští sezoně.

Bez smlouvy se ocitnou Barrie a také ještě obránci Cody Ceci, Travis Dermott. Počítá se s tím, že Barrie a Ceci půjdou jinam, Dermott by mohl zůstat. 

Maple Leafs mají pár dobrých mladíků: obránci Teemu Kivihalme, Timothy Liljegren, Rasmus Sandin. Vhodné by asi ještě bylo posílit o čistě defenzivního zadáka. Nebude ale náhodou proti platový strop? 

Čtěte také:
Sidney Crosby se vytáhl! Lidem v Pittsburghu zaplatil 100 000 jídel

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.