bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lidströma doprovodí do hokejové Síně slávy Fjodorov, Housley a Pronger

30. června 2015, 12:15

David Mekleš

V NHL se už brzy otevře trh s volnými hráči, ale ještě předtím bylo potřeba vybrat nové členy hokejové Síně slávy. Tento akt se uskutečnil včera a do prestižní společnosti byli vybráni Nicklas Lidström, Sergej Fjodorov, Phil Housley a Chris Pronger. Tyto legendy NHL doplní ještě hokejistka Angela Ruggierová a v budovatelské kategorii byli přijati Bill Hay a Peter Karmanos. Oficiální přijetí nových členů do hokejové dvorany slávy proběhne v listopadu v Torontu.

Pokud měl letos nějaký hráč jistou vstupenku do elitní společnosti v hokejové Síny slávy, tak to byl rozhodně Nicklas Lidström. Švédský hokejista je považován za jednoho z nejlepších obránců v historii. Celkem sedmkrát ve své kariéře obdržel Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL. Pouze Bobby Orr tuto trofej získal vícekrát (8). Lidström celou svou kariéru strávil v dresu Detroitu, kde odehrál 1564 zápasů, ve kterých vstřelil 264 gólů a přidal 878 asistencí. S tradičním týmem čtyřikrát vyhrál Stanley Cup.

Památné play off odehrál v roce 2002 a také 2008. Proč? V roce 2002 obdržel Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče vyřazovacích bojů a o šest let později byl kapitánem Red Wings a dovedl svůj tým až k titulu. V obou případech se stal vůbec prvním evropským hráčem, jenž něco takového dokázal. Legendární obránce, jenž po celou kariéru nosil číslo pět, je také členem prestižního Triple Gold Clubu, do kterého se hráč dostane pouze v případě, že ve své kariéře vyhraje Stanley Cup, mistrovství světa a olympijské hry.

„Během mé kariéry jsem se vždy soustředil na příští zápas nebo na další sezónu. Nikdy jsem si nepředstavoval, že bych mohl být uveden do hokejové Síně slávy. Jsem hrdý na to, jak jsem byl oddaný této hře. Je pro mě skvělé, že lidé, co znají tuto hru nejlépe, mě takto ocenili,“ řekl Lidström na své uvedení do Síně slávy v oficiálním tiskovém prohlášení na webu hhof.com.

Sergej Fjodorov prožil nejlepší léta rovněž v Detroitu. Vyhrál zde třikrát Stanley Cup a také několik individuálních trofejí. Jako první evropský hráč získal Hart Memorial Trophy a Lester B. Pearson Award (nyní známá jako Ted Lindsay Award) z roku 1994 a také dvě Frank J. Selke Trophy (1994 a 1996). Kromě Red Wings hrál také v Anaheimu, Columbusu a Washingtonu. Fjodorov byl prvním ruským hráčem, jenž překonal v NHL hranici 1000 bodů. Fjodorov je v NHL stále na čele historického kanadského bodování všech ruských hokejistů (1248 bodů). Je také jejich nejlepším střelcem (483 gólů), ale brzy ho předežene Alexandr Ovečkin (475 branek).

„Vždycky jsem hrál hokej, protože jsem ho miloval, ne proto, abych vyhrával trofeje. Teď když je moje kariéra u konce, tak jsem si uvědomil, jak speciální to je být oceněn hokejovou Síní slávy. Jsem hluboce poctěn, že jsem do ní uvedený,“ řekl Fjodorov skrze oficiální tiskové prohlášení.

Chris Pronger, člen disciplinární komise NHL, ještě oficiálně neukončil aktivní kariéru, ale naposledy hrál soutěžní zápas v sezóně 2011/12 a je jisté, že žádný další kvůli zdravotním problémům už nepřidá a proto byl uveden do Síně slávy. Muž, jehož kontrakt byl o víkendu vyměněný z Philadelphie do Arizony, se proslavil jako nesmlouvavý obránce, jenž kromě fyzické hry dokázal také sbírat hodně kanadských bodů. Na přelomu tisíciletí v NHL moc lepších obránců nehrálo. V roce 2000 obdržel Pronger Norris Trophy pro nejlepšího obránce a dostal také Hart Trophy. O Sedm let později vyhrál svůj jediný Stanley Cup v dresu Anaheimu. Kanadský zadák je členem Triple Gold Clubu.

„Je to pocta být uveden do Síně slávy vedle tak vážených hráčů a budovatelů. Jenom přemýšlet o tom, že se stanete váženým členem Síně slávy, je vzrušující. O něčem takovém se mi během aktivní kariéry ani nesnilo,“ nechal se slyšet Pronger po svém uvedení do významné společnosti.

Phil Housley musel na telefonát z hokejové Síně slávy čekat z této čtveřice suverénně nejdéle - celých devět let. Dočkal se včera a zaslouženě. Americký obránce nikdy nevyhrál Stanley Cup, nezískal žádnou individuální trofej, ale přesto je hokejová legenda. Housley během své kariéry nasbíral celkem 1232 bodů, což z něj dělá druhého nejproduktivnějšího Američana v historii NHL a čtvrtého nejproduktivnějšího obránce v dějinách ligy. V nejslavnější hokejové lize odehrál téměř 1500 zápasů, vystřídal několik klubů – v roce 1998 se dostal s Washingtonem do finále Stanley Cupu, kde tým z hlavního města Spojených států nestačil na Detroit. Jediný úspěch zaznamenal Housley jako hráč na mezinárodním poli, když v roce 1996 byl členem týmu USA na světovém poháru. Z olympijských her 2002 má doma stříbrnou medaili. Jako trenér dovedl v roce 2013 juniorskou reprezentaci USA na MSJ ke zlatým medailím.

„Jsem absolutně nadšený, že vstupuji do Síně slávy. Jeden pohled na legendy, které už jsou uvedené, a hned vám dojde, že tohle je pro hráče opravdu ta nejvyšší pocta,“ popsal své pocity Housley poté, co se dozvěděl, že jeho jméno konečně bude uvedeno do hokejové Síně slávy v Torontu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.