bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Maple Leafs investovali do své farmy a mohou slavit úspěch na dvou frontách

14. března 2018, 14:02

Michal Sedláček

Maple Leafs se v roce 2015 rozhodli rozprášit celý neúspěšný tým a jít do přestavby. A to kompletně. Od vedení přes trenéry až po hráče. Kdybychom chtěli do celé přestavby zabrousit pořádně, zabralo by to hromadu času a textu. Pojďme se tedy zaměřit jen na jednu konkrétní věc a to na farmu.

Smyslem farmy je vytvořit prostředí, v kterém můžete podporovat rozvoj hráčů. Ať už těch mladých, u kterých doufáte, že se v AHL rozehrají a budou jednoho dne konkurenceschopní v NHL, či u těch starších, které si čas od času vytáhnete v případě zranění někoho v NHL a budou umět podat odpovídající výkon i zde.

Týmy NHL se občas nepřímo přou, zda je lepší mít v AHL tým, který se bude snažit o rozvoj hráčů pro NHL, nebo zda je lepší skládat tým na vítězství v Calder Cupu. A proč nemít obojí? 

Toronto Marlies jsou důkazem, že to jde. Farma Leafs si jako první tým AHL zajistila postup do play-off. Před měsícem zaznamenal tým kouče Sheldona Keefeho nový klubový rekord, když dokázal bodovat ve čtrnácti duelech v řadě, z toho hned třináctkrát zvítězil. "V první řadě je naším úkolem rozvíjet hráče. Ať už ty, kteří mohou být k Leafs povoláni na pomoc v průběhu sezony, nebo kluky kteří půjdou z NHL k nám, aby měli více prostoru pro svůj růst," říká kouč Marlies. 

"Rozvoj hráčů je naše priorita číslo jedna, ale nám se to povedlo ve vítězném prostředí a to může pomoct i rozvoji," myslí si Kefee. Ten už letos dokázal do sestavy Maple Leafs dostat jednadvacetiletého útočníka Kasperiho Kapanena a stejně starého obránce Travise Dermotta. Dále pak za útočníka Kerbyho Rychela a beka Rinata Valieva, plus 2. kolo draftu, získali Leafs posilu do play-off v podobě Tomáše Plekance. 

V Marlies dále najdeme hráče jako je Timothy Liljegren, Frederik Gauthier a Jeremy Bracco, kteří jsou velmi blízko k tomu, aby se v NHL jednoho dne usadili nastálo. Dalším takovým je i útočník Andreas Johnsson, jenž byl včera už do kádru NHL povolán. Leafs stále chybí zraněný Matthews a tak vedení dalo možnost tomuto třiadvacetiletému Švédovi, jenž je čtvrtý v kanadském bodování AHL a zároveň i třetím nejlepším střelcem ligy. 

Výhoda bohatých organizací

Perspektivní kouč Marlies, jenž je u týmu už třetím rokem ale upozorňuje na jednu věc. Jeho klub má štěstí na velké finančním zdroje. Maple Leafs jsou druhým nejhodnotnější týmem celé NHL (podle žebříčku časopisu Forbes) a tak nemají problém do svého farmářského celku nalít i velké finanční prostředky. Například co se týká věcí pro hráče, které slouží ke každodennímu cvičení, doplňků pro trénink, či hráčských posil. 

Ne každý by asi chtěl za hráče ve farmářském týmu dávat takové výplaty, jako mají někteří hráči Marlies. Martin Marinčin pobírá plat 1,3 milióny dolarů a Calvin Pickard 1,075 miliónů. Útočníci Colin Greening pak 750 tisíc, Ben Smith 650 tisíc a Chris Mueller 400 tisíc. "Je to neuvěřitelné. Někteří kluci nazývají tento tým 32. mužstvem NHL kvůli tomu, kolik prostředků má k dispozici," potvrzuje Colin Greening finanční sílu klubu. 

"Z toho co mi bylo řečeno, tak se vše změnilo před čtyřmi lety, když nastoupilo nové vedení," prozrazuje dvaatřicetiletý útočník, který má k AHL velmi dobrý vztah. Odehrál zde jen o něco málo zápasů než v NHL a v roce 2011 získal s farmou Ottawy Calder Cup. "Tehdy nám pomohla přítomnost spousty kluků, kteří měli zkušenosti z NHL," vzpomíná Greening. Tenkrát byl ale ještě poměrně mladým hráčem. Nyní je jeho pozice spíše mentorská a v Torontu zastává funkci alternativního kapitána.

Od Calder Cupu ke Stanley Cupu?

Marlies jsou nejlepším týmem AHL. Nyní jim sice budou chybět největší opory v podobě Kapanena a Dermotta, kteří se usadili v NHL, ale pokud by Leafs vypadli v play-off a Marlies byli ještě ve hře, mohou se k týmu připojit. Ať už to bude jakkoliv, farma Toronta může směle snít o zisku Calder Cupu.

Z toho samozřejmě panuje velká radost u Maple Leafs. Hned několik hráčů z tohoto týmu by se mohlo v budoucnu dostat do NHL a udělat i z něj jednoho z největších kandidátů na pohár. Už k výše zmíněným jménům doplňme ještě hráče jako Andrew Nielsen, Dmitrij Timašov, Miro Aaltonen a Garret Sparks. Za jak dlouho by se to mohlo u Leafs projevit? A projeví se to vůbec?

Při pohledu do historie mezi vítězi Calder Cupu a Stanley Cupu velká spojitost nepanuje. Farma Penguins například za posledních devět let došla nejdál do 3. kola play-off a v roce 2008 byla ve finále. Na druhou stranu Syracuse, farma Tampy, došlo v roce 2013 do finále Calder Cupu a Bolts v roce 2015 do finále Stanley Cupu. Letos jsou Lightning jedni z největších favoritů na Stanley Cup.

Mohli bychom pokračovat. Grand Rapids mají Calder Cup z let 2013 a 2017, ale Red Wings byli od roku 2014 nejdál v 1. kole. A teď zase druhé strany. V roce 2001 získala farma Calgary Flames Calder Cup a o tři roky později byli Flames ve finále Stanley Cupu. 

Jak to dopadne v případě Toronta, ukáže až čas. Leafs však mají šanci na úspěch už letos. Tak kdo ví.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.