bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

MacKinnon: Chci s týmem vyhrávat, i příští smlouvu podepíšu za menší peníze

7. prosince 2019, 15:23

Martin Schwarz

V poměru ke svým kvalitám a výkonnosti pobírá hodně malou gáží. Hvězdný Nathan MacKinnon z Colorada atakoval v předchozích dvou sezonách hranici 100 kanadských bodů, a přesto jeho výdělek činí pouhých 6,3 milionů dolarů. Jeden by řekl, že útočník musí být na svého agenta pěkně naštvaný. Jenže opak je pravdou.

Odborníci napříč NHL se shodují, že Nathan MacKinnon patří z finančního hlediska k nejméně doceněným hráčům, není-li tím vůbec nejlevnějším v poměru cena-výkon. Samotný Kanaďan si ale myslí něco jiného. 

„Když jsem před čtyřmi lety podepisoval kontrakt na 6,3 milionů ročně, byl jsem nadšený z toho, kolik peněz tak mladý kluk jako já dostal,“ svěřil se novinářům MacKinnon. „Samozřejmě, že v tuto chvíli je moje smlouva pro tým velmi výhodná, ale tehdy moje hodnota přesně odpovídala částce, jakou dostávám. Ničeho nelituji,“ dodal jedním dechem.

V této souvislosti dodejme, že podobné peníze bere také český útočník David Pastrňák, aktálně stále nejlepší střelec NHL (ročně na účet inkasuje 6,6 milionů dolarů). Porovnáme-li gáže MacKinnona a Pastrňáka – ač od podpisu jejich smluv už uběhl nějaký čas a platový strop roste – s výdělky Mitche Marnera (10, 893 milionů) či Austona Matthewse (11,634 milionů), mohou vypadat až neuvěřitelně levně. Vždyť takový Matthews zatím pouze jednou překonal hranici 70 bodů. 

Smlouva skončí i kapitánovi

Nathanu MacKinnonovi nynější pakt vyprší po sezoně 2022/2023, takže má ještě stále dost času na úvahy o příštím podpisu. Přesto se už nyní nechal slyšet, že i za další kontrakt s Avalanche si naúčtuje menší částku, než kterou by z výkonnostního hlediska mohl požadovat. O jakou gáži půjde, nelze aktuálně předpovědět, protože je velmi pravděpodobné, že se ještě před koncem současné MacKinnonovy smlouvy zvýší platový strop, a tím pádem porostou i platy hokejistů.

„I další smlouvu podepíšu za menší peníze, protože chci s tímto týmem vyhrávat,“ řekla doslova jednička draftu z roku 2013. „Už teď máme na soupisce hráče, kteří by nikdy nemohli přijít, pokud by někteří z nás nesouhlasili s menšími penězi,“ pokračoval.

MacKinnon ví, o čem mluví. Laviny měly letos v létě pod platovým stropem dostatek prostoru, díky tomu mohly posílit o Joonase Donskoie, Pierre-Edouarda Bellemareho nebo Andre Burakovského. A vzhledem ke zdravé finanční situaci organizaci výrazně neuškodil ani podpis Mikko Rantanena (9,25 milionů ročně).

Navíc po konci ročníku 2020/2021, tedy po tom následujícím, vyprší smlouvy kapitánovi Gabrielu Landeskogovi i stále více zářící hvězdičce z obrany Caleu Makarovi. Coloradu se tedy bude hodit, pokud nějaké dolary z platového ušetří.

Pokud by čtyřiadvacetiletý forvard vskutku i následující smlouvu podepsal za přátelskou cenu pro klub (ať už pojem „přátelská cena“ znamená cokoli, protože je velmi relativní), akcie Avalanche na zisk Stanley Cupu a dlouhodobě dobré výsledky opět vzrostou. V posledních letech se totiž ukazuje, že štědře placené hvězdy klubům spíš škodí. Zeptejte se třeba v Torontu, jak budou za pár měsíců a let řešit situaci pod platovým stropem.

Nathan MacKinnon zatím v aktuálním ročníku nastřádal 44 bodů za 18 branek 26 nahrávek, což mu s obrovským předstihem stačí na vedení týmových statistik (druhý Cale Makar je na 28 bodech).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.