bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kývnout na pozici trenéra Toronta je jako hrát vabank, pravil Randy Carlyle

25. listopadu 2015, 16:30

David Baláš

Není jednoduché trénovat tým, jakým je Toronto Maple Leafs. Brzy se o tom přesvědčil uznávaný Mike Babcock a své o tom ví také Randy Carlyle. Muž, který dovedl v roce 2007 ke Stanley Cupu Kačery z Anaheimu, dostal v lednu od klubu výpověď a od té doby na další štaci v lize čeká. Věří, že ho nepříjemné zkušenosti z působení u kanadského mužstva poučily a pomohou mu v příštím angažmá.

Carlyle nastoupil do pozice hlavního trenéra Toronta v březnu 2012 a hned první utkání proti rivalovi z Montrealu zvládl. Celkově však sezónu zakončil s bilancí pouhých šesti výher z osmnácti duelů a s mužstvem se do vyřazovacích bojů neprobojoval. V následujícím ročníku se Javorové listy konečně podívaly do play-off (poprvé téměř po deseti letech), avšak v něm přišlo kruté vystřízlivění. V sedmém zápase prvního kola proti Bostonu drželo Toronto v polovině základní hrací doby vedení 4:1, ale poté přišel kolaps, který vyústil až v prohru v prodloužení.

Následovala další neúspěšná sezóna a vedení slavného celku začala docházet trpělivost. Když pak v lednu tohoto roku prohrálo mužstvo sedm z deseti zápasů, Carlyle si mohl balit kufry. Jeho předchůdce Rona Wilsona potkal stejný osud a po angažmá u Maple Leafs marně čeká na další nabídku v lize.

Bojí se tedy Carlyle, že si prací pro organizaci Toronta pod sebou mohl podřezat větev?

Dokud mě platí, mluvit nebudu

„Když vezmete trenérské místo u Listů, hrajete úplně o všechno. Velmi snadno se můžete dostat na smrtelné lůžko. Já se na to tak ale nedívám,“ rozpovídal se pro ESPN. Carlyle bere uplynulé tři roky jako cennou zkušenost, při které měl možnost pracovat s inspirujícími lidmi a která by mu mohla pomoct v budoucnosti. „Byla to zábava? Ne, nebyla, to bych lhal. Měli jsme příliš málo vítězství. Dělal jsem však se skupinou hráčů, kterou jsem měl k dispozici, jen to, čemu jsem věřil, že je správné a co je v jejich silách,“ dodal vzápětí.

Jedním z důvodů, proč Carlyle o svém působení u Toronta naplno nepromluví, je skutečnost, že je stále pod smlouvou, jejíž platnost vyprší až po této sezóně. „Nechci se pouštět do žádných debat o současné situaci u Maple Leafs. Na to ještě bude spousta času a prostoru někdy v budoucnu.  Samozřejmě že mám svůj názor na to, co se s organizací dělo a děje, ale je těžké pro mě o tom hovořit, když mě Toronto stále platí,“ uvedl věci na pravou míru. Doplnil, že nechce působit trpce a šířit pomluvy.

Zůstává v obraze

Přesto že to nyní devětapadesátiletý muž s šedinami otevřeně nepřiznal, mluví se v zámoří o tom, že v létě vedl vážné rozhovory s vedením San Jose o možnosti trénování týmu. Nic z toho ovšem nevzešlo a Žraloky se teď pokouší zkrotit Peter DeBoer.

Carlyle však i nadále zůstává s NHL v kontaktu. Na internetu sleduje tolik zápasů, kolik jen zvládne a občas se také vydá přímo do hlediště na utkání svých bývalých Kačerů, kteří mají stadion zhruba 150 kilometrů od jeho domova v San Diegu.

„V poslední době jsem se byl na pár kláních podívat. V minulosti mi přišlo moudré se tam příliš neukazovat, když věci nešly úplně správným směrem a moje jméno bylo přetřásáno všude kolem. Raději jsem se držel dál,“ připomněl období po vyhazovu.

Aby svéráznému trenérovi opravdu získané zkušenosti z Toronta pomohly v kariéře, musí nejprve najít tým, který do něj vloží důvěru. Bude Carlyle prvním mužem, na nějž si týmy vzpomenou, až budou hledat náhradu za stávající šéfy svých střídaček? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.