bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Las Vegas: Posílení, klidní a vyrovnaní Rytíři to znovu zkusí

19. března 2019, 13:30

Jiří Lacina

Pamatujete si ten humbuk z minulé sezóny? Prakticky od jejího začátku se všude objevovaly oslavné články na téma Las Vegas. Šokování fanoušci i novináři jen nechápavě kroutili hlavami. Na konci základní části už si možná leckdo přál: „Zastavte to!“ Už toho bylo dost!

Ale ne. Golden Knights došli až do finále, vydrželi s námi až do úplného konce, přestože tam neuspěli. Postupně vymetli z play off ve čtyřech utkáních Los Angeles, v šesti San Jose a v pěti Winnipeg. Nad jejich síly byl až v samém závěru Washington.

Co od nich můžeme očekávat letos?

Loni měl ligový nováček po 73 zápasech na kontě 47 výher, 21 porážek, 5 proher v prodloužení. 99 bodů. Letos je to bilance 41-27-5 a 87 bodů. Začátkem sezóny Rytíři vyspravovali zrezivělé a tu a tam děravé brnění. Pak se chytili. A hlavně posílili. Od uzávěrky přestupů prohráli jediný zápas z deseti! Průběžně drží třetí postupovou pozici v Pacifické divizi a pomalu se mohou chystat na pohárové boje.

Nejlepší druhá lajna v lize

Brankovišti pevně vládne čtyřiatřicetiletý Marc Andre Fleury. Proti loňsku zdravější. Aktuálně sice je mimo hru kvůli potížím ve spodní části těla, nemělo by ale jít o nic vážného. Vychytal 35 ze 40 výher svého týmu a zatím nejeví žádné známky stárnutí. Když je to potřeba, je připravený zaskočit Malcolm Subban, který statistikách za Fleurym přeci jenom zaostává.

Útok zdobí vyrovnanost. Soupiska je tak široká a vyvážená, že druhé místo v produktivitě klidně drží Alex Tuch, jinak hráč až třetí formace. Druhá lajna je označována za možná „nejvýbušnější“ v NHL. Pokud není nejexplozivnější, pak je určitě nejdražší. Paul Stastny, Max Pacioretty a Mark Stone berou letos dohromady 17,8 miliónu dolarů, příští rok to bude 23 mil.

Motivace do nadstavbové části sezóny? Obrovská. „Myslím, že tenhle tým má ještě víc co dokazovat než loni,“ říká Nate Schmidt. „To jsme jen hráli a užívali si to, ale teď jsme přibrali nějaké hráče a s posílenou sestavou bychom chtěli úspěch. Líbí se mi, jak poslední dobou hrajeme. Vidím dobrý trend.“

Trenér Gerard Gallant už ve svém věku zachovává nadhled, přiznává však, že akvizice Marka Stonea mu udělala radost. „S příchodem Stonea před uzávěrkou přestupů se cítíme sebevědomí. Současně ale víme, že konkurence na nás nahlíží jinak než loni. Už se na nás víc připravují, zatímco dřív to bylo spíš takové to „no, hrajeme přece proti novému týmu“.

V minulé sezóně vlastně všichni neustále čekali, kdy Las Vegas narazí. „Doufejme, že si to budou myslet i letos,“ culí se Schmidt. „Velcí zlí Králové na nás nastoupili a čekalo se, že nás pošlou na dovolenou. Když budeme hrát to, co chceme, neexistuje tým, který bychom nemohli porazit.“

Elitní posila

Přestože Vegas tento rok určitě nenasbírá loňských 109 bodů, Schmidt své partě věří. „Jsme lépe vyvážený tým. Tuch dodal třetí lajně pohyblivost. Na Pittsburghu se mi líbilo, že měli Crosbyho v prvním, Malkina ve druhém a Bonina s Kesselem ve třetím útoku. To dělalo soupeřům problémy. Příchod Marka Stonea rovněž změnil naší dynamiku. Soupeři nebudou vědět, na koho proti nám nasadit svojí obrannou řadu.“

Golden Knights jsou silní vepředu i vzadu, dokážou vyvinout velký tlak na obou stranách kluziště. Mark Stone by mohl být přesně tím typem dříče, kterého potřebujete do play off. Jeho astronomická smlouva na 76 miliónů dolarů vzbudila určité rozpaky, faktem ale je, že šestadvacetiletý rodák z kanadského Winnipegu hraje letos svou nejlepší sezónu. Aktuálně poprvé v kariéře pokořil 70 bodů (32+38).

„Je to elitní všestranný hráč. Hodně nás zklidnil. Kabina se s ním změnila. Ano, letos to bylo trochu nahoru – dolů, ale po jeho příchodu jsme se srovnali,“ vyzdvihuje Gerard Gallant.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.