bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Langhamerův debut přišel díky kontroverznímu pravidlu. Změňte ho, protestuje Mike Smith

23. února 2017, 10:00

Vojtěch Balon

Dvacátý únor 2017 si bude český brankář Marek Langhamer ještě hodně dlouho pamatovat, přesně v tento den totiž rodák z Moravské Třebové prožil svůj debut v NHL. Pomohlo mu k tomu nově zavedené pravidlo, které v případě podezření na otřes mozku požaduje hráčovo okamžité ošetření. Právě proto z utkání odstoupila jednička Mike Smith, jemuž se ale nic nestalo, a nasupený mistr světa z Prahy si poté pustil pusu na špacír.

Necelých pět minut po začátku třetí třetiny se Mike Smith nešťastně srazil s anaheimským útočníkem Jakobem Silfverbergem, načež mu spadla maska z hlavy. Pozorovatel z Toronta sledující tento zápas okamžitě nařídil Smithův přesun na vyšetřovnu. Nové pravidlo hovoří jasně, jakékoliv podezření na otřes mozku znamená okamžité vyšetření od nezávislého specialisty. Až po něm se onen hráč může vrátit na led.

„Myslím si, že to pravidlo je plné chyb a musí být změněno,“ řekl naštvaný Smith po úterním tréninku. „Co zastaví hráče ze čtvrté lajny od toho, aby bezdůvodně vrazil do soupeřova gólmana? Jeden dvouminutový trest za vyřazení brankářské jedničky, to nedává smysl,“ pokračoval Smith, který opustil ošetřovnu až zhruba minutu a půl před koncem, a to už trenér Dave Tippett usoudil, že nechá zápas dochytat Langhamera.

„V play-off se něco takového ještě nestalo, ale jsem si jistý, že to se změní,“ pokračoval kanadský brankář v kritice. „Když vám během hry upadne helma, instinktivně začnete chránit svůj obličej. Proto jsem se schoulil na led, s otřesem mozku to nemělo nic společného. Chtěl jsem se jen chránit,“ nechápal Smith rozhodnutí ligového zaměstnance.

„Když vám řeknou, že máte jít na vyšetření, musíte opustit hru. Řekl jsem trenérovi, že nikam nejdu, ale rozhodčí nemohli vhodit puk zpět do hry, dokud jsem neodešel,“ dodal Smith na závěr. Arizonský kapitán Shane Doan mluvil opatrněji, veskrze ale se svým spoluhráčem souhlasil. „Rozumím tomu, že se nás snaží chránit, na druhou stranu někdy musí zavládnout selský rozum,“ pravil čtyřicetiletý lídr Coyotes. „Když ale takto přijdete o gólmana, mělo by se to nějak vykompenzovat, třeba přesilovkou,“ navrhl Doan.

Mike Smith se ale v nejbližší době změny nejspíš nedočká, zástupce komisaře Bill Daly totiž pro deník AZ Central potvrdil, že minimálně do konce této sezóny zůstane pravidlo v současné podobě.

Dojde na Smithova slova a stane se toto podivné pravidlo tajnou zbraní méně disciplinovaných týmů v play-off?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.