bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legenda Gretzky znovu na ledě. Bude propagovat hokej u protinožců

19. června 2016, 17:54

David Jahoda

Nejproduktivnější hráč historie NHL Wayne Gretzky bude znovu k vidění v hokejovém zápase. Nejlepší hráč všech dob míří propagovat lední hokej do Austrálie, kde si v rámci pětizápasové série nazvané Wayne Gretzky Ice Hockey Classic zahraje jeden duel, a to v sobotu 25. června v Sydney. Série se zúčastní i další bývalí a dokonce současní hráči NHL.

Série zápasů, která je po pětapadesátiletém Waynu Gretzkym pojmenovaná, nebude sloužit jen k propagaci, ale také k získání peněz pro dvě australské nadace, které se snaží bojovat proti otřesům mozku a jiným mozkovým poraněním. „Mnohokrát už jsem řekl, že všechno, co v životě mám, mám jen díky hokeji. A abych řekl pravdu, nikdy jsem si nepomyslel, že poletím do Austrálie, natož tak kvůli hokejové události. Mám štěstí,“ řekl pro Associated Press Gretzky.

„Nikdy jsem si nepomyslel, že poletím do Austrálie, natož tak kvůli hokejové události. Mám štěstí.“

Hokejová tour, která se kromě Sydney bude hrát také v Melbourne, Perth, Brisbane a Adelaide, se zúčastní i další hráči. A nejen bývalí. Svou účast totiž předběžně potvrdili brankáři Ben Scrivens z Montrealu se Scottem Darlingem ze Chicaga, přijet by měl také útočník Edmontonu Adam Cracknell a rovněž hlavní postava posledního Utkání hvězd John Scott. Zápasy se budou hrát formátem čtyři na čtyři.

Wayne Gretzky už v pozici jakéhosi propagátora byl, konkrétně v Kalifornii, kde si hokej svou tradici vybudoval teprve v posledních několika letech. V devadesátých letech strávil osm sezon v dresu Los Angeles Kings, po ukončení hráčské kariéry se stal vlastníkem klubu Phoenix Coyotes (dnes Arizona Coyotes), který v letech 2005 – 2009 i sám trénoval.

Za dvacet let může být jednička draftu z Austrálie

V Kalifornii se Gretzkymu povedlo udělat hokeji víc než dobrou reklamu. Teď by byl rád, kdyby jeho participace v Austrálii vedla alespoň částečnému zatraktivnění hokeje. „V roce 1988 jsme měli v Los Angeles na zápasech šest tisíc lidí, chce to čas,“ podotkl Gretzky na adresu Austrálie, která je od roku 1938 členem IIHF. Mezi 23 miliony všech obyvatel je 4200 registrovaných hokejistů.

Legendární hokejista zmínil také příklad, který je ukázkou zvýšení popularity hokeje v oblasti, kde byl ještě před několika desetiletími takřka neznámou věcí. Největším favoritem letošního draftu NHL je totiž Auston Matthews, rodák z Arizony. „Nikdo si nikdy nemyslel, že kluk z Arizony může být jedničkou draftu. Co brání tomu, aby bylo za dvacet let první volbou v draftu dítě z Austrálie?“ doplnil Gretzky.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.