bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Luongo se loučí, nahradí ho Bobrovskij? Platit za legendu bude Florida i Vancouver

27. června 2019, 8:30

Jiří Lacina

Moc starších borců v minulé sezóně NHL nebylo. Zaprášenější rodný list by doma našli jen Zdeno Chára a Matt Cullen. Teď o jednoho veterána přijdeme. Čtyřicetiletý brankář Roberto Luongo ohlásil po devatenácti odchytaných sezónách v NHL konec kariéry.

Hlavním důvodem byl zřejmě nedobrý zdravotní stav. „Miluju tuhle hru strašně moc, ale příprava, kterou jsem musel podstupovat, abych byl nachystaný, už byla zdrcující. Od operace kyčle, kterou jsem podstoupil před několika lety, jsem byl na každém tréninku o dvě hodiny dřív, před utkáním pak o tři hodiny.“

„Dokonce i v noci, lhostejno, zda to bylo před zápasem, jsem se protahoval a prováděl posilovací cviky. Můj život se točil kolem regenerace, posilování a ujišťování, že budu druhý den v pořádku. Byl jsem ochotný to dělat, protože jsem hokej miloval,“ řekl ke svému rozhodnutí Luongo.

Rodák z Montrealu rozdělil svou kariéru mezi tři kluby. Začínal u NY Islanders v sezóně 1999-00, dva roky po draftu, kde šel jako celkové čtyřka. Následovalo angažmá na Floridě a pak ve Vancouveru. Odtud se za trochu složitých okolností vrátil na Floridu, kde chytal posledních pět a půl roku.

Zanechává za sebou úctyhodnou bilanci: 1044 odchytaných duelů, 489 vítězství, 77 shutoutů. V počtu odehraných utkání je mezi brankáři druhý v historii, v počtu výher třetí, v nulách devátý. Na Floridě nemá konkurenci vůbec: v počtu zápasů (572), výher (230) a v nulách (38) nebylo v dějinách Panthers lepšího gólmana. V sezóně 2005-06 odchytal rekordních 75 utkání. 572 zápasů je čtvrté nejvyšší číslo mezi všemi hráči v historii Panterů.

„Sezóny, kdy jsem byl schopen odchytat 50-60 utkání, jsou za mnou,“ konstatoval poněkud sklesle před několika měsíci. „Je to náročné. Pořád bych to rád, ale zotavit se na tři – čtyři utkání týdně vyžaduje opravdu hodně.“

Nejradši bych tu smlouvu roztrhal

Ještě v době časově neomezených kontraktů podepsal Roberto Luongo s Vancouverem dvanáctiletou smlouvu, která byla koncipována se zjevným úmyslem obelstít platový strop. Ono, popravdě, ho moc obejít nešlo. Canucks si jen koupili současnost za budoucnost. A ta je teď dohnala.

„Tohohle scénáře se fandové Canucks báli dlouhé roky,“ píše zámořský tisk.

Smlouva platí do léta 2022, tedy do hráčových 43 let. Málokdo asi tehdy doufal, že kanadský gólman vydrží tak dlouho. Zvlášť když měl poslední roky hrát doslova za „drobné“. Navržena byla tak, že v závěrečných letech prudce klesala, aby s sebou stáhla průměrnou částku odečítanou z platového stropu (5,3 mil.). První rok vydělal Luongo 10 mil. dolarů, následně 6,7, loni 3,38, příští rok by bral už jen 1,6 a poslední dvě sezóny po 1 miliónu dolarů.

Také pro gólmana byl pochybný kontrakt spíš přítěží. V době, kdy nebyl ve Vancouveru spokojený a chtěl odejít, nebylo možné sehnat zájemce. „Nejradši bych tu smlouvu roztrhal,“ řekl zklamaně před lety. Nakonec si ho vzala Florida, kde působil před odchodem na západ Kanady.

Luongova předčasná hokejová penze znamená teď pro Floridu i Vancouver sankce, tzv. „recapture penalty“. Panterům se bude příští tři sezóny za nečinného gólmana odečítat ze stropu 1,094 miliónu dolarů, Vancouveru dokonce 3,033 mil. Podle vzájemné domluvy mezi kluby z doby výměny v roce 2014 bude Vancouver explicitně hradit také 800 tisíc brankářova platu.

Návštěva z Ruska

Pro Pantery začíná nová éra. Podle šuškandy by mohl končícího veterána nahradit Sergej Bobrovskij, jenž byl před pár dny na Floridě na návštěvě. Klub má stále pod smlouvu Jamese Reimera, s nímž se ale zřejmě nepočítá na post jedničky. Tou by se mohl stát bývalý gólman Columbusu. Příští pondělí, s otevřením trhu volných hráčů, budeme moudřejší.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.