bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ladd, nebo Byfuglien? Winnipeg bude dost možná řešit nepěkné dilema

3. září 2015, 10:00

Tomáš Zatloukal

V posledních dnech hýbe zámořím diskuze o potenciálních volných hráčích na soupisce Winnipegu Jets, přičemž do středu dění se dostala především dvě jména - Dustin Byfuglien a Andrew Ladd. Obě dvě klíčové opory Tryskáčů za pár týdnů vstoupí do závěrečného roku platnosti svých současných smluv, přičemž by rády ještě před startem nové sezóny s Winnipegem podepsaly nové kontrakty. Jenže v kase zřejmě bude dostatek peněz jen pro jednoho z nich.

Názory na neprůhlednou situaci u Tryskáčů se různí. Jeden tábor tvrdí, že by generální manažer Kevin Cheveldayoff měl bez váhání podepsat oba zmíněné borce a to v co nejbližší době. Háčkem ovšem je, že Ladd i Byfuglien budou chtít dostat přidáno, u produktivního kapitána se hovoří o šestileté smlouvě se stropovou zátěží kolem šesti milionů dolarů, v případě mohutného obránce se spekuluje nad dlouhodobým kontraktem s ročním platem na sedmimilionové hranici. Winnipeg sice nebojuje s platovým stopem (a nehodlá na tom nic měnit) a mohl by bez okolků Laddovi s Big Buffem vyhovět, nicméně problémem je ekonomická kondice manitobského klubu.

Jets patří mezi spořivé organizace, podobně jako Carolina Hurricanes v době nedávné pečlivě zvažují do čeho investovat a za co utratit peníze. Pokud by se zavázali tak štědře odměňovat Byfugliena s Laddem, pravděpodobně by jim nezbyl dostatek financí pro mladé pušky se statusem RFA. Ten by mohli po příští sezóně nabýt Jacob Trouba s Markem Scheifelem. Nezapomínejme ani na Adama Lowryho. Vzhledem k této skutečnosti se tak nemůžeme divit, že do hry vstupuje druhá sorta odborníků, která tvrdí, že by se Tryskáči měli jednoho z hvězdných Kanaďanů zbavit. A Černého Petra podle většiny z nich drží Byfuglien, který je přeci jen lépe a snadněji nahraditelný.

Variantě s Byfuglienovou výměnou nahrává také odhad zámořského blogu Puck Daddy, který očekává velký ústup ze slávy v podání černošského zadáka. Big Buff údajně bude poměrně rychle ztrácet výkonnost a to především s ohledem na vzestup Trouby a Tylera Myerse. Greg Wyshynski dumá nad tím, že Byfuglien by se mohl přesunout zpátky do útoku, jenže potřebují Jets takového forvarda? Ne nadarmo se objevují hlasy, že Winnipeg by mohl být lepším týmem bez jednoho z nejsvéráznějších hráčů v NHL. Obzvláště za scénáře, že by se Cheveldayoffovi povedlo získat solidní odstupné. Pokud o něj stojí, neměl by váhat a měnit ještě před úvodním hvizdem.

Během ročníku totiž bude Byfuglien ztrácet na ceně (vzhledem k statusu UFA). Právě kvůli tomuto riziku se nejeví příliš reálně možnost, kterou hlásá třetí názorový proud. Podle něj by měl Cheveldayoff s přestupem dominantního zadáka počkat a případně se s ním dohodnout na podmínkách nové smlouvy až začátkem příštího léta, před startem hráčského trhu. Sice by hrozilo, že Tryskáči o Big Buffa přijdou bez náhrady, ale prý by šlo o dobře propočítaný risk. Jak jsme již zmínili, Byfuglien totiž není nepostradatelný. Těžko Cheveldayoffovi radit, po jaké stezce se vydat, za sebe bych se přiklonil ke zlaté střední cestě. A kudy byste kráčeli vy, čtenáři NHL.cz?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.