bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Krok od Stanley Cupu, krok od rekordu. Binnington může vymazat Roye i Warda

9. června 2019, 10:10

Tomáš Zatloukal

Byla to nevídaná podívaná. Pat Maroon právě rozhodl thriller s Dallas Stars, skóroval ve druhém prodloužení sedmého mače. Z hráčů St. Louis Blues se okamžitě vytvořilo jedno velké klubko, jen Jordan Binnington až cynicky klidně odbruslil ze svého brankoviště. I tato výstřednost patří ke Kanaďanovi, který se může stát historicky nejúspěšnějším gólmanským nováčkem v NHL.

Ne, od Binnigtona se okázalých oslav zkrátka nedočkáte. Asi nikdy v návalu emocí prudce nehodí holí do vzduchu a netrefí spoluhráče jako kdysi Dominik Hašek v Naganu.

Vždy své blankytné panství opustí jako pokerový machr a nedá na sobě znát žádné pocity. Jako by z výher ani neměl radost. 

Podívejte se, jak Binnington jásal, když Pat Maroon skóroval:

Vítězství přitom kupí nevídaným tempem. Pokud se mu podaří uspět v šestém, případně sedmém zápase finále Stanley Cupu, překoná ceněný rekord NHL a opět potvrdí slova Martina Brodeura: "Celá liga se v něm spletla, když ho přehlížela."

Ještě žádný nováček nevychytal pro svůj tým v jediném play off 16 triumfů.

Momentálně se Binnington dělí o historické maximum se čtyřmi slavnými krajany - Patrickem Royem, Ronem Hextallem, Camem Wardem a Mattem Murraym. Ti všichni coby zelenáči v play off patnáctkrát zvítězili. Kromě Hextalla se díky tomu mohli potěšit se stříbrným pohárem.

"Je zásadním důvodem, proč jsme úspěšní," smeká před Binningtonem Jay Bouwmeester, nejstarší hráč Bluesmanů.

Pětadvacetiletý fantom platí za symbol současné jízdy St. Louis. Když se 7. ledna poprvé postavil od první minuty mezi tři tyče tehdy utrápeného a tápajícího mužstva, udržel nulu.

A předznamenal neuvěřitelné povstání Blues. Z týmu, který se topil na dně NHL se stal i díky trenérské změně ligový dravec.

Binnington fascinoval nejen kvalitními výkony, jimiž si zajistil nominaci na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka, ale také ledovým klidem. Odpověď, kterou setřel jednoho z novinářů, se stala tak populární hláškou, že teď s trikem s nápisem "Vypadám snad nervózně?" sedávají na tribunách desítky, možná stovky fanoušků.

Teď se o Binningtonovi mluví jako o jednom z favoritů na zisk Conn Smythe Trophy, určené nejužitečnější postavě vyřazovacích bojů. St. Louis dotáhl nejel do finále Stanley Cupu, ale naposledy 38 zákroky k mečbolu, od historického úspěchu dělí Berubeho kádr jediná výhra.

Bininngton by ji nejspíš opět oslavil po svém. Tedy, řečeno eufemismem, střídmě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.