bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Makar si jde pro Calder Trophy. Vydrží mu bodové tempo?

18. listopadu 2019, 16:55

Matěj Mayer

Na konci sezony 2016/17 okupovalo Colorado až devětadvacátou příčku v NHL a radost si chtělo udělat alespoň na draftu, kde čekali dva budoucí hvězdní útočníci – Nico Hischier a Nolan Patrick. Po smůle v draftové loterii a pádu až na celkové čtvrté místo však zavládlo obrovské zklamání. GM Joe Sakic tak ukázal na Cala Makara a nemohl vybrat lépe. „Podle mě jsme vzali nejlepšího hráče draftu,“ říká Nathan MacKinnon.

Colorado nechalo svůj poklad dozrát v univerzitní NCAA, kde se Makar stal dominantním hráčem a zdálo se samozřejmostí jeho hokejového vývoje, že převzal i prestižní Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče ligy. Záblesky své geniality ukázal Cale Makar na té nejvyšší úrovni už v posledním play-off, kdy jako teprve dvacetiletý skóroval hned v prvním zápase. Celkově zaznamenal v play-off v 10 utkáních 6 bodů (1+5) a ušil si na sebe velká očekávání pro ročník 2019/20.

Důvěru v něj měl GM Joe Sakic dokonce tak velkou, že v letním období poslal do Toronta dlouhodobě nejlepšího ofenzivního obránce týmu Tysona Barrieho (spolu s Alexem Kerfootem za Nazema Kadriho a Calleho Roséna). Pro řadu fanoušků Laviny to byl nepochopitelný krok. Defenzivní stálice Barrie byl klíčovým prvkem přesilových her a pravidelným distributorem klíčových přihrávek pro Nathana MacKinnona. Sakic však moc dobře věděl, co dříme v Calu Makarovi.

I přestože byl od začátku sezony pasován na největšího kandidáta na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka soutěže, málokdo očekával, že dokáže ve svých jednadvaceti letech plnohodnotně nahradit Barrieho. Makar však v probíhajícím ročníku nejenže Barrieho nahradil, ale dokonce ho svou bodovou produkcí ještě předčil. Navíc, Barrie se v Torontu neskutečně trápí – za 22 zápasů nedal gól a má na kontě jen šest asistencí. Po sezoně mu končí smlouva a Toronto hledá zájemce o jeho služby už nyní.

To Makar hraje svou nováčkovskou sezonu ve velkém stylu. Předvádí dechberoucí akce, které musí potěšit oko všech fanoušků hokeje. Po 20 zápasech má na kontě parádních 22 bodů (5+17) a s náskokem vede bodování ligových zelenáčů.  V týmu Avalanche je aktuálně Makar druhý nejproduktivnější za hvězdným Nathanem MacKinnonem a oba dohromady vyprodukovali ve 20 zápasech už 51 bodů! „Cale a Mikko (Rantanen) jsou pravděpodobně dva nejlepší hokejisti, se kterými jsem kdy měl možnost hrát,“ nechal se slyšet MacKinnon. A pochvala od takového hráče už něco znamená.

Se svým názorem přispěchal i kouč Jared Bednar: „Abych k vám byl upřímný, pro mě je Cale mladá defenzivní verze MacKinnona. Je neuvěřitelné, co dokáže ve velké rychlosti, má perfektní zrychlení, a přitom to vypadá, že se vůbec nenadře,“ říká. Podle Bednara jsou Makarovy schopnosti už nyní na elitní úrovni. „Je to skromný kluk. Učí se, má skvělou pracovní morálku a je soutěživý. Když to vše dáte dohromady, máte elitního hráče.“ 

Makar sám o sobě tvrdí, že je nudný. U hokeje v jeho podání se však nikdy nudit nebudete. Pokud mu vydrží po zbytek základní části zdraví a nepotká ho žádný delší výpadek formy, zdá se, že o nejlepším nováčkovi aktuální sezony NHL je rozhodnuto už s velkým předstihem. Někteří jdou dokonce tak daleko, že o něm mluví jako o kandidátovi na Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce NHL. Myslí si to například komentátor coloradské televize Altitude Sport a bývalý útočník NHL Peter McNab, který hrál dříve například s Rayem Bourquem. „Makar jednou může vyhrát Norris Trophy. Může být 100bodovým hráčem,“ přemýšlí odvážně.

Pojďme se podívat na pár zajímavostí nováčkovské sezony Cala Makara:

  • Naposledy se rodák z Calgary zaskvěl čtyřmi asistencemi proti Vancouveru a stal se teprve druhým obráncem-nováčkem v historii organizace Colorado Avalanche a jejich předchůdců Quebec Nordiques, který zaznamenal čtyři body v jednom zápase.
  • Jako obránce-nováček nasbíral nejrychleji 20 bodů v nováčkovské sezoně ze všech hráčů v historii klubu. Při započítání útočníků je šestý nejrychlejší a před ním jsou jen Réal Cloutier, bratři Šťastní a Joe Sakic.
  • Na překonání 20bodové hranice ve své nováčkovské sezoně potřeboval Makar jen 20 zápasů. Nicklas Lidström 22 a Bobby Orr dokonce 33 utkání. 
  • Kdyby vydržel aktuálně nastavené tempo, posbíral by v této sezoně 90 bodů. Rekord obránce-nováčka drží Larry Murphy (1980/81) se 76 body. 
  • Pouze pět obránců v historii ligy nasbíralo ve své nováčkovské sezoně 65 bodů. V této elitní společnosti jsou Ray Bourque, Larry Murphy, Phil Housley, Gary Suter a naposledy do ní v roce 1989 přibyl Brian Leetch.
  • Od výluky v sezoně 2004/05 zatím žádný obránce-nováček nedosáhl ani na 50bodovou hranici. Nejblíže byl Dion Phaneuf, tehdejší bek Calgary zaznamenal v sezoně 2005/06 celkem 49 bodů (20+29).
  • Jediný obránce, který zaznamenal 80 bodů ve své první sezoně v NHL, byl Mark Howe v ročníku 1979/80. Ten za sebou už ale měl šest sezon v konkurenční WHA, než se jeho tým stal součástí NHL, a nebyl tedy klasickým nováčkem. 
  • V součtu s play-off 2019 odehrál v NHL 30 zápasů, ve kterých nebyl ani jednou vyloučen.
  • Může být teprve pátý obráncem, který získá Calderovu trofej od roku 1990. Dokázali to pouze Aaron Ekblad, Tyler Myers, Barret Jackman a Bryan Berard.

ČTĚTE TAKÉ: Nejvýše draftovaný v historii své ligy. Makar může být nejlepším hráčem draftu 2017

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.