bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Král střelců? Vládce bodování? Ne, Draisaitl sklízí chválu za bránění

31. října 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Přeskočil Davida Pastrňáka v tabulce produktivity, českého smíška dorovnal ve vstřelených brankách. Leon Draisaitl zase ukázal, že patří k nejnebezpečnějším útočníkům v NHL a že dávno není jen příživníkem na McDavidových akcích. Potvrzuje, že padesátigólová a stobodová sezona nebyla žádná náhoda. A co může těšit edmontonské fanoušky ještě více je fakt, že Draisaitl si plní i defenzivní úkoly.

Čtyřiadvacetiletý Němec je lvem, jehož řev je slyšet v celé lize. Oilers v něm mají neocenitelného tahouna. Možná je ligovým MVP.

Představení proti Modrokabátníkům z Columbusu budiž zrcadlem Draisaitlova přínosu pro rozjetý tým. Dvakrát skóroval, připsal si jednu asistenci, v hodnocení účasti na ledě skončil na dvou plusech a odmakal přes minutu a půl při oslabeních. 

Právě to ocenil edmontonský kouč Dave Tippett: "Každý vidí jen jeho góly, ale pro nás bylo ohromně důležité, co Leon předvedl, když jsme hráli ve dvojnásobném oslabení. Byla do od něj senzační práce."

Draisaitl brání přesilovky soupeře pravidelně, průměrně tomu věnuje kolem minuty a půl za zápas. Mezi útočníky Olejářů je v tomto ohledu čtvrtým nejvytěžovanějším, předčí dokonce i uznávaného specialistu Markuse Granlunda. 

Pro vytáhlého forvarda nejde o úplně novou roli, nicméně nikdy dříve na něj v Edmontonu v defenzivní činnosti tak nespoléhali. A Tippett nechtěl, aby to ve stínu Draisaitlových bodových žní zapadlo. Vždyť by to bylo tak snadné - Draisaitl proti Columbusu zaznamenal 200. nahrávku v NHL a hlavně se probil do čela nejsledovanějších statistik.

Zářil společně s Jamesem Nealem, a to po celý říjen. Díky svým trefám do sítě Blue Jackets se stali teprve čtvrtou dvojicí spoluhráčů v dějinách NHL, která za úvodní měsíc základní části dala alespoň 11 branek. Zařadili se po bok Petera Stastnyho s Michelem Gouletem (1982, za Quebec), Maria Lemieuxe s Kevinem Stevensem (1992, za Pittsburgh) a také na své nejslavnější předchůdce v dresu Oilers.

Stejně parádně vstoupili do základní části před 38 lety Wayne Gretzky a Mark Messier.

A na závěr ještě jedna zajímavost. Možná také patříte mezi snílky, kteří přepočítávají aktuální tempo, jakým hokejisté v NHL bodují, na součty za 82 mačů. Tak vězte, že Draisaitl to má rozjeté na 70 gólů a 145 bodů. Jistě, je to utopická představa, nicméně rodák z Kolína nad Rýnem zase jednou demonstruje, že se s ním musí počítat v závodě o Richardovu trofej i Art Ross Trophy.

Pokud navíc bude dál poctivě dřít při oslabeních a pomůže mančaftu do play off, bude výsostným kandidátem i na nejprestižnější z individuálních cen, které NHL uděluje.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.