bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Levná posila pro Colorado. Sakic podpisem někdejší jedničky draftu nic neriskuje

5. července 2017, 11:30

Matěj Mayer

Ve 21. století, kdy je skauting propracovaný natolik, že kluby NHL o vytipovaných mladících vědí vše – od vysvědčení na střední škole po datum narození babičky – se zdá skoro nemožné, že se celkovou jedničkou draftu stane hráč, který se v NHL neprosadí. Přesně takovou výjimkou potvrzující pravidlo se mohl stát Nail Jakupov, který už pokukoval po návratu do vlasti. Nakonec jej zlanařilo Colorado, které s ním podle agenta Igora Larionova počítá do prvních dvou útoků.

Třiadvacetiletý křídelní útočník svou kariéru v NHL začal slibně. V dresu Edmontonu zaznamenal v první sezoně 31 bodů (17+14) v 48 zápasech a ukázal potenciál. Další rok už to ale byla bída a Jakupov čím dál více upadal. 24, 33, 23 – to byly jeho bodové zisky v následujících sezonách za Oilers. Rodák z Nižněkamsku se pomalu začal stávat nechtěným, a tak logicky došlo k trejdu do St. Louis, kde měl mít možnost začít – jak se říká – od nuly.

Jakupov však ve městě, které žije hudbou, zklamal. Ve 40 utkáních měl jen chabých devět bodů (3+6), jeho herní čas se postupně krátil (průměrně 10:38) a často končil mezi zdravými náhradníky. Po sezoně bronzovému medailistovi z MS juniorů vypršel v St. Louis kontrakt, ale přestože je stále mladý, a tedy chráněný volný hráč, vedení Blues o další spolupráci nestálo.

Pověst Naila Jakupova posledním angažmá vážně utrpěla, ale ve 23 letech si někdejší jednička draftu další šanci ještě zasloužila. Po vlně podpisů zvučných jmen na trhu volných hráčů se právě on stále častěji stával předmětem spekulací. Nakonec bývalého člena All-Star týmu nováčku v OHL oslovila nabídka Colorada, jehož generální manažer Joe Sakic o Jakupova údajně stál už při trade deadline na konci uplynulé sezony.

Avalanche si ho zavázali roční smlouvou na pouhých 875.000 dolarů! Tímto kontraktem nic neriskují a v případě, že Jakupov naplno rozvine své schopnosti, může se jednat o mistrovský tah. Ještě zajímavěji tato myšlenka vypadá v kontextu s vyjádřením hráčova agenta Igova Larionova. Ten se po hovoru s Joem Sakicem nechal slyšet, že Colorado s Jakupovem počítá do prvních dvou formací.

„Nail je mladé a šikovné křídlo, které rozšíří naši sestavu. Těšíme se, až ho uvidíme v tréninkovém kempu,“ řekl tentokrát už v oficiálním prohlášení Sakic. V souvislosti s jeho týmem se však nabízí paralela s Michailem Grigorenkem. Jiným ruským forvardem, který po neúspěšném pokusu o vzkříšení kariéry v dresu Colorada zamířil do KHL. A i Jakupov před podpisem smlouvy s Lavinou jednal s ruským Petrohradem.

Pro klub zpod Skalistých hor se jedná o výborný podpis, kterým může jen získat. V případě, že se experiment nepovede, může Jakupov zamířit do KHL v příští sezoně. Vedení Avalanche ale hodlá sázet na mladé hráče, takže jistě dostane dostatek prostoru, aby ukázal, zda na NHL má. V nejlepší lize světa doposud nasbíral 120 bodů (53+67) v 292 duelech.

Zajímavostí je, že spolu s Erikem Johnsonem a Nathanem MacKinnonem bude třetí jedničkou draftu v kádru trenéra Jareda Bednara. V novém klubu by se měl potkat s dalšími třemi krajany: Semjonem Varlamovem, Nikitou Zadorovem (zatím nemá smlouvu) a  Andrejem Mironovem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.