bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mám pocit, že bychom letos měli být na řadě my, říká Stamkos. Rád by chtěl znovu více střílet

13. září 2018, 8:10

Jiří Sameš

Po dlouhé době vstupuje Steven Stamkos do nové sezony, aniž by musel čelit otázkám ohledně svého zdraví. V nedávné minulosti se totiž osmadvacetiletý Kanaďan potýkal s krevními sraženinami. Podstoupit musel také operaci kolene. Nyní ovšem může hodit zdravotní trable za hlavu a plně se soustředit pouze na jedinou věc – vyhrát Stanley Cup. Jeho Tampa Bay Lightning budou přitom v nadcházející sezoně patřit znovu mezi největší favority.

Minulou sezonu zakončili Lightning se ziskem 113 bodů na prvním místě Východní konference. V play-off se poté dostali potřetí za poslední čtyři roky do konferenčního finále, avšak v sedmizápasové bitvě zde nestačili na pozdějšího vítěze, Washington Capitals.

„Jako tým jsme loni dosáhli dobrého úspěchu. Naše cesta ale znovu skončila o něco dříve, než bychom si přáli,“ řekl Stamkos.

I přes další promarněnou šanci se ale mužstvo během letní přestávky prakticky vůbec nezměnilo. Klub po sezoně opustili pouze brankář Peter Budaj, obránce Andrej Šustr a útočník Chris Kunitz. Jedinou novou tváří se pak stal útočník Andy Andreoff.

„Do nové sezony vstupujeme vlastně s úplně stejným týmem. Jsme sebevědomí, protože máme velké množství kvalitních hráčů,“ pokračoval Stamkos.

„Možná je poněkud zvláštní vídat v šatně stejné obličeje dva nebo tři roky po sobě. Podle mě to ale jen dokazuje, jak kvalitní tým máme. Jde jen o to, abychom zvládli udělat ten poslední krok a vrátili pohár zpět sem do Tampy.“

V Tampě ovšem nastala před pár dny jedna velká změna ve vedení klubu. V úterý, 11. září, odstoupil z pozice generálního manažera bývalý skvělý hokejista, Steve Yzerman.

„Když jsem se o odchodu Stevea dozvěděl, byl jsem šokován. Máme spolu skvělý vztah. Je škoda, že z pozice generálního manažera odstupuje. Jeho rozhodnutí ale respektuji,“ uvedl Stamkos v tiskové zprávě pro The Athletic.

Yzermanovým nástupcem, a celkově sedmým generálním manažerem v historii Lightning, byl pak jmenován jeho dlouhodobý asistent, Julien BriseBois. 

„Julien tu byl pořád s námi. Máme v něm veškerou důvěru. Naše cíle navíc zůstávají stejné. Chceme vyhrát Stanley Cup,“ stálo ještě v tiskové zprávě pro The Athletic od jedničky draftu 2008.

Nyní se ale zaměřme pouze a jenom na Stamkose.

Hvězdný útočník loni odehrál první kompletní ročník od sezony 2014/2015 (nepočítáme-li čtyřzápasovou absenci v závěru základní části). V 78 zápasech si přitom připsal za 27 branek a 59 asistencí celkem 86 kanadských bodů. Ve vyřazovacích bojích pak ještě přidal 16 kanadských bodů – sedm branek, devět asistencí – v 17 zápasech.

Po sezoně si dal kapitán Blesků krátké volno, aby strávil čas se svou rodinou a se svými přáteli. Zanedlouho se ale, jako každoročně, hlásil u svého osobního trenéra Garyho Robertse, aby zahájil přípravu na novou sezonu.

Roberts je bývalým hokejistou NHL. V nejlepší hokejové lize světa odehrál 1224 zápasů, přičemž v nich zaznamenal celkem 910 kanadských bodů. V současnosti je pak právě osobním trenérem, ale také výživovým mentorem pro hokejisty. Kromě Stamkose, kterého připravuje od léta 2009, jsou jeho „svěřenci“ také například Connor McDavid z Edmontonu Oilers či Adam Henrique z Anaheimu Ducks.

„Neznám hráče, který by dřel mimo led více, než Steven Stamkos,“ řekl Roberts.

„Pamatuji si, jak si v olympijském roce zlomil začátkem listopadu nohu. Už o Vánocích byl zpátky na ledě na našem outdoorovém hřišti a snažil se pomalu bruslit,“ doplnil ještě.

Co se tvrdé přípravy týče, nebyl letošní rok výjimkou. Stamkos se zároveň mohl po delší odmlce vrátit zpět k tréninku, na jaký byl zvyklý před tím, než jej začaly sužovat zdravotní potíže.

„Loni jsem stále ještě podstupoval rehabilitace. Letošní léto jsem ale už trénoval tak, jak jsem byl zvyklý z dřívějška. Bylo příjemné vrátit se na led zase o něco dříve,“ vysvětloval dvojnásobný vítěz Maurice “Rocket“ Richard Trophy.

„Nyní se cítím velmi dobře. Jsem moc rád za to, že jsem mohl konečně zase jednou trénovat po celé léto naplno. Cítíte se pak lépe a silněji. I psychicky je to osvěžující. Nemusíte se vůbec ničím zabývat.“

Jak už bylo uvedeno výše, Stamkos vstřelil v minulé sezoně 27 branek (hned 15 jich mimochodem zapsal při přesilovce). Jednalo se tak o jeho druhý nejhorší sezonní počin v kariéře. Méně branek totiž vstřelil pouze ve své nováčkovské sezoně (23).

Rodák z Markhamu ovšem na druhou stranu loni zaznamenal osobní maximum v asistencích, ve statistice plus/mínus, a navíc také několikrát neváhal shodit rukavice, aby bránil své spoluhráče.

„Ze Stammera vyrostl opravdu skvělý lídr. Pro úspěch týmu udělá vždy maximum. Kapitánské céčko nosí na dresu zcela zaslouženě,“ řekl na adresu svého svěřence trenér Bolts, Jon Cooper.

Na čem by pak chtěl Stamkos zapracovat v nadcházející sezoně?

„Vždy se najdou oblasti, ve kterých se můžete zlepšit. Minulý rok jsem byl spíše takovým tvůrcem hry. Letos bych chtěl možná trochu více střílet, abych neměl ve statistikách tak velký rozdíl mezi góly a asistencemi.“

Ať už se Stamkosovi podaří v nadcházející sezoně dostat znovu mezi nejlepší střelce zámořské soutěže, nebo ne, jeho hlavním cílem bude vyhrát Stanley Cup a vrátit jej po 15 letech zpět na slunnou Floridu.

„Mám pocit, že bychom letos měli být na řadě my. Musíme ale předvést velmi dobrý hokej.“

„Všechno zároveň začíná už přípravným kempem. Loni sem dorazila spousta hráčů ve velmi dobré formě. Doufám tedy, že tomu bude letos také tak,“ uzavřel Stamkos.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.