bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Loňský finalista zůstává daleko za očekáváním. Soupeři si už na nás dávají pozor, tvrdí McPhee

12. listopadu 2018, 16:15

Jiří Sameš

Vegas Golden Knights jsou zatím velkým zklamáním letošní sezony. Po 18 odehraných zápasech mají totiž na svém kontě bilanci 7-10-1 a celkem pouze 15 bodů. Minulou sezonu přitom měli 12. listopadu za 16 odehraných zápasů bilanci 10-5-1 a celkem 21 bodů.

Golden Knights, kteří to loni při své nováčkovské sezoně dotáhli až do finále Stanley Cupu, se momentálně v tabulce Západní konference nacházejí až na předposledním, 14. místě. V tabulce celé National Hockey League jim patří 29. pozice.

Příčinou jejich špatné formy v úvodu sezony může být například rozpis zápasů, nevyrovnané výkony brankáře Marc-André Fleuryho, střelecké trápení útočníka Williama Karlssona, velký počet zranění či už daleko větší pozornost od soupeřů.

Náročný úvod sezony

Oproti loňské sezoně Zlatí rytíři zahajovali letošní ročník především zápasy na hřištích soupeře. Po úvodním domácím duelu s Philadelphií Flyers – prohra 2:5 – odcestovali na pětizápasový trip, přičemž si na něm připsali bilanci 2-3-0, skóre 9:14 a pouze čtyři body. Loni přitom svěřenci Gerarda Gallanta odehráli z úvodních šesti zápasů hned čtyři doma a měli po nich na svém kontě 10 bodů.

Po návratu z uvedeného pětizápasového tripu hokejisté Vegas sice odehráli pět zápasů doma v řadě, připsali si v nich ale pouze sedm bodů. Z posledních sedmi zápasů poté zase odehráli hned šest utkání na kluzištích soupeře.

Doma Golden Knights mají k dnešnímu dni bilanci 4-2-1, venku poté bilanci 3-8-0.

Fleuryho nevyrovnané výkony

Kvůli zdravotním potížím Fleury v minulé sezoně odchytal pouze 46 zápasů. Zaznamenal v nich však 29 výher, průměr obdržených branek 2.24, procentuální úspěšnost zákroků 92.7 a k tomu všemu přidal ještě čtyři čistá konta.

Letos je zkušený brankář zatím zdravý, a nastoupit tak mohl hned do 15 zápasů. Připsal si v nich ovšem bilanci 7-7-1, průměr obdržených branek 2.69 a procentuální úspěšnost zákroků 89.5. Co se úspěšnosti týče, je Fleury v tuto chvíli v lize až na 34. místě. Obdobně, jako on, je na tom ale i Cam Talbot z Edmontonu Oilers (89.5%) nebo Carey Price z Montrealu Canadiens (89.2%).

Třiatřicetiletý Kanaďan přitom příliš vytěžovaný není. Na bránu Vegas totiž soupeř vystřelí průměrně 26 střel za zápas.

Střelecké trápení Karlssona

Karlsson byl loni třetím nejlepším střelcem NHL. Nasázet dokázal 43 gólů. Více jich vstřelili pouze Alexandr Ovečkin z Washingtonu Capitals (49 gólů) a Patrik Laine z Winnipegu Jets (44 gólů). Pětadvacetiletý Švéd navíc přidal ještě 35 asistencí a zaznamenal tedy celkem 78 kanadských bodů. Jeho úspěšnost střelby mimochodem byla skvělých 23.4%.

V této sezoně se ovšem celkově 53. muž draftu 2011 zatím střelecky trápí. Za 18 zápasů totiž vstřelil pouze čtyři góly. Jeho úspěšnost střelby je přitom jen 11.4%. Na centra první útočné formace jsou to velmi nízká čísla.

Pokud Karlsson navíc nezačne více střílet, může letošní ročník zakončit klidně pouze s 15 góly. Částečně dobrou zprávou alespoň může být, že nasbírá daleko větší počet asistencí, než loni.

Velký počet zranění

Problémy Golden Knights dělá také velký počet zranění.

Nová posila, útočník Paul Stastny stihl z letošní sezony odehrát pouze tři zápasy. Zranil se 8. října v utkání na ledě Buffala Sabres a mimo hru bude kvůli zranění kolene ještě minimálně jeden měsíc. Další nová tvář, útočník Max Pacioretty chyběl týmu v době od 27. října do 6. listopadu, neboť utrpěl otřes mozku. Útočník Alex Tuch se poté poprvé objevil v akci až 24. října.

Nyní se mimo hru nachází ještě útočník Erik Haula, který se zranil 6. listopadu v utkání na ledě Toronta Maple Leafs. Kvůli porušení antidopingových pravidel navíc stále absentuje obránce Nate Schmidt.

Soupeři si už dávají pozor

Jak už bylo uvedeno výše, Zlatí rytíři se loni dokázali dostat až do finále Stanley Cupu. Do letošní sezony vstupovali se stejnými ambicemi. Soupeři si na ně ovšem dávají mnohem větší pozor.

„Když se dostanete do finále, je jasné, že si na vás začnou soupeři příští rok dávat větší pozor,“ řekl George McPhee, generální manažer Golden Knights.

„Už ve druhé polovině minulé sezony jsme si občas některé věci nemohli dovolit. Nyní se tak děje každý zápas, každou noc,“ doplnil.

Oponenti Vegas si dávají zejména velký pozor na první útočnou formaci, kde kromě Karlssona najdeme také Jonathana Marchessaulta. Ten je momentálně s 15 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem týmu.

Golden Knights nyní budou mít k dispozici dva zápasy doma. Tzv. homestand zahájí v noci ze středy 14. na čtvrtek 15. listopadu, kdy přivítají Anaheim Ducks.

Čtěte také: Vegas na začátku sezony neoslňuje. Chybí nám góly, hledá hlavní příčinu Nosek

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.