bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Luongův nástupce? Panthers dávají šanci nováčkovi Montembeaultovi

16. března 2019, 14:45

Matěj Hodoval

Roberto Luongo je bezesporu jedna z velkých brankářských ikon, nejen na Floridě. Nicméně, jak je známo, věk se zastavit nedá. Začátkem dubna oslaví “Lu“ čtyřicáté narozeniny, je tedy na čase pomalu hledat náhradu.

Jeden kandidát na pozici Luonga by se přeci jen našel – Sam Montembeault. Teprve dvaadvacetiletý nováček letos dostal svou první šanci ukázat se v hlavním týmu. 27. února tohoto roku povolali Panthers mladíka z farmy ve Springfieldu.

V AHL nastupuje vytáhlý gólman již druhou sezonu. V aktuálním ročníku sehrál v dresu Springfield Thunderbirds sedmatřicet klání s úspěšností zásahů 90,1 % a průměrem 3,16 gólů na zápas. Oproti prvnímu roku tak svá čísla dokázal vylepšit.

A jak si vede po povolání v NHL? Trenérský štáb Floridy nasadil rodáka z Québecu do čtyř zápasů. Ačkoliv se mu nepodařilo připsat si vítězství hned v prvním startu (Panthers padli 3:4 po prodloužení s Carolinou), v následujících třech startech si to více než vynahradil.

Montembeault se premiérové výhry dočkal 9. března, kdy hostili Panteři na domácím ledě Minnesotu. Přes 190 centimetrů vysoký gólman si připsal 25 úspěšných zákroků, jen dva puky propustil za svá záda a byl vyhlášen třetí hvězdou večera. Pochvaly se mu ale dostalo také v kabině.

Hokejisté Floridy po každém vítězství neoficiálně vyhlašují nejlepšího hráče mezi sebou v šatně tím, že si předají míč na rugby. Ten měl v rukou zkušený Roberto Luongo, jenž začal svůj krátký proslov.

 

„Matty (Mike Matheson), dva góly. Weegs (MacKenzie Weegar), dva góly,“ jmenoval spoluhráče, kteří se podíleli na zisku dvou bodů.

Následně se však otočil a podíval se na svého maskovaného kolegu, který ten večer zapsal svou první výhru v NHL. „Musím to dát mému chlapci Montymu!“ zakřičel Luongo a objal svého parťáka, jemuž předal míč.

Tím stále neřekl Sam Montembeault poslední slovo. Kanaďan, kterého Panthers draftovali až ve třetím kole v roce 2015, totiž dostal důvěru v dalších dvou duelech v řadě, oba pro něj dopadly úspěšně. Proti Detroitu inkasoval jednu branku z dvaceti pokusů, zvládl také těžkou zkoušku na ledě silného San Jose, kde pochytal šestadvacet střel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.