bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kult kanadských rivalů. Válčí o provincie, nemají se v lásce. A (ne)obchodují spolu

20. července 2019, 11:30

Tomáš Zatloukal

Když se zkraje roku ptali Milana Lucice na rivalitu s Calgary Flames, prohodil: "V kabině mají dost hráčů, které fakt nemusíme. A jsem si jistý, že by řekli o nás to samé." Teď do nepřátelského tábora sám míří, v pátek se stal hlavní postavou historicky třetí výměny mezi albertskými arcirivaly.

To, že Lucic mizí z Edmontonu je plně pochopitelné. U Oilers se ani nepřiblížil očekáváním a stal se pro kanadský klub obrovskou přítěží. Navíc má za sebou nejhorší sezonu v kariéře.

Nečekané je ovšem to, kam se stěhuje.

Vždyť Calgary je tradičním sokem, nenáviděným protivníkem z Bitvy o Albertu, mrazivou provincii nasáklou ropou. A s někým takovým se přece neobchoduje.

Jistě, zlaté časy této rivality - tedy osmdesátá léta, kdy proti sobě nastupovaly hvězdné výběry, které terorizovaly celou NHL a vyhrávaly Stanley Cupy - jsou pryč.

Tehdy obě talentem nabušené družiny na sebe narazily během šesti let v play off hned čtyřikrát. Kde ty loňské sněhy jsou?

Přesto občas vzpomínky na slavné mače mezi Gretzkym s Messierem a Kurrim a McDonaldem s Mullenem a McInnisem zarezonují.

Nulová obchodní bilance vydržela téměř 31 let, až 3. března 2010 zamířil k Plamenům za Aarona Johnsona a výběr ve třetím kole draftu 2011 Steve Staios, spolehlivý obránce s makedonskými kořeny.

V dalším trejdu figurovali i Češi Ladislav Šmíd s Romanem Horákem. No a třetí výměna mezi odvěkými soupeři přišla v pátek.

Známá je rivalita také mezi Torontem a Ottawou, Maple Leafs se Senátory svádějí od devadesátých let bitvu o Ontario.

Vrcholu dosáhla před celosezónní výlukou, kdy se ve vyřazovacích bojích střetli za pět let čtyřikrát.

Zkraje milénia snad nebylo zápasu, v němž by netekla krev a někdo se neporval. Stačí si vzpomenout na památné rvačky mezi Domim a Neilem. Český fanoušek si možná vybaví incident, při kterém Domi sestřelil mladičkého a nic netušícího Martina Havláta.

Když se Javorové listy se Senators potkaly v play off 2004, odnesl ottawskou porážku tehdejší kouč Jacques Martin vyhazovem a populární brankář Patrick Lalime odchodem.

Je lehce překvapivé, že se oba kluby se na prvním trejdu dohodly už v létě 1992. Tedy krátce před premiérovým ročníkem Ottawy do NHL.

Proč? Senátoři tehdy nepředstavovali pro Toronto - ani pro nikoho jiného - vážnou konkurenci. Byli slabí, hotoví čajíčkové. A tak 20. července 1992 za budoucí vyrovnání získali Brada Marshe, zkušeného obránce.

Zajímavou paralelou se Staiosem je fakt, že oba Kanaďané byli známí jako lídři a nosívali na svých dresech našitá písmena i to, že nastupovali za reprezentaci.

Toronto a Ottawa později uzavřely dalších pět obchodů, v té nejzajímavější výměně figuroval Dion Phaneuf a dalších sedm hokejistů včetně Milana Michálka, v té nejčerstvější pak Nikita Zajcev.

Zajcev si v červenci vynutil přestup, nechtěl dál nastupovat za Maple Leafs. A tak pozná líté boje mezi ontarijskými soupeři z druhé strany. U Senátorů nebude pod takovým tlakem, nicméně bývalí spoluhráči mu to ve vzájemných utkáních jistě spočítají.

Na to samé se může "těšit" i Lucic.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.