bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kučerova v boji o Hart Trophy čekají bývalí vítězové

29. dubna 2019, 15:40

Jan Vojkůvka

Zveřejněná nominace na Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezony byla odhalena. Podle očekávání je největším favoritem na zisk prestižní trofeje Rus Nikita Kučerov, jehož v boji vyzvou bývalí šampioni Sidney Crosby a Connor McDavid.

Je jen velmi těžko představitelné, že by se držitelem Hartovy trofeje stal někdo jiný než Kučerov. Pětadvacetiletý Rus v základní části předváděl fantastické výkony. Přesto ale není dobré jeho konkurenty podcenit. I oni totiž prokázali své kvality, byť jejich týmy tak dominantní jako Tampa Bay zdaleka nebyly.

Pětadvacetiletý Kučerov prožil už minulý rok průlomovou sezonu. Tehdy nastřádal přesně 100 kanadských bodů a ve svém herním progresu pokračoval i v tomto ročníku. Během 82 odehraných zápasů nastřílel 41 branek a přidal úctyhodných 87 asistencí.

Se 128 kanadskými body byl nejproduktivnějším hráčem ligy od sezony 1995/96, kdy tehdy Mario Lemieux dosáhl na 161 bodů. Kromě toho se stal v rámci jedné sezony nejproduktivnějším ruským hráčem NHL a stanovil nový rekord Tampy Bay v počtu asistencí a bodů.

Výraznou měrou se také podílel na triumfu Tampy v základní části a vyrovnání letitého rekordu Detroitu v počtu 62 výher za sezonu. Jedinou kaňkou na výkonech Kučerova bylo vyřazení Lightning už v prvním kole play off, to ale na hlasování o Hart Trophy nemá žádný vliv. 

Jedním z jeho konkurentů bude Sidney Crosby. Hvězdný útočník Pittsburghu prokazuje dlouhodobě svou důležitost pro tým a v pěti z posledních šesti sezony se v hlasování o Hart Trophy umístil v TOP 5. Celkem dvakrát toto ocenění navíc vyhrál. Poprvé v sezoně 2006/07 a podruhé v ročníku 2013/14.

I v této sezoně byl velmi platným hráčem Penguins a poprvé od roku 2014 pokořil v základní části také stobodovou hranici. S 35 brankami a 65 body získal rovných 100 bodů a stal se jediným aktivním hráčem, který má na kontě 6 stobodových sezon. Jednatřicetiletý centr se umístil rovněž na pátém místě v počtu vyhraných vhazování (1012).

Druhým soupeřem Kučerova v honbě za Hart Trophy bude její vítěz z roku 2017, Connor McDavid. Dvaadvacetiletá kanadská hvězda Edmontonu dokázala potřetí v řadě zaznamenat 100 a více bodů a navíc si v této sezoně stanovila nový osobní rekord se 116 body za 41 gólů a 75 asistencí.

Ani to přitom nestačilo k tomu, aby Edmonton pronikl do play off. A možná právě proto jsou výkony McDavida, a jeho spoluhráče Draisaitla, takovým úkazem. Je téměř neuvěřitelné, že se mladý Kanaďan sám podílel na polovině branek svého týmu - Edmonton vstřelil celkem 232 gólů a McDavid měl prsty ve 116 z nich. 

McDavid si stanovil také nová maxima v počtu vítězných gólů (9) a přesilovkových branek (9). A mohl na tom být ještě lépe, jenže vynechal čtyři zápasy. A ne nadarmo se spekuluje nad tím, kde by asi mohl Connor být, kdyby hrál v lepším týmu s vyšší produktivitou.

Ocenění NHL se budou udělovat v Las Vegas 19. června. Kdo pozvedne nad hlavu Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezony?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.