bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Madison Square Garden v slzách. Rangers si s Messierem a spol. připomněli slavný triumf

9. února 2019, 19:30

Jiří Lacina

Spousta finálových sérií má svůj příběh, tahle je ale z mnoha důvodů takřka kultovní. New York Rangers jsou původní klub NHL, jejich poslední Stanley Cup před touto sezónou byl z roku 1940. Proti nim Vancouver Canucks, klub, který dodnes slavný křapáč nevyhrál. V roce 1994 promrhal druhou ze tří finálových možností (1982, 1994, 2011).

Mark Messier, Adam Graves, Brian Leetch, Mike Richter na straně jedné. Pavel Bure, Geoff Courtnall, Trevor Linden na straně druhé. Byl to i střet trenérských ikon Mikea Keenana a Pata Quinna. Nervydrásající série. Vancouver získal první duel, pak třikrát padl. Dvěma výhrami si dokázal vynutit sedmý zápas. V něm nakonec Jezdci urvali to, po čem tolik toužili. Splněný pohárový sen po 54 letech.

Čtvrt století

Kdo zažil, netřeba mu vyprávět. Messierův slib ze semifinálové série proti New Jersey: „Dnes večer vyhrajeme!“ a jeho následný hattrick je už pevnou součástí hokejového dějepisu. Stejně jako první Conn Smythe Trophy pro amerického hráče v náruči Briana Leetche. V pátek před začátkem utkání s Carolinou si New York 25 let starý příběh připomněl. A byl to doják!

Nejvíc asi tekly slzy u zmínky Alexandra Karpovceva. Jeden z prvních ruských vítězů Stanley Cupu, který bohužel v roce 2011 našel spolu s dalšími hráči Jaroslavle smrt v plamenech hořícího letadla. Svou zámořskou kariéru zahájil právě úspěšnou sezónou 1993-94, v New Yorku vydržel pět let.

„Alexandrovo jméno bude navždy vyryto na Stanley Cupu, zůstane v našich srdcích,“ sdělil jeden z někdejších komentátorů Rangers, přizvaných na akci. Na slavnost byla za zesnulého ruského hokejistu pozvána manželka a dcera.

Kapitán kapitánů

Nástup veteránů slavné bitvy provázely obrovské ovace, největší asi v okamžiku, kdy se objevil na ledě bývalý kapitán, dnes osmapadesátiletý Mark Messier. Chlapík, který si v padesáti letech uložil za cíl uběhnout maratón, a co myslíte? Zaběhl ho. Chlapík, kterého dával na Kanadském poháru 1987 Wayne Gretzky za příklad začínajícímu Mario Lemieuxovi. „Dívej se na něj a dělej všechno jako on.“ „Železný Mike“ Keenan, jehož jediný pohárový úspěch v NHL se váže právě k tomuto roku, kdysi nazval Messiera „největším kapitánem v historii profesionálního sportu“.

Také pro něj to byl důležitý počin. Co nezvládnul Wayne Gretzky o rok dřív, vyhrát pohár coby lídr s jiným týmem než s Edmontonem (Gretzkyho Los Angeles prohrálo ve finále 1993 s Montrealem), dokázal Mark právě v roce 1994. Jako kapitán přitom vedl Oilers už k vítězství ve Stanley Cupu 1990. Céčko u Olejářů převzal po Gretzkyho odchodu v roce 1988.

„Dokonalá směs šikovnosti, rychlosti a tvrdosti,“ zrekapitulovalo přednosti vítězů z roku 1994 doprovodné video. Jezdci tehdy lize dominovali. Vyhráli Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části. Pokořitele nenašli ani v play off. Adam Graves nastřílel v tom roce 52 gólů, čímž vytvořil nový klubový rekord. (V sezóně 2005-06 ho 54 zásahy překonal Jaromír Jágr).

Nechcete čekat dalších 54 let?

„Získali si srdce i myšlenky lidí v New Yorku. Vzpomínky, které vytvořili, zůstanou v tomhle městě navždy,“ říká sestřih. Nejen u původního komentáře: „Mark Messier…! Věříte tomu? Věříte tomu!? On řekl, že zápas číslo šest vyhrají, a nastřílel hattrick!“ jednoho zamrazí v zádech.

Hořkou příchuť měly oslavy pro stavitele mužstva Neila Smithe. V září totiž přišel o syna Viktora, který si v pouhých jednadvaceti letech vzal život. „Byl by tady se mnou. Takový byl plán. Té bolesti se nejde zbavit. Neuplyne sekunda, abych na něj nepomyslel,“ řekl poprvé veřejně k osobní tragédii muž, pro něhož byla ceremonie aspoň částečným rozptýlením.

Před novináři označil bývalý generální manažer za důležitou výměnu amerického útočníka Tonyho Amonteho. Třiadvacetiletý střelec měl za sebou na Manhattanu dvě sezóny, v nichž dal 68 gólů. V té třetí se mu tolik nevedlo a trenér se ho rozhodl obětovat. Ano, Amonte se stěhoval na žádost Mikea Keenana. Smith za něj získal Stephanea Matteaua a Briana Noonana.

„Jestli jsem měl Mikea radši než Tonyho? To nemůžu říct. Jestli jsem ho chtěl vyměnit? Nechtěl,“ přiznal Smith. „Souhlasil jsem ale, že jsme toho roku měli na to vyhrát a ten trejd nás před play off posílil. Tak jsme ho udělali a on nakonec pomohl každému.“

Na českém fan-webu New York Rangers viselo svého času motto: „Nechcete čekat dalších 54 let, že ne?“ Nezbývá než doufat, že si současní Jezdci historii New York Rangers uvědomují a nenechají fanoušky tradičního klubu čekat další půlstoletí. Čas hrozně letí. Čtvrtku už mají za sebou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.