bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Laine se už soustředí jen na hokej. Loni jsem byl kvůli kontraktu nervózní, přiznává

12. října 2019, 10:25

Ondřej Mach

Jeho jméno bylo během letní přestávky v souvislosti s odchodem skloňováno nejčastěji. Patrik Laine upoutal pozornost hokejovou genialitou či nabubřelými vyjádřeními, na počátku nového ročníku ale jde spíše o první případ. Finská hvězdička je na čele kanadského bodování NHL a dává zapomenout na nevydařenou loňskou sezonu.

Minulý rok zdaleka nepřipomínal hráče, který v prvních dvou letech v nejprestižnější hokejové lize světa vstřelil 80 branek a zapsal 134 bodů. Laine vlétl do National Hockey League jako uragán, loni ale přišel nečekaný útlum.

Špatná produktivita a o nic lepší výkony rozhodně nebyly tím, co by mělo mladému útočníkovi pomoct při vyjednávání o nové smlouvě. Laine se 1. července stal omezeně volným hráčem a dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že s klubem najde společnou řeč.

Rodák z Tampere si kromě toho rozhodně nepomohl nešikovnými vyjádřeními o tom, s kým by měl nebo neměl nastupovat v jedné formaci. Finský snajpr vynechal i tréninkový kemp, dohoda nakonec přišla až týden před startem základní části.

Teď přišel s vcelku překvapivou sebekritikou. „Minulý rok jsem si asi myslel, že tvrdě pracuji, ale teď mám pocit, že to tak ve skutečnosti nebylo,“ přemítal na setkání s novináři před zápasem s Minnesotou. „Ale pořád mi je jen 21 let. Naštěstí mě čeká hodně utkání a budu mít čas se učit. Čím dříve tím lépe.“

 

„Loni jsem byl vystresovaný kvůli smlouvě a podobným věcem. Teď ji mám v kapse, takže můžu jen hrát hokej a nestarat se o to,“ přidal.

Laine kanadskému celku kývl na překlenovací kontrakt, za dva roky jej tak jednání čekají nanovo. Tahanice s nimi spojené absolvoval už letos, nabízí se tedy možnost, že se vše odehraje o poznání klidněji. To ale nyní nelze předvídat.

Jisté je jen to, že mu to zatím náramně šlape. Laine v pěti zápasech nastřílel tři branky a přidal sedm asistencí: ještě v pátek tak byl první v závodě o Art Ross Trophy společně s Connorem McDavidem.

Významnou roli v ofenzivní explozi může hrát zařazení finského forvarda do elitní formace. Mark Scheifele a Blake Wheeler k sobě Laineho dostali minulou neděli během druhé třetiny duelu proti Islanders a od té doby tohle trio zapsalo 16 kanadských bodů.

„Přizpůsobil se tomu, co nám jde nejlépe: hrát s pukem, hrát jednoduše a čekat na příležitost. To je nejdůležitější věc, kterou udělal,“ pochválil svého nového parťáka Scheifele.

 

Jak dlouho zůstane Laine v prvním útoku není jasné. Zatím to ale funguje výborně a jeho střelecký instinkt by měl skvěle pasovat ke schopnostem dvou zřejmě nejlepších nahrávačů v týmu.

„Patrikova hra je značně odlišná od loňského roku, jako hráč zraje. Ještě před sebou má hodně času, než se dostane k tomu nejlepšímu. Ale tihle hráči ví, v čem jsou dobří,“ řekl na adresu dvojky Vstupního draftu 2016 kouč Tryskáčů Paul Maurice.

„Vždycky spolupracují,“ pravil Laine o Wheelerovi a Scheifelem. „Není to o mně. Jde o to, že jsem předtím nepracoval tak tvrdě a teď mám pocit, že ano. To je klíč pro úspěch naší formace.“

Zvládne nevyzpytatelný Fin pokračovat ve skvělých výkonech? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.